Vozili smo - Mavic Comete Ultimate MIPS

Mavic Comete Ultimate MIPS
22.06.2019 AVTOR: Matej Zalar, foto: Tit Košir

Mavic z novo, precej minimalistično zasnovano aerodinamično čelado poudarja izboljšanje varnosti s konstrukcijo školjke EPS 4D, a ne na račun udobja.

V primerjavi z Mavicovo ultralahko čelado Cosmic Pro boste s Comete Ultimate na 40 kilometrov dolgi trasi v eni uri prihranili 14 sekund, obenem pa naj pod njo niti ne bi bilo preveč gorko. Tega sredi zime sicer nismo mogli preizkusiti, a odzivi uporabnikov, ki so jo preizkusili med prvimi, so na splošno dobri. Za to pa ne poskrbi le 15 odprtin, pač pa tudi oblazinjenje in trakovi.MIPS je varnejši

Bistvo je sicer manj opazno. Konstrukcija EPS 4D ni popolna novost, najdemo jo tudi v Salomonovih smučarskih čeladah – obe podjetji imata namreč istega lastnika, Amer Sports. Rešitev je preprostejša, kot se sliši. Ne gre za kakšno posebno strukturo ekstrudiranega polistirena (EPS) ali vstavkov v notranjosti, pač pa je školjka na notranji strani oblikovana tako, da je v stiku z glavo manjša površina – kot bi na vrhnjem delu na glavi stala na nekakšnih podstavkih iz EPS. To omogoča ustreznejšo deformacijo materiala in s tem okoli 30 odstotkov boljšo zaščito ob udarcu. S sistemom MIPS pa je zaščita boljša tudi, ko pride ob udarcu do rotacije glave – torej praktično vedno.


Manj je več

Notranjost je skromno oblazinjena, a ni zaradi tega čelada nič manj udobna. Z zgornjim delom glave je v stiku le prek šestih manjših blazinic iz spominske pene, na čelu pa za odvajanje znoja poskrbi podloga iz materiala 37.5, ki naj bi uravnaval temperaturo na optimalno. Za boljšo zračnost so precej drugače oblikovali tudi obušesne trakove, ki niso ploščati, ampak okrogle oblike. Zato so lahko precej tanjši in pokrijejo manj obraza, vseeno pa ne delujejo nič šibkeje kot običajni ploščati trakovi. Obenem ni govora o neudobju, tudi če nosite brado. Ob ušesih dolžine sicer ni mogoče prilagajati in trakova se združita precej nizko ob obrazu, a tudi tega ne morem oceniti kot moteče, ampak le nekoliko drugače. Vseeno ob ustrezni nastavitvi pod brado trakova potekata lepo ob obrazu in nista moteča, če seveda očala nosimo pravilno – z nosilci nad trakovi.

Za aerodinamično čelado ima precej velikih zračnikov, kar gromozanska pa sta v zadnjem delu. Veliki odprtini so si lahko privoščili zaradi karbonske ploščice, ki poskrbi za čvrstost. Na testni čeladi je s plastiko zaščiten tudi spodnji rob čelade, medtem ko je na modelu brez sistema MIPS ta del nezaščiten in je torej EPS izpostavljen udarcem. Še en razlog več za nakup varnejšega modela! Comete Ultimate je namreč na voljo tudi brez zaščite MIPS in v tem primeru boste – za ceno manjše varnosti – prihranili okoli 20 evrov in prav toliko gramov.

Značke: Cestno
Specifikacije

Mavic Comete Ultimate MIPS

270 EUR

Prolocotrade, d.o.o.│www.prolocotrade.si

Teža: 225 g (velikost M – 54–59 cm)
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ