Vozili smo - Garmin Edge 830

Garmin Edge 830
03.09.2019 AVTOR: Matej Zalar

Vsakič ko Garmin predstavi nove generacije modelov, se lahko upravičeno sprašujemo, kakšno novost lahko sploh še ponudi.

In vsakič znova nas presenetijo nove in nove funkcije. Naslednik modela Edge 820 skuša prepričati še gorske kolesarje in ima širši nabor funkcij tudi za resne rekreativce, z večjim zaslonom pa je še malo preglednejši med navigacijo. Mimogrede so predstavili tudi nova senzorja za hitrost in kadenco z možnostjo povezave ANT+ in Bluetooth.

Garmin Edge 830 se funkcionalno ne razlikuje bistveno od sto evrov cenejšega Edge 530, ki je enako velik, nima pa zaslona na dotik in možnosti navigacije po naslovu ter interesnih točkah, črpalke. Kdor ima, kot jaz, raje dobre, stare gumbe, bo verjetno izbral cenejšega Edge 530 in se v primeru iskanja po naslovu ali interesnih točkah obrnil na telefon. A že na začetku moram priznati, da se mi je med preizkusom priljubil tudi zaslon na dotik, ki so ga bistveno izboljšali in mi ni povzročal prav nobenih težav.

Preglednejši. Vzdržljivejši. Hitrejši.

Ohišje je nekoliko večje kot pri predhodniku, a ne toliko, kot se je povečal zaslon, diagonala namreč meri skoraj 8 milimetrov več. Na zaslon je mogoče umestiti do ducat podatkovnih polj, lahko pa jih organiziramo tudi zelo pregledno, na primer z enim zares velikim poljem v sredini. Kljub večjemu zaslonu so izboljšali avtonomijo baterije, ki v načinu z GPS oziroma drugimi satelitskimi povezavami (še GLONASS in Galileo) vzdrži do 20 ur – pri Edge 820 samo 15 ur . V praksi to veliki večini zadostuje za cel teden vožnje, baterija pa bo brez težav vzdržala tudi kak everesting. Za daljše izzive lahko vklopimo varčevalni način, ki avtonomijo podaljša do 40 ur ali priključimo Garminov polnilnik Charge.

Izračunavanje poti se mi je zdelo precej hitro in občutek me ni varal – Garmin je vgradil boljši procesor, zato računalnik deluje hitreje, kar je opazno zlasti pri navigaciji, ko preračunava poti. Po novem se lahko poveže z drugimi napravami tudi preko Wi-Fi, kar so nekateri nekoč pogrešali, jaz pa niti ne. Preko povezave Bluetooth pa je mogoče povezati senzorje srčnega utripa, moči in kadence, medtem ko povezava z drugimi Garminovimi napravami, na primer s kamero Virb in lučmi ter radarjem in lučmi Varia poteka prek protokola ANT+.

Brez presenečenj na vzponih

Edge 830 zdaj vključuje Garminov vroči zemljevid (heatmaps), kar izboljša samodejno izbiro trase, na primer na neznanem terenu, ko nimate časa za načrtovanje prek aplikacij na računalniku ali telefonu. Še bolj všeč mi je funkcija Climb Pro, ki na izbrani sledi prikazuje podatke o vzponu. Pred klancem opiše razdaljo, višinsko razliko in povprečni naklon, ko se vzpon začne, pa odšteva metre in kilometre do konca ter poleg tega grafično, tudi z barvami, prikazuje naklon na določenih odsekih. To je zares praktično, sploh na neznanih cestah.

Manj zanimiva, brez dvoma pa uporabna za tiste, ki premalo jedo ali pijejo, se mi zdi funkcija vnosa zaužitih kalorij in tekočine med vožnjo, kar ročno storimo po zaključku treninga, podatki pa se prenesejo na aplikacijo Garmin Connect. Ko prek aplikacije načrtujemo traso, vam glede na izbrano sled svetuje količino tekočine in hrane za trening, kar utegne prav priti manj izkušenim, tako kot tudi možnost ročne nastavitve opozorila, ki po določenem času ali prevoženi razdalji opozori, da je čas za malico. Če trening in regeneracijo načrtujete v skladu z Garminovimi ocenami, je dobrodošla novost tudi to, da naprava pri izračunu podatkov o pripravljenosti – na primer VO2max in FTP – ter počitka po treningu upošteva temperaturo in vlago med treningom ter nadmorsko višino. Če vse to še ni dovolj, se seveda lahko poigrate z aplikacijami iz Garminove trgovine Connect IQ. Edge 830 je namreč z obilico funkcij, poleg tega, da je seveda resna naprava za resno delo, tudi zabavna igrača.

S števcem tudi na enoslednice

Kolesarski računalniki so postali tako rekoč nepogrešljivi sestavni del cestnega kolesa, drugače pa je v svetu gorskega kolesarjenja. Zdaj je Garmin z novima Edge 830 in 530 predstavil funkcije, zaradi katerih se marsikdo ne bo mogel upreti analizi vožnje in načrtovanju tur preko podatkov platforme Trailforks, ki so že naloženi v pomnilnik naprave. Poleg tega naprava beleži dinamiko kolesarjenja in tako na podlagi podatkov merilnika pospeškov oceni zahtevnost trase in kako tekoča je (flow). Podatki se barvno izrišejo tudi na zemljevidu v Garmin Connect.

Zelo zanimiva je tudi analiza skokov, saj naprava izmeri število ter dolžine posameznih skokov, čas v zraku in hitrost … Na gorskem kolesu ga žal nisem preizkusil, ker nisem več dovolj prepričan v svoje sposobnosti, a prepričan sem, da bodo te funkcije prepričale marsikaterega gravitacijsko usmerjenega navdušenca. Paket za gorske kolesarje je 70 evrov dražji, vključuje pa še silikonski ovoj, senzor hitrosti ter daljinski upravljalnik Edge.

Varnost kolesarja, števca in kolesa

Zdaj že dobro poznamo varnostno funkcijo, s katero Garmin zazna padec in potem pošlje obvestilo SMS izbranim stikom. Marsikdo je bil do tega skeptičen, a ravno pred kratkim sem slišal za primer slovenskega tekmovalca, ki so ga na ta način našli, ko je med treningom zletel s ceste. Garmin pa je v zvezi z varnostjo naredil še korak naprej in ponudil dve novi varnostni funkciji. Najdi mojega Edge je zanimiva predvsem za gorske kolesarje. Če računalnik izgubimo med vožnjo ali padcem, naprava – seveda če je prek Bluetooth povezan s telefonom in aplikacijo Garmin Connect Mobile – zabeleži lokacijo incidenta in pošlje prek telefona opozorilo s točnimi koordinatami. Če bi napravo izgubili kar tako ali pozabili na kaki klopi, pa bi lahko na Garmin Connect Mobile izbrali funkcijo »zadnja znana lokacija« in dobili enak lokacijski podatek.

Še tretja varnostna funkcija je Bike Alarm. Vsi se ustavljamo na bencinskih črpalkah, samo za kratek čas, toliko, da kupimo energijsko ploščico, in se preprosto zanašamo, da nas bo kolo počakalo. Ali pa ob kavi v žaru debate s prijatelji pozabimo, da moramo s kotičkom očesa spremljati kolo. Z nastavitvijo alarma naprava zabeleži vsak premik kolesa ter precej nadležno in presenetljivo glasno zapiska. Če je telefon v dosegu povezave Bluetooth, dobimo obvestilo tudi na svojem najboljšem znancu.

Preobilje funkcij – večinoma so uporabne

Vsakič, ko pišem o Garminovih napravah, se vprašam, kaj sploh še lahko ponudijo naslednjič. Potem vedno presenetijo tudi z dejansko uporabnimi funkcijami. Že znanih niti nima smisla naštevati. Zdaj se mi je priljubil predvsem grafični prikaz vzponov na poti, pa tudi alarm kolesa, za primer, ko kolo samo za nekaj sekund spustimo z očmi. Vprašal sem se tudi, čemu sploh kupiti Edge 1030, ki je s posodobitvijo sicer dobil tako rekoč vse funkcije modela Edge 830. Odgovor je preprost: ker ima bistveno večji zaslon in je torej še bolj uporaben pri navigaciji.Značke: Trgovina
Ključne besede:
Garmin Garmin Edge
Specifikacije

Garmin Edge 830

399,99 EUR (samo računalnik)

469,99 EUR (paket za gorske kolesarje)

499,99 EUR (s senzorji)

Garmin, d.o.o. │ www.garmin.si

Dimenzije: 82 × 50 × 20 mm

Teža: 79 g

Diagonala zaslona: 2,6 palca

Ločljivost zaslona: 246 × 322 slikovnih točk

Povezljivost: ANT+, Bluetooth, BLE, Wi-Fi

Standard vodotesnosti: IPX7

Avtonomija baterije: do 20 ur vadbe

Pomnilnik: 16 GB (do 200 ur/200 priljubljenih točk/100 prog)

Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ