Vozili smo - Colnago Concept

Colnago Concept
25.07.2018 AVTOR: Matej Zalar, foto: Tit Košir

Priznam, da me je pred prvo vožnjo s to vranje črno aerodinamično živaljo dajala trema. K sreči se človek hitro navadi luksuza.

Težko pa je biti kritičen, ne da bi se zatekal v cinične pripombe o domnevnem italijanskem tradicionalizmu ali celo nazadnjaštvu – a tudi tega Conceptu ne moremo očitati, čeprav je svoje res pravo aerodinamično kolo lani predstavil s precejšnjo zamudo v primerjavi s konkurenco.

Ne, Colnagu vsekakor ne moremo pripisati nazadnjaštva. Njihov legendarni C40 je bil leta 1995 prvi komercialni v celoti karbonski okvir, in ko je Franco Ballerini z njim istega leta zmagal na Pariz–Roubaix, so se karbonu počasi odprla vrata. Že slabih deset let pred C40 je Colnago predstavil koncept karbonskega okvirja, ki so ga poimenovali kar Concept. Lani, točno trideset let po tej vizionarski študiji, pa je novi Concept zapeljal na ceste. Ta sicer ni prva Colnagova aerodinamična specialka, a z njegovim predhodnikom V1-R so iskali ustrezno razmerje med aerodinamiko in lahkostjo, zato so ohranili konservativne linije, Conceptov okvir pa je oblikovan povsem v skladu s konvencionalnimi aerodinamičnimi smernicami. Skozi razvoj so preizkusili 41 različic okvirja, s testiranjem v vetrovniku pa so ugotovili, da s Conceptom v primerjavi z modelom C60 pri 50 km/h prihranimo 20 vatov moči.

Aerodinamika v službi funkcionalnosti

Zasnova aerodinamičnih okvirjev se med različnimi znamkami sicer ne razlikuje bistveno, so pa zanimivi povsem različni pristopi pri oblikovanju profilov cevi. Pri Colnagu so se odločili za ozki glavno in spodnjo cev, tako da je vetru izpostavljena kar najmanjša površina. Kot med vilicami in spodnjo cevjo je zaprt, podsedežna cev pa sledi liniji zadnjega kolesa. Kapljičasto oblikovane prednje vilice so aerodinamična nadgradnja tistih, ki jih je imel že model V1-R, a sprejmejo tudi 28-milimetrske plašče, tako kot tudi zadnji trikotnik s spuščenimi zadnjimi zgornjimi vilicami. Medtem ko je bila zadnja zavora pri modelu V1-R pospravljena pod obverižne cevi, so se pri Conceptu odločili za vzdrževanju prijaznejšo namestitev na običajno mesto. Del aerodinamičnega paketa je še sedežna opora, ki je privita z integrirano objemko. Ta mi je povzročala nekaj težav, ker jo je očitno treba priviti s točno predpisanim navorom – in ne za vsak primer malo manj –, ampak če ste si privoščili takšno kolo, boste verjetno investirali tudi v navorni ključ.

Sredinski del okvirja, ki ni videti pretirano masiven, v njem pa se, enako kot pri modelu C60, vrti gonilni ležaj Colnagovega standarda ThreadFit 82,5, ki naj bi združeval dobre lastnosti običajnega press-fita (PF86) in navojnega ležaja. Gonilni ležaj, kakršnega najdemo pri press-fitu, je v tem primeru nameščen na Colnagove aluminijaste šalčke, kar omogoča preprostejšo menjavo.

Geometrija podrtega okvirja je skoraj do potankosti enaka kot pri modelu C60, pri čemer so dimenzije zadnjega trikotnika pri različnih velikostih prirejene prednjemu trikotniku. Pri preizkušeni velikosti 50s (bolj po domače je to velikost M) je tako glavna cev dolga 145 milimetrov, obverižne cevi 406 milimetrov, kot vilic pa je relativno sproščen in pri tej velikosti znaša 71,62 stopinje.

Še boljši Dura-Ace Di2

Prvič sem dobil priložnost preizkusa nove skupine Shimano Dura-Ace Di2, ki me je prevzela z ergonomijo in delovanjem. Prestavno-zavorne ročice so precej kompaktne, a vseeno udobne ter ne preveč oddaljene od krmila. Prestavljanje je bliskovito in brez ene same napake v skoraj 1300 kilometrih, sinhronizirana menjalnika pa preprečujeta tudi neželeni kombinaciji malega prednjega in najmanjših dveh zadnjih zobnikov. Nove obročne zavore naj bi bile za 43 odstotkov bolj toge in pri Colnagu so izbrali različico z dvema pritrdiščema. Zavorna moč v kombinaciji z Michejevimi karbonskimi obročniki je izjemna in bi jo v praksi na suhi cesti zlahka primerjal z močjo kolutnih zavor Ultegra.

Sedež s karbonskimi nosilci so v Selle Italia izdelali posebej za Colnago in se je zdel mojim zadnjičnim kostem precej ozek, a ne morem reči, da je neudoben. Kokpit prihaja iz Dede, krmilna opora Superzero je aluminijasta in je pri tej velikosti okvirja dolga 120 milimetrov, krmilo Superzero pa je karbonsko in široko 420 milimetrov. Oboje je v elegantni črni barvi.

Michejeve 50-milimetrske karbonske obročnike SWR sem preizkusil že na Wilierju Cento10Air in tudi tokrat so bili obuti v – tudi že preizkušene – tubularje Veloflex Vlaanderen širine 27 milimetrov. Te se polni na 5 do največ 8 barov in še dodatno prispevajo k udobju, nisem pa opazil, da bi bilo kolo zaradi njih kaj počasnejše – na slabih cestah in spustih kvečjemu obratno. Naj povem, da so se dobro znašli tudi na zadnjem delu vzpona na Kum.

Objekt poželenja

Vajeni smo, da so kolesa, ki jih izbirajo predvsem sprinterji, precej trda, a tudi to se počasi spreminja, sploh zato, ker okvirji omogočajo namestitev širših plaščev, dodatno pa k udobju prispevajo karbonske komponente. Colnago skuša udobje z blaženjem udarcev spod prednjega kolesa ublažiti še z zasnovo krmilnega ležaja, ki je sicer standardnih mer 1,125–1,25 palca. Šalčke ležajev so izdelane iz kombinacije karbona, najlona in elastomera, tako da blažijo prenos vibracij s krmilne cevi na okvir. Težko sodim, koliko ta rešitev dejansko vpliva na blagodat dlani, zagotovo pa je Colnago Concept v tej konfiguraciji, tudi z na osem barov napolnjenimi tubularji, eno udobnejših koles – pa ne le med aerodinamičnimi izdelki.

Ob tem me je navdušil z umirjenostjo v zavojih, kar je morda posledica malenkost, za milimeter, daljših obverižnih cevi in malenkost položnejšega kota vilic, kot sem vajen v tem segmentu koles. Vseeno zaradi premišljene zasnove okvirja v sprintih pokaže poskočni značaj. Kaj pa klanci? Specialk ne želim deliti na tiste, ki so hitrejše na ravnini, in tiste, ki so hitrejše na klancih, ampak v zvezi s tem raje pišem o subjektivnih občutkih, ki so s Conceptom zelo pozitivni tudi na dolgih in strmih vzponih – to ni nenavadno, saj na podzavest dobro vpliva tudi podatek, da je kolo le malo težje od predpisane omejitve 6,8 kilograma. Precej bolj vpliva na samozavest kombinacija superkompaktne gonilke in zadnjega verižnika z zobniki velikosti 11-30, kar morda ni najbolj estetska, zagotovo pa praktična rešitev, ko po 3000 metrih premagane višinske razlike na 160. kilometru nekdo, ki je samo človek, zagrize v 12-odstotni klanec.

Manevrskega prostora za nadgradnjo je malo, naj pa omenim možnost izbire Colnagovega integriranega krmila, kar je lažja in udobnejša, a dražja in precej manj praktična rešitev. Pri Conceptu pa mi je bilo všeč ravno to, da dajejo praktičnosti prednost pred izračunavanjem vatov ali desetink sekund, ki jih odvzemajo takšne ali drugačne zapletene rešitve. Osebno bi izbral točno to kolo povsem v mat črni barvi z lakiranimi črnimi napisi. Kljub temu da se matiran karbon hitro zapraši – a nič hudega, čistili ga boste s ponosom.

Colnago Concept je sprinterska zverina, ki preseneti z umirjenostjo na spustih, a je z lahkimi karbonskimi komponentami tudi poskočen na vzponih in prijazen do kolesarja na slabih cestah – če je le vajen agresivnega položaja na kolesu.


Značke: Cestno
Specifikacije

Colnago Concept

7.950 EUR

A2U, d.o.o. │ www.a2u.si

Okvir: karbonski, krmilna cev 1,125–1,25˝, gonilni ležaj ThreadFit 82,5

Vilice: karbonske

Menjalnika: Shimano Dura-Ace Di2, 11p

Prestavne ročice: Shimano Dura-Ace Di2

Gonilka: Shimano Dura-Ace, 52/36

Zadnji verižnik: Shimano Dura-Ace, 11-30

Zavore: Shimano Dura-Ace

Sedežna opora: Colnago Concept, karbonska

Sedež: Selle Italia SLR

Krmilna opora: Deda Superzero, aluminijasta, 120 mm

Krmilo: Deda Superzero, 420 mm

Obročniki: Miche SWR Full Carbon T, 50 mm

Plašči: Veloflex Vlaanderen, tubularji, 27 mm

Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ