Zmagovalec Gira 2011 suspendiran

Zmagovalec Gira 2011 suspendiran
06.11.2012 AVTOR: D. Z.
Preiskava v Padovi iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti. Zdaj je moštvo Lampre začasno suspendiralo Micheleja Scarponija. Razlog? Sodelovanje z zloglasnim zdravnikom Michelejem Ferrarijem.

Potem, ko so se v javnosti pojavile govorice, da je Michele Scarponi sodeloval z zdravnikom Michelejem Ferrarijem, se je zmagovalec dirke po Italiji 2011 - dirko je sicer dobil kasneje kaznovani Alberto Contador - odločil, da pride prostovoljno na zaslišanje pred italijanski olimpijski komite. Tam je tudi uradno priznal, da je sodeloval s Ferrarijem. To je bilo po sezoni leta 2010. Torej tik preden je podpisal uradno pogodbo z moštvom Lampre in zapustil takratni Androni Giocatolli.

A pri Ferrariju naj bi opravil zgolj dve testiranji. "Takoj, ko sem podpisal pogodbo z Lamprejem, sem začel sodelovati s strokonjaki iz centra Mapei. To je bilo od konca oktobra dalje. Prepričan pa sem bil, da sodelovanje s Ferrarijem ni bilo prepovedano," je dejal Scarponi. Italijan si želi, da bi tožilci čim prej sprejeli odločitev, saj si želi morebitno kazen vsaj delno odslužiti že pozimi. Letso so prav Italijani zaradi sodelovanja s Ferrarijem kaznovali Filippa Pozzata. Dobil je polletno prepoved nastopanja, ki pa mu je že potekla.

Scarponi po vsej verjetnosti upa na podoben scenarij, čeprav se bodo tožilci pri izreku kazni težko izognili dejstvu, da je bil Scarponi v preteklosti že kaznovan. Priznal je namreč vpletenost v afero Operacion Puerto in sodelovanje s španskim zdravnikom Eufemianom Fuentesom. Takrat je bil kaznovan z 18 meseci prepovedi nastopanja. Pri moštvu Lampre so se na dogodke že odzvali in sporočili, da so Scarponija začasno suspendirali.

"Spoštovali smo interna pravila ekipe in Micheleja je zdravnik Lampreja Carlo Guardascione suspendiral. Suspenz je začel veljati 25. oktobra, ko je Michele podal uradno izjavo za javnost. Italijansko kolesarsko zvezo smo s tem že seznanili," je za cyclingnews.com sporočil predstavnik za stike z javnostjo pri Lampreju Andrea Appiani. Ta je obenem tudi poudaril, da ta neprijetnost ne bo vplivala na ekipo:

"Razen, da Michele po vsej verjetnosti nekaj časa ne bo mogel dirkati. Dokončno odločitev bomo sprejeli šele takrat, ko bo proces povsem končan. Michele je vedno trdil, da je pri Ferrariju opravil samo dva testa in to preden se je pridružil Lampreju. To zares nima nobene povezave z ekipo. Kljub vsemu imamo interna pravila in tako je prav, da smo Micheleja suspendirali."

S tem naj bi bil Scarponi ob del plače, ki naj bi letos znašala kar sedemsto tisoč evrov. Če bo kaznovan s šestimi meseci prepovedi nastopanja, potem se bo na dirke lahko vrnil 25. aprila, kar pomeni, da bo lahko nastopil na dirki po Italiji.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ