Začetek "svetega tedna": Kdo bo nasledil Pogačarja?

Začetek "svetega tedna": Kdo bo nasledil Pogačarja?
30.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Večina tistega, kar se je do zdaj dogajalo na enodnevnih dirkah je bilo predstava za gledalce. Šov in priprava na posebno dirko - dirko po Flandriji, ki je pred vrati. Kdo bo nadomestil Pogačarja?

V nedeljo bo za Kolesarska navdušence zagotovo poseben dan. Na vrsti je dirka po Flandriji. Dirka z izjemno zgodovino. Dirka, ki je spisala veliko epskih zgodb, podvigov, a tudi porazov, padcev …

Antwerpen bo gostil start - lani ga je Bruges -, po 270,8 km dolgi dirki pa bo cilj v Oudenaardu, ki je prizorišče zaključka te dirke že od leta 2012. Preizkušnja je doživljala spremembe, a v zadnjih letih v zaključku gledamo kroge čez Oude Kwaremont in Paterberg, tako da je vse skupaj bolj podobno stadionu, kjer gledalci kolesarje vidijo večkrat. V primerjavi z lanskim letom se trasa drastično ne bo spremenila.

Startno mesto so zamenjali in iz varnostnih razlogov odstranili vzpona Kortekeer in Kanarieberg. 17 znamenitih vzponov in pet tlakovanih odsekov pa ostaja. Kolesarji bodo morali premagati 2172 metrov nadmorske višine. A tu ni tako pomemben ta podatek, saj je pomembnejši občutek in način vožnje kolesarjev. Kako premagati številne pasti.

Prava “Flandrija” se začne 136 kilometrov pred ciljem, ko je na vrsti že vzpon, s katerim se na dirki srečajo največkrat, kar trikrat - Oude Kwaremont. Dolg je 2,2 km, povprečni naklon pa je 4,2-odstoten. V naslednjih 80 kilometrih se zvrsti še osem klancev in trije tlakovani odseki. Kolesarji na zaključne kroge vstopijo 56,5 km pred ciljem in takrat se spet soočijo z Oude Kwaremontom.

Tu ni več popuščanja. Če padeš na tem delu dirke, te najboljši ne čakajo več. Sledi zaključni krog s Kwaremontom in Paterbergom. To sta vzpona, ki sta večkrat prinesla preobrat na dirki. Predstavljata pravi poligon za napad. To je dokazal tudi Tadej Pogačar, ko je lani prišel do prestižne zmage. Mathieu Van der Poel je glavni favorit za zmago. Petkrat je tu nastopil. Bil je enkrat četrti, po dvakrat pa prvi in drugi.

Izzivalcev je ogromno, čeprav na startu ne bo poškodovanega Wouta Van Aerta. Tudi Matej Mohorič bi lahko posegel bo višji uvrstitvi. Tu so vsaj še Mads Pedersen, Matteo Jorgenson, Biniam Girmay, Alberto Bettiol, Stefan Kung, Oier Lazkano, Michael Matthews, Tim Wellens … Poleg Mohoriča bosta na startu tudi Matevž Govekar in Luka Mezgec, medtem ko je moral Jan Tratnik nastop zaradi poškodbe odpovedati.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ