Zvezde na dirki Po Sloveniji

Zvezde na dirki Po Sloveniji
02.06.2023 AVTOR: Janko Hrovat, Foto: Sportida.com

Kdo je največji zvezdnik, ki je nastopil v 30-letni zgodovini dirke Po Sloveniji? Ko so se pojavili na startu, smo nekateri vzdihovali in se zadovoljno čudili.

V živo, od blizu, so se nam predstavljali tisti, o katerih smo pred tem lahko le sanjali in jih spremljali v televizijskih prenosih in v ostalih medijih. Ob katerem imenu nam je najbolj zastal dih in katerega smo se najbolj razveselili?

Tu seveda zmaga subjektivnost nad objektivnostjo. Roglič, Pogačar, Mohorič, Nose, Mahorič, Premužič in ostali Slovenci so posebna nadkategorija. Tokrat se spominjamo kolesarjev iz preostalega sveta.

Svetovni prvak iz leta 2011 Mark Cavendish je nastopil na dirki leta 2016 in je s 161 zmagami na tretjem mestu kolesarjev z največ zmagami, že zelo hitro pa lahko skoči na drugo. Prvi z lestvice, legendarni Eddy Merckx, je nedosegljiv, si pa z Belgijcem delita število zmag na Dirki po Franciji, 34 namreč. Mark ima ob tem še 17 zmag na Giru (v času pisanja, op. a.), 3 na Vuelti, zmago na Milano-San Remo in mnoge druge. Debiju so sledili še nastopi 2017, 2018 in 2019, a brez vidnejšega rezultata. Drugo mesto na zaključku v Novem mestu 2017 je njegov največji dosežek na slovenskih cestah.

Štirikratni svetovni prvak, dvakratni zlati olimpijec v vožnjah na čas, trikrat prvi v Roubaixu, slavil v San Remu, na Jadranski obali, Po Flandriji ... Seveda je to Fabian Cancellara, ki je slovenske ceste spoznaval leta 2001. Takrat dvajsetletni Švicar dirke ni končal, saj odstopil je v zadnji etapi do Novega mesta.

Dvakratni zmagovalec Gira ('13, '16), sedmih etap Toura ('14) in treh etap Vuelte ('10), prav tako pa zmagovalec dirk od Tirenskega do Jadranskega morja ter dirke Milano-San Remo, Vincenzo Nibali je eden najuspešnejših na naši dirki. Trikrat je nastopil in že takoj leta 2007 zmagal v Beljaku, dobil prestižni Vršič, skupno zmago pa mu je speljal Tomaž Nose. Po naslov najboljšega se je vrnil leta 2010, ko je slavil na Krvavcu. Nastop leta 2011 je žal zaključil z odstopom.

Direktor WorldTour ekipe Astana Qazaqstan Team Aleksander Vinokurov je dvakrat zastopal Kazahstansko reprezentanco na prvih dirkah Po Sloveniji v letih 1994 in 1996. Že takrat je pokazal neverjeten talent in borbenost. V drugem nastopu je še posebej opozoril nase s pobegi in dobival premijske in leteče cilje v Ljubljani, Medvodah in Kranju, ko je kar trikrat premagal dolgoletnega in tudi trenutnega direktorja dirke Bogdana Finka in s tem osvojil lovoriko najboljšega hribolazca. Med najboljše vseh časov pa se je vpisal z dvema zmagama na Liège - Bastogne - Liège ('10, '05), zmago na Dirki po Španiji ('06) in štirimi etapnimi zmagami, olimpijski zlati ('12), dvojni kroni Pariz-Nica ('02, '03) in štirimi etapnimi zmagami nna Dirki po Franciji ('03, '05, '10), zmagami na Amstel Gold Race ('03), Po Švici ('03), Critérium du Dauphiné ('99) in štirimi etapnimi zmagami.

Seznam zvezdnikov, ki so že na počitku: zmagovalca Gira 2007 Danilo Di Luca in 2004 Damiano Cunego, Filippo Pozzato s petimi nastopi in dvema etapnima zmagama, Sonny Colbrelli, evropski prvak in zmagovalec Roubaixa, Stefano Zanini, zmagovalec Beltincev 2001, zmagovalec Toura 2008 Carlos Sastre, zmagovalec Vuelte 2013 Chris Horner, najboljši švedski kolesar Magnus Bäckstedt, športni direktor španske Kern Pharma Mikel Nieve.

Med tistimi, ki še danes krojijo dirke svetovnega vrha so imena Elia Viviani, Michael Matthews s tremi različnimi stopničkami Po Sloveniji ('14), zmagovalec iz leta 2009 Jakob Fuglsang, avstralski sprinter Caleb Ewan, irski šampion Sam Bennett, ki je v Sloveniji slavil že dvakrat ('07), ena od nizozemskih puščic Dylan Groenewegen, ki je dvakrat kraljeval v Rogaški Slatini ('18, '22).

Seznam je obsežen in na njem tudi eden od bratov Yates, Simon, kolumbijski superzvezdnik Rigoberto Urán, ki je slavil na Celjskem gradu leta 2018 in v skupnem zaostal za Rogličem, Matteo Trentin in Aleksandr Vlasov.

Seznam zaključujemo s še dvema zmagovalcema tritedenskih dirk. Zadnjim zmagovalcem Gira Jai Hindleyem, ki je pri nas nastopil 2018 in Eganom Bernalom, ki je osvojil v sezoni 2019 osvojil Tour in Giro, pri nas pa smo ga spremljali leta 2014 – na koncu v beli majici.

Koliko zmagovalcev Toura in koliko Gira ter Vuelte, svetovnih prvakov, kjer moramo prišteti še Filippa Ganno z dvema kronama na svetovnih prvenstvih v vožnji na čas ('20, '21')?

Seštevek. Kolesarji na dirki Po Sloveniji so dvakrat dobili Dirko po Franciji, štirikrat Dirko po Italiji in trikrat Dirko po Španiji. S slovenskimi šestimi lovorikami Pogačarja in Rogliča skupaj petnajst. In osvojili še 71 in 14 slovenskih etapnih zmag na Touru, skupaj torej 86; 69 in 5 slovenske, skupaj 74, na Giru in 28 in 12 slovenskih, skupaj 40, na Vuelti. Impozantno število 199 zmag na treh velikih! In zajeten slovenski prispevek 30 zmag Rogliča (14), Pogačarja (9), Mohoriča (4), Polanca (2), Mezgeca (1) in Božiča (1).

Koliko bodo letošnji udeleženci 29. dirke Po Sloveniji spremenili seštevke iz zadnjega odstavka, bomo spremljali od 14. -18. 6. 2023.

Značke: Dirka po Sloveniji
Ključne besede:
Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ