Vozili smo - Colnago V2R

Colnago V2R
21.03.2019 AVTOR: Matej Zalar, Foto: Tit Košir

Colnago C64 je bolid, ki vzbuja pozornost na vsakem metru ceste. Ko sem osedlal sicer manj izstopajočega, a še ostrejšega V2R, pa sem ugotovil, da ne gre le za mufne in obliko cevi.

isok. V2R pa je prišel pod mojo zadnjico v velikosti 48 s, kar mi je precej bolj ustrezalo. V2R ima seveda nekoliko daljši in nižji sprednji trikotnik, ob tem opozarjam, da je glavna cev nekaj milimetrov – odvisno od velikosti okvirja – krajša kot pri modelu V1R, položaj pa tako še nekoliko agresivnejši. Colnago prilagaja različnim velikostim tudi dolžino obverižnih cevi in tako so pri velikosti 48 s dolge komaj 402 milimetra oziroma 6 milimetrov krajše kot pri enako velikem C64. Ker je sprednji trikotnik pri C64 in V2R enako dolg, lahko torej pričakujemo boljšo odzivnost, a tudi manj umirjeno vožnjo, skratka, bolj dirkaško nastrojenost.

Za štiri tisočake dobite na kolesu mehansko Ultegro z maksi kompaktno gonilko 52/36 in prijetnim zadnjim verižnikom 11-30. Kokpit je aluminijast, krmilna opora je pri tej velikosti dolga 90 milimetrov, sam bi izbral še kak centimeter daljšo. Navdušil me je sedež Prologo Zero II. Sicer je videti kot mučilno orodje iz obdobja srednjega veka, ko še nihče ni meril pritiska na mednožje, a se je na cesti zgodilo prav to, kar od sedeža pričakujemo: pozabil sem nanj. Proizvajalec ga priporoča za krajše in dinamične vožnje, a ga nisem opazil niti na srednje dolgem in umirjenem izletu.

Specializiran za runde

V spodaj navedeni konfiguraciji je kolo za okrogle štiri tisočake opremljeno z obročniki Mavic Aksium, sam pa sem ga preizkusil z enakimi kot nekaj dni prej model C64, torej s karbonskimi DT Swiss RC 55 Spline C. Seveda nisem imel nič proti, sploh zaradi lažje primerjave med obema modeloma. Delno je na primerjavo med C64 in V2R vplival tudi manjši okvir slednjega. Toda dejstvo je, da je V2R bolj tog in še precej bolj odziven, pravzaprav eno najbolj poskočnih koles, kar sem jih vozil. Da vzbuja takšne občutke kljub temu, da ni med najlažjimi, je še toliko bolj navdušujoče. Pravzaprav je z njim škoda kolesariti počasi in enako sem razmišljal na spustih, kjer se izkaže z ostrino brezkompromisnega dirkalnika. Zanimivo pa je, da je položaj kolesarja na obeh kolesih velikosti 48 s glede na številke pravzaprav precej podoben, da ne rečem enak. Tako je doseg pri obeh povsem enak, C64 je le za kak milimeter višji. Drugače je sicer pri večjih okvirjih, kjer so razlike v skladu precej očitnejše.

Seveda ne morem končati brez najbolj pogostega vprašanja: C64 ali V2R? Tradicionalisti bodo trdili, da je pravi Colnago samo tisti »na mufne«. Profesionalci ekipe UAE se sicer večinoma – in ne izključno – udinjajo na aerodinamičnem Conceptu in na V2R. To ne pomeni, da C64 ni poskočen in bi ga tudi težko umestil v kategorijo običajnih vzdržljivostnih koles. Je pa bolj umirjen, v zavojih raje odpušča napake in zna po potrebi tudi pokazati zobe. Rekel bi, da je idealen za tlakovane klasike – a ga je za tja po drugi strani seveda škoda, če ga kupite s svojim denarjem. Colnago V2R pa je brezkompromisna zverina, ki sicer ni med najlažjimi, zato pa gotovo eno najbolj togih koles, čeprav ne na račun udobja. Zaradi bolj konvencionalnega načina izdelave je tudi nekoliko cenejši, kar je verjetno za večino kupcev najpomembnejši argument.

Moj predolg odgovor na zgornje vprašanje pa je, s kančkom cinizma, seveda, najbolje povzel kolesarski kolega: V2R je za runde, C64 pa za na kavo. Že res, a oba je mogoče uporabiti za oboje.

Colnago V2R vzbuja visoka pričakovanja, a jih kot odlična specialka tudi v celoti izpolni, kar obenem pomeni, da bodo lahko njegove potenciale izkoristili le najbolje pripravljeni kolesarji. V opisani konfiguraciji dobimo za svoj denar ogromno, z nakupom karbonskih obročnikov pa dobimo zastrašujočo zverino za tekmovanja na najvišji amaterski ravni.


Značke: Cestno
Ključne besede:
Colnago A2U Bikes
Specifikacije

Colnago V2R

4.000 EUR

A2U, d.o.o. │ www.a2u.si

Okvir: Colnago V2R

Vilice: Colnago V2R

Menjalnika: Shimano Ultegra

Prestavne ročice: Shimano Ultegra

Gonilka: Shimano Ultegra, 52/36

Zadnji verižnik: Shimano Ultegra, 11-30

Zavore: Shimano Ultegra

Sedežna opora: Colnago V2R, karbonska

Sedež: Prologo Zero II z vodili TiroX

Krmilna opora: Colnago ST 0,2, aluminijasta

Krmilo: Colnago HB02, aluminijasto

Obročniki: Mavic Aksium

Plašči: Mavic Aksium, 25 mm
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ