Za konec sezone še en šampionski podvig - Tadej Pogačar je v Lombardiji osvojil še drugi spomenik!

Za konec sezone še en šampionski podvig - Tadej Pogačar je v Lombardiji osvojil še drugi spomenik!
10.10.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Sezona 2021 se za slovensko kolesarstvo ne bi mogla končati bolje. Tadej Pogačar je pogumno napadel 35 kilometrov pred ciljem in se najprej sam podal proti Bergamu, nato pa je v šprintu opravil s Faustom Masnado za drugi spomenik v karieri.

Fausto Coppi, Eddy Merckx in Tadej Pogačar! To so edini trije kolesarji v zgodovini, ki jim je v isti sezoni uspelo zmagati na dveh spomenikih in osvojiti še dirko po Franciji. Pogačar je na zadnji dirki svetovne serije v tej sezoni pisal zgodovino, dirka pa je bila nepričakovano zaprta vse do pospeška Pogačarja.

V prvih skoraj 200 kilometrih smo na začetku videli boj za mesto v pobegu dneva, v ospredje se je uspelo prebiti tudi Domnu Novaku, ki je več kot polovico dirke vozil v ospredju in dobro opozoril nase. V ozadju je imel na najdaljšem vzponu dneva na Zamblo Alto težave Matej Mohorič, ki je kasneje še ujel priključek na spustu, a je nato izpadel iz igre za visok rezultat, 4500 višinskih metrov je bilo zanj vendarle preveč.

Sta pa Primož Roglič in Tadej Pogačar dobro dirkala v ospredju in brez težav ostajala ob vseh ostalih favoritih. Najbolj aktivni so bili kolesarji Deceuninck QuickStepa, ki so pokrivali pobege in narekovali ritem v glavnini, najprej je veliko dela opravil Andrea Bagioli, potem pa še Fausto Masnada.

Ko je Pogi pospešil, so se ostali pogledali

Tadej Pogačar je nekoliko presenetil tekmece, ko je napadel že 35 kilometrov pred ciljem, z njim pa presenetljivo ni šel nihče. Favoriti so očitno menili, da je do cilja še predaleč, a se Pogi za to ni zmenil, sam je preklopil v glavi na vožnjo na čas in si hitro privozil pol minute naskoka. Do cilja je Pogačarja čakal zahteven spust proti Bergamu, kjer je proti njemu začel pridobivati domačin Fausto Masnada, ki se je iz glavnine podal v lov za njim.

Masnada ga je do konca spusta ujel, ogromno je tvegal na tehnično zahtevni cesti in tveganje se mu je izplačalo. Nato pa so mu iz avtomobila zabičali, da ne sme pomagati Pogačarju pri narekovanju tempa, a se Pogi tudi za to ni zmenil in je sam z Masnado v zavetrju dirkal proti cilju. Zasledovalna skupina, v kateri je bil tudi Primož Roglič, ni našla prave sloge v lovu za ubežnim dvojcem, nekajkrat so opravili dobro krožno menjavo in prišli na slabih 40 sekund zaostanka, potem pa se je sloga podrla in hitro je bilo jasno, da zmago Pogačarju lahko vzame le še Masnada.

Domačin Masnada izkoristil poznavanje terena, a v šprintu Pogačarju ni bil kos

Italijana se je poizkusil znebiti na zadnjem vzponu v Bergamu, kjer je napadel tudi Masnada, a Pogi ni imel težav pri pokrivanju. Sledil je šprint, kjer Italijan ni bil kos pospešku Pogačarja, ki je tako osvojil še drugi spomenik v karieri, po Liege - Bastogne - Liege tudi drugega v tej sezoni. Primožu Rogliču so v zaključku že pošle moči, a se je boril, se vrnil v zasledovalno skupino in tudi šprintal za tretje mesto. Žal je bil nekoliko prekratek za zmagovalni oder, prehitel ga je Adam Yates, a je sezono še vedno zaključil z odličnim četrtim mestom.

Pogačar je prvi Slovenec z zmago na klasiki padajočega listja in nedvomno prvo ime letošnje sezone, nad katero je (vsaj na najvišji ravni) v Lombardiji padel zastor.

Rezultati: https://www.procyclingstats.com/race/il-lombardia/2021/result







Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ