Vozili smo - Novi Ridley Noah Fast

Novi Ridley Noah Fast
11.07.2018 AVTOR: Matej Zalar, FOTOGRAFIJE: Tit Košir

Letos je cestno kolesarstvo zajela aerodinamična mrzlica in novega Noaha je pripravil tudi belgijski Ridley. Predstavljamo kolo, s katerim letos sprinta Andre Greipel.

Obširnejši test lahko preberete v novi izdaji revije Bicikel, ki je izšla včeraj. Povsem novo Ridleyjevo aerodinamično specialko, ki še ni videla niti metra ceste, smo namreč dobili na uredništvo že dva tedna pred uradno predstavitvijo. Žal nam do konca redakcije revije Bicikel vedno skrivnostni Belgijci niso razkrili podrobnosti o novih tehnologijah, zato sem se med testom zanašal le na svoje občutke. Zdaj smo dobili tudi uradne podatke, s katerimi dopolnjujemo v reviji objavljeni članek.

Razvoj spet od začetka

Ridley nas je za začetek spomnil na bogato zgodovino razvoja aerodinamičnih koles. Robbie McEwen je na Noahu že leta 2006 sprintal do zelene majice na Touru. A tisti Noah je bil precej drugačen od sodobnih aerodinamičnih koles. Razvoj aerodinamičnih rešitev je bil v tistih časih vsaj v kolesarskem svetu še na začetku. Proizvajalci so predstavljali zelo različne aerodinamične koncepte. Nekateri, tudi Ridley, so se ubadali z zapleteno integracijo zavor, ki so jih mehaniki, tekmovalci, najbolj pa običajni uporabniki, naravnost sovražili. Do danes pa so si postala aerodinamična kolesa večine proizvajalcev precej podobna. Tudi Ridley je nekatere starejše rešitve opustil, čeprav je oblika okvirja ostala bolj ali manj podobna.

Ridleyjev inženir Toon Wils je povedal, da so Noaha Fast razvijali povsem na novo. »Prvi korak je bilo temeljito testiranje, tako z računalniško analizo CFD oziroma Computational Fluid Dynamics, kot tudi v vetrovniku. Komponente temeljijo na enemu samemu aerodinamičnemu profilu, kar smo kombinirali z našo tehnologijo F-Technology in integracijo komponent.«

Popolna integracija

Poslovile so se vilice F-Splitwork z režami, ki naj bi usmerjale zračni tok stran od naper. Zato pa so vilice v spodnjem delu dobile podobna krilca, kot jih poznamo že pri Pinarellu. Koncept, ki ga je Ridley poimenoval F-Wings, služi blaženju turbulenc, ki nastanejo ob vrtenju pesta. Drugačna sta tudi sedežna cev in stik z zgornjimi zadnjimi vilicami, ki jih ne imenujejo več F-Stays. Ostala je tehnologija barvanja F-Surface s teksturo, ki izboljša aerodinamične lastnosti. Na ta način po novem nista barvana le spodnja cev in sedežna opora, temveč tudi vilice, glavna cev in celo distančniki za krmilo.

Karakter daje kolesu integrirano krmilo, v katerem so lepo pospravljeni tudi kabli prestav in zavor. Ob tem obljubljajo preprosto napeljavo, kar pri tovrstni integraciji ni vedno običajno. Krmilo je sicer na voljo s šestimi različnimi dolžinami opore, višino pa je mogoče po njihovih besedah nastaviti z distančniki celo na milimeter natančno.

Tudi z obročnimi zavorami

Prejšnji Noah je bil precej težak, a novi okvir naj bi bil okoli 250 gramov lažji, odvisno seveda od velikosti, a še bolj tog. Ob tem moram omeniti, da je tudi bistveno udobnejši od predhodnika.

Mnoga najnovejša aerodinamična kolesa niso več na voljo z običajnimi obročnimi zavorami. Ridley vseeno ponuja tudi okvir za običajne obročne zavore in običajne 9-milimetrske osi s hitrimi zapenjalci. Integracija kablov je v tem primeru nekoliko omejena, tako da je bovden prednje zavore viden – popravila pa še preprostejša.

Cena? Za revijo Bicikel preizkušeno kolo s kolutnimi zavorami in komponentami Shimano Ultegra Di2 bo na voljo za 7.899 evrov, z obročnimi zavorami pa bo 500 evrov cenejši. Samo okvir stane 4.499 evrov, različica okvirja za obročne zavore pa 4.299 evrov.

Značke: Cestno
Ključne besede:
Ridley Ridley Noah
Specifikacije

Ridley Noah Fast

Extreme Vital, d. o. o. │ www.extremevital.com

Okvir: karbonski

Vilice: karbonske

Menjalnika: Shimano Ultegra Di2

Prestavne ročice: Shimano Ultegra Di2

Gonilka: Rotor Flow, 52/36

Zadnji verižnik: Shimano Ultegra, 11-28

Zavore: Shimano Ultegra, rotorji Sram CenterLine premera 160/140 mm

Sedežna opora: Ridley, karbonska

Sedež: Selle Italia Flite

Integrirano krmilo: Ridley Aeronomic, karbonsko, dolžina 120 mm, širina 420 mm

Obročniki: Ridley Forza R45 19C Disc, pesta DT Swiss 350

Plašči: Vittoria Corsa G+, 25 mm
Komentarji
Pinocio 16.07.2018 12:38
Avtor je napisal..."Prejšnji Noah je bil precej težak, a novi okvir naj bi bil okoli 250 gramov lažji..."____________________Mene zanima,ker ste ga sigurno imel na vagi,kolko je teža tega Noaha,ki ste ga vozil.
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ