Vozili smo - Bergamont Grandurance CX 6.0

Bergamont Grandurance CX 6.0
06.02.2019 AVTOR: Vladimir Pakrac, foto: Tit Košir

No, pa sem le klonil. Čistokrvnega gorskega kolesarja jim je uspelo posaditi na kolo z zakrivljenim krmilom. Uspelo jim je s primerkom kolesa, ki briše meje med gorskim in cestnim kolesarjenjem.

Naj začnem kar z opisom celostne kolesarske izkušnje. Oprijeta kolesarska majica, široke hlače, čelada z vizirjem, sprinterska očala in ploska pedala. Razen tega, da se stavek rima, moram priznati, da se na kolesu že dolgo nisem počutil takšnega frajerja. Že po nekaj sto odpeljanih cestnih metrih sem s strani nasproti vozečih cestnokolesarskih kompanjonov žel pozdrave (ki jih na “gorcu” sicer ne) in radovedne poglede. Že res, da sem se v javnost odpravil oblečen mimo vseh kolesarskih modnih predpisov, a resnica je tudi, da sem sedel na atraktivno oblikovanemu Bergamontu Grandurance.

Kombinacija črnega matiranega okvirja s pisanimi karbonskimi vilicami deluje, kot bi kolo sredi Berlina izpulili iz rok najbolj kul hipsterju in nanj namestili resne kolesarske komponente. Kolo je tudi mene očaralo na prvi pogled. Še bolj pa me je navdušila prva vožnja. Ne samo kolo, temveč tudi kolesarjenje.

Za kolesarskega potrošnika še ni bilo lepših časov. Bergamont Grandurance CX 6.0 dokazuje, da je za dobrega tisočaka moč dobiti zares spodobno kolo, katerega največja odlika je vsestranskost. Je kolo za vsakogar, ki bi se rad začel ukvarjati s kolesarstvom, a še ne ve, kam natančno sodi. To ne pomeni, da ni namenjeno resnim kolesarjem, kajti napotila sva se tudi na (skrajšano) turo, ki jo običajno napadam z gorskim kolesom, in Grandurance jo je z vratolomnim slalomom med koreninami preživel brez pretresov.


Za zadržane in za avantgardne

Model CX 6.0 predstavlja drugo stopničko opreme, ki jo Bergamont nudi v družini Grandurance. Sestavlja jo kar osem različnih modelov, ki so namenjeni za makadamkarje, ljubitelje ciklokrosa, avanturiste in nasploh za vse cestno orientirane kolesarje, ki jih rado zanese z zglajenih asfaltiranih poti. Končnica CX pomeni linijo ciklokros, v kateri sta dva modela, a imata povsem enako geometrijo kot modeli Grandurance iz cestne linije.

Karbonske vilice v odentkih procesnih barv iz tiskarske industrije dobro blažijo udarce s podlage in sprejmejo tudi plašče širine 37 milimetrov. Grandurance CX 6.0 je sicer opremljen s Schwalbejevimi plašči X-One Bite širine 33 milimetrov. Pod nogami gorskega kolesarja so se izkazali s hitrostjo in odličnim oprijemom v suhem terenu, dvakrat pa mi je uspelo “zakopati” na klancu na razmočeni zemlji. Tam bi nekoliko več hvaležnosti pač pokazali širši plašči. Posebno pohvalo si zaslužijo glede zaščite, saj sem s pretiravanjem na stezi nekajkrat prav nesramno nasedel na korenino, a so tovrstna srečanja preživeli brez pretresov.

Za prestavljanje skrbi dobro uglašena Shimano Tiagra, ki je pravzaprav osvežena bivša skupina Shimano 105. Nič slabega torej! Tako kot plašči so tudi obroči BGM srečanja s koreninami preživeli in ostali ravni. Ročice Tiagra zavorno silo prek pletenice prenašajo na čeljusti in rotorje TRP. Izkazali so se za solidnega sopotnika, čeprav verjamem, da bo zahtevnejši ali težji kolesar od zavor pričakoval nekoliko hitrejši “ugriz”. Navdušila sta me sedež in trak za krmilo, ki sta zaokrožila splošen občutek udobja na kolesu.


Vtisi s terena

Priznam, da sem se za boljši uvod na začetku nekoliko zlagal. V resnici sem si nekaj let nazaj lastil cestno kolo, na katerem, iskreno povedano, sploh nisem preživel tako malo časa, kot bi si kdo mislil. Ukrivljeno krmilo mi tako ni bilo tuje in z Granduranceom sva se takoj ujela. Kolo sem dobil s ploskimi pedali in rekel sem si, da je to priložnost za nenavadno zabavo. S kolesom sva odpeljala na simpatično turo, polovico po cesti z nekaj makadamskimi vložki, preostanek pa sva prebila na nezahtevnih gozdnih poteh. Sproščen in pokončen položaj kolesarja je odlična referenca za kolo, ki cilja na kupce, ki si želijo kolo, na katerem ne bodo trpeli. Tudi na kupce, ki pričakujejo robustno kolo in čim manj tegob na poti do cilja.

Z Bergamontom Granduranceom CX 6.0 boste lahko v zavetrju najhitrejših odpeljali Franjo, lahko pa ga podvržete slalomu med koreninami na najljubši gozdni stezici. Grandurance je kolo za kolesarje po srcu.Značke: Ciklokros
Specifikacije

Bergamont Grandurance CX 6.0

1.259 EUR

Prolocotrade, d.o.o. │ www.prolocotrade.si

Okvir: 700c Grandurance Alloy, AL-6061 Ultra Lite Butted Tubing, os 12 × 142 mm

Vilice: Grandurance Carbon II, os 12 × 100 mm

Menjalnika: Shimano Tiagra, 10p

Prestavne ročice: Shimano Tiagra

Gonilka: Shimano FC-CX50 46/36

Zadnji verižnik: Shimano CS-HG500, 11-32

Zavore: TRP MD-C610, mehanske kolutne, rotorji 160/160 mm

Sedežna opora: BGM Road

Sedež: Selle Italia X-Base

Krmilo: BGM Road

Krmilna opora: BGM Road

Obročniki: BGM Road, 28h, Disc

Plašči: Schwalbe X-One Bite, 33 mm
Komentarji
MatMat 10.02.2019 14:05
A nas lahko prosim nehate rajcat s temi gravel bicikli. Če se bo to nadaljevalo, bom moral prodati specialko in hardtaila, potem pa kupil gravel in dodatne obroče za cestne gume 😃 Nehite, prosim 😃
bécane 10.02.2019 17:02
He he, veliko nas je na istem, vendar specialke se ne prodaja ;-)Prodal sem fitnes mašinco in all road prihaja in če bo sedlo, sranje:), bo za sezono 2020 vprašanje, katere obroče nataknt. 303 Firecrest 650b dobro zgledajo, ampak shit, ne morem imeti boljših obročev na all road kot na cestaku :)
robizo 10.02.2019 17:20
Joj, @becane, si pa skrivnosten, daj povej, imaš že kaj ogledanega ? Daj povej, me zanima, tudi jaz razmišljam o nakupu, ampak odločitev še ni padla. Zaenkrat se samo razgledujem
fuego 11.02.2019 22:28
Tole še vedno ne more nadomestit XC kolesa. Me zanima koliko kolesarjev bi s takim prestavnim razmerjem lahko prevozilo 18% makadamski klanec. Na hardtailu imam spredaj največji zobnik 36 tu je pa 36 najmanjši. Ravno v petek sem vozil teren, kjer je bilo vsega po malem in vmes en makadamski klanec, ki je imel naklona vmes do 18%. Po asfaltu ne bi bil tak problem gonit z 36/32, makadam pa no way. Konec koncev še vedno rabiš najmanj 2 kolesi. Ker s takimi gumami tale tudi po asfaltu ne leti kot specialka.
ElTorro 11.02.2019 23:01
Ima svoje mesto, ni pa seveda popoln nadomestek XC ali specialke.18% makadamski so morda res problem (še posebej če je makadam slab, kar na takšnih naklonih ponavadi je), po drugi strani z njim recimo brez težav prevoziš Pohorsko transverzalo, in se po dolini vrneš na izhodišče (z XC je pač muka 70km po asfaltu - vsaj meni).Če moraš (ali želiš) na turi kombinirati daljše asfaltne odseke z vožnjo po dobrem makadamu in rs lepih gozdnih potkah, pa je po mojem kar fina zadeva."Slalomiranje med koreninami po gozdni potki" pa si jaz s tem kolesom težko predstavljam. Amortizer vseeno naredi svoje...jaz z gorcem že na makadamu opazim, če se peljem z zaklenjenim - kaj šele po gozdu.
BosS 12.02.2019 09:44
@fuego z leti je vse manj pomebno, da leti, vse bolj, da se uživa. saj ko je letelo se je tudi uživalo jasno, potem posledično leti vse manj. Enim pa že na začetku ni pomembno, da leti.Hitro je jasno, da imamo v garaži hitro več, kot eno kolo, ni pa mišljeno, da bi nadomestil XC kolo.
robizo 12.02.2019 18:43
Če prav razumem bistvo teh koles, je ravno v tem, da so najbolj univerzalna med vsemi kolesi, medtem, ko so mtb-ji in cestna kolesa specializirana za svoje ozko področje. Težje pa naprimer z mtb-jem odpelješ kakšno nekoliko hitrejšo cestno turo ali pa s specialko voziš naprimer tudi po kakšnih koreninah. Z gravel kolesi pa lahko oboje, tudi kot potovalno kolo se dobro obnesejo.  Zato so specialna ravno v svoji univerzalnosti., seveda pa ne morejo nadomestiti specialnih niš, ki so namenjena mtb ali pa cestnim kolesom. Dober izraz zanje, ki si ga bom sposodil od StareKosti  je "univerzalka".
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ