Zakaj kolesarji Jumba v gorah vozijo črna kolesa in obroče?

Zakaj kolesarji Jumba v gorah vozijo črna kolesa in obroče?
25.10.2020 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Že na dirki po Franciji smo lahko v gorskih etapah opazovali vlak Jumbo Visme na črnih Bianchijih s črnimi obroči brez nalepk, zgodba pa se ponavlja tudi na španski Vuelti. Razlog se skriva v teži.

Primož Roglič se je že na Touru največkrat odločal za Corimin prednji obroč in zadnji Dura-Ace obroč, ki je nekaj milimetrov višji.

Kolesarji Jumbo Visme dirkajo na kolesih Bianchi Oltre XR4, ki so na trg prišla leta 2016 in že nekaj časa niso več konkurenčna najboljšim kolesom v pelotonu, denimo novim S-Worksom, na katerih dirkajo kolesarji Bore Hansgrohe in Deceuninck QuickStepa.

Oltre XR4 je precej težji od minimalne dovoljene teže s strani Mednarodne kolesarske zveze 6,8 kilograma, zato v gorskih etapah pri Jumbo Vismi iščejo rešitve, kako zmanjšati težo kolesa in biti bolj konkurenčni.

Najbolj očitna je izbira črnih Bianchijevih okvirjev namesto prepoznavnih turkiznih, saj je tako na vsakem okvirju zaradi barve prihranijo približno 80 gramov. Dirkajo na obročih brez nalepk, gre za obroče znamke Corima (WS+), ki so lažji od Shimanovih Dura-Ace obročev, ki naj bi jih uporabljali. Ker imajo pri Jumbo Vismi pogodbo s Shimanom, so morali napis proizvajalca obročev skriti, zato jih vozijo brez nalepk.

Roglič na črnem Bianchiju, Tom Dumoulin in Robert Gesink pa na kolesih v prepoznavni celeste barvi.

Pri Jumbo Vismi se še vedno izogibajo kolutnim zavoram, med drugim tudi zato, ker so takšna kolesa precej težja. Oltre z diski in celotno skupino Di2, prilagojeno za diske, je skupaj skoraj 350 gramov težji od ekvivaletne različice z obročnimi zavorami, kar se pri Jumbu precej pozna.

Z vsemi modifikacijami so tako uspeli prihraniti skoraj pol kilograma in naj bi se, če gre verjeti številkam, ki krožijo po medijih, povsem približali spodnji dovoljeni meji UCI. S takšnimi preglavicami se pri nizozemski ekipi naslednje leto ne bodo več ukvarjali, saj bodo vozili kolesa znamke Cervelo.Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ