Vozili smo - Fuji Jari 1.5

Fuji Jari 1.5
12.04.2019 AVTOR: Matej Zalar, Foto: Tit Košir

Različnih slogov makadamkanja je toliko kot je kolesarjev, na to svobodnjaško disciplino pa imajo zelo različne poglede tudi proizvajalci koles.

Fujijev hibrid med potovalno specialko in kolesom za ciklokros skuša zadovoljiti vse okuse in mu to tudi dobro uspeva.

Fuji ponuja dva modela za ciklokros: karbonska Altamira ima tekmovalno geometrijo, aluminijasti Cross pa je nekoliko bolj sproščen in je tako za makadamkanje nekoliko primernejši. A za dolga križarjenja po poljskih in gozdnih cestah je zares primeren Jari.

Udobna tovornjača s športno zasnovo

Ko sem ga osedlal, sem najprej pomislil, da bi si zaslužil tudi jekleno različico. A presenetil je tudi v aluminijasti izvedbi s karbonskimi vilicami in tankimi, elegantno zavitimi zadnjimi zgornjimi vilicami, ki poskrbijo za blaženje vibracij spod zadnjega kolesa. Gonilni ležaj je postavljen precej visoko, visok pa je tudi okvir sam po sebi, tako da omogoča sproščen položaj. Visok sem 171 centimetrov, torej ravno na meji med majhnimi in srednjimi okvirji. Ker težim k bolj tekmovalnemu položaju na kolesu, so mi običajno bolj všeč vzdržljivostna kolesa z večjimi okvirji, a v primeru Jarija mi je bila številka 52 oziroma S kot ulita. Kolo je sicer dolgo: obverižne cevi merijo kar 435 centimetrov, torej so za cel centimeter daljše kot pri Altamiri in Crossu.

Zgornja cev je precej položna, v sprednjem trikotniku je torej ogromno prostora za namestitev torb. Dva nosilca za bidon je mogoče namestiti na običajni mesti, tretjega na spodnji del spodnje cevi, četrtega in petega pa na sprednje vilice, kamor lahko sicer pritrdimo tudi torbice. Na vrhu zgornje cevi sta vijaka za namestitev torbice bento, prtljažnik je mogoče priviti zadaj, spredaj pa samo blatnik. Zanimiva je silikonska blazinica na spodnjem delu zgornje cevi. Namenjena je udobnejšemu nošenju kolesa na ramenu, a je precej trda, tako da sem glavni smisel našel v tem, da ne drsi. Iz enakega materiala je tudi zaščita pred verigo na obverižni cevi.

Kabli so speljani po notranjosti, a prideta bovdna zadnje zavore in menjalnika na dan že pri gonilnem ležaju. Nič hudega: pri tipu kolesa, ki bo z marsikom videlo zelo izolirane dele sveta, so lahko preveč diskretne napeljave prej slabost kot prednost. Med cevmi je dovolj prostora tudi za 45-milimetrske plašče, s 27,5-palčnimi obročniki pa še dva milimetra širše.

Rad ima tudi hitrost

Model 1.5 je tretja najboljša različica Jarija. Opremljena je s prestavami Tiagra, ki pravzaprav delujejo odlično. Z 10-stopenjskim zadnjim verižnikom 11-34 in odlično kompaktno gonilko 46/30 skoraj ni vzpona, ki ga ne bi zmogli. Zavore na pletenico so za tak tip koles boljša izbira tudi zaradi lažjega servisiranja, a za divjake na najzahtevnejših spustih utegnejo biti Tektro Lyra nekoliko preskromne. Le sto evrov dražji model 1.3 je že opremljen s Sramovim Apexom 1 × 11, predvsem pa ima bistveno močnejše mehanske kolutne zavore. Plašči Panaracer Gravelking SK Sport so se v 38-milimetrski različici odlično obnesli na makadamu in so precej hitri tudi na asfaltu, na voljo pa so v širini od 32 do 43 milimetrov in za 27,5-palčnike v širini 48 milimetrov oziroma 1.9.

Osebno se ne morem spoprijateljiti z razširjenimi krmili v spodnjem delu, ki pa mnoge navdušujejo. Prijem krmila je tako širši, kar pride prav na tehničnih spustih, predvsem pa olajša manevriranje, ko je kolo obteženo s popotniško opremo. Ker je Jari precej dolg, mu manj ležijo zavite enoslednice, zato pa vliva samozavest na hitrih spustih, kjer je stabilen in lepo drži smer. Jari ni tekmovalec, a je kar zabaven, tudi ko na makadamu pritisnemo z vso močjo in se številke na števcu približujejo štiridesetici. Zato si ga z lahkoto predstavljam tudi v najlažji, poskočnejši izvedenki.

Fuji Jari bo zadovoljil lepo število kolesarjev, ki želijo imeti eno kolo za vse priložnosti: sobotno vožnjo na kavo, nedeljski izlet po makadamu, ponedeljkovo pot v službo in avgustovsko popotovanje na drugi konec sveta.

Značke: Cestno
Ključne besede:
Gravel Fuji Velo
Specifikacije

Fuji Jari 1.5

1.299 EUR

Velo, d.d. │ www.velo.si

Okvir: A6-SL, aluminijast

Vilice: FC-440 Cross, karbonske

Menjalnika: Shimano Tiagra

Prestavne ročice: Shimano Tiagra STI

Gonilka: FSA Tempo Adventure, 46/30T

Zadnji verižnik: Shimano HG500, 11-34T, 10 prestav

Zavore: Tektro Lyra, mehanske kolutne, rotorji 160 mm

Sedežna opora: Oval Concepts

Sedež: Oval Concepts

Krmilna opora: Oval Concepts 313

Krmilo: Oval Concepts 325

Obročniki: WTB ST i23

Plašči: Panaracer Gravelking SK Sport, 38 mm

Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ