Vozili smo - Pivot Shuttle

Pivot Shuttle
05.06.2018 AVTOR: Vladimir Pakrac, foto: Tit Košir

Kolo za prave hedoniste. Mar obstaja kaj bolj uživaškega kot z neverjetnim pospeškom v nogah premagovati najtežje klance in se s še večjim užitkom spuščati po najljubših trailih?

Seveda bo marsikdo odgovoril, da se pravi užitek rodi iz truda, a ta pač ne sodi v definicijo hedonista. SSKJ namreč pravi, da hedonistovo delovanje izhaja iz težnje po izogibanju neugodja.

Seveda marsikdo uživa v neizprosnem grizenju klancev, navsezadnje sem med njimi včasih tudi jaz, a e-kolesa pač niso namenjena taki ciljni publiki. S popularizacijo električnih koles se razvija tudi mnenje obče kolesarske javnosti o tej pravzaprav revolucionarni zvrsti kolesarjenja. Sam sem od popolnega nasprotovanja e-kolesom svoja stališča spremenil do tolikšne mere, da jih vidim kot substitut za “umazana” prevozna sredstva v urbanih središčih, izvrstno priložnost za razvoj turizma in najpomembneje, kot sredstvo, ki omogoča pristna (gorsko)kolesarska doživetja vsem, ki jim ta do danes niso bila dosegljiva, najsibo zaradi bolezni, starosti, pomanjkanja časa ali zgolj volje. Čeravno je nekatere izmed teh razlogov težje utemeljiti kot druge, ni več mogoče zanikati, da so e-kolesa že stopila na veliki oder kolesarske industrije. Od preizkusa Pivota Shuttle pa je moje doživljanje potencialov e-kolesarstva še ekspandiralo. Električna kolesa namreč zagotovo ne bodo več namenjena le spuščanju po široki makadamski poti v izletniškem tempu, pač pa že dobivajo okretno naravo čistokrvnih spustaških zverin. In naj povem, da v tem ni nič slabega!

Dobro zdresirana zver

Takoj je jasno, da Shuttle ponuja tehnološke viške v prav vsaki komponenti, najbolj pa v oči zbode okvir. Zbode je morda neprimeren izraz, saj ponavadi zbode stvar, ki je majhna. Okvir Shuttla ni majhen, kajti preteklo bo še kar nekaj časa, preden bo proizvajalcem elektromotorjev in baterij uspelo zaobiti njihovo zaenkrat največjo hibo – velikost in težo. A pri Pivotu se niso ustrašili oblikovalskega izziva in uspelo jim je ustvariti eno najelegantnejših in najlažjih električnih koles z deklarirano težo 19,95 kilograma. Pivot nastopa kot izrazito karbonska znamka in svojo filozofijo so v primeru Shuttla prenesli tudi na e-kolesa. A se niso ustavili le pri materialu, največja revolucija na trgu e-koles je agresivna geometrija, ki v kombinaciji z vrhunskim Foxovim vzmetenjem in (relativno) majhno težo upravičuje Shuttlovo precej pomenljivo ime. Ne moremo mimo agresivno odprtega kota krmilne cevi 65,8 stopinje, ki je enak kot na Shuttlovem enduro bratu Mach 6. Dolga medosna razdalja (slabih 121 centimetrov) kolesu zagotavlja prepotrebno stabilnost pri visokih hitrostih na razgibanem terenu. Zaradi zmernega dosega (44,5 centimetra) in relativno kratkih obverižnih cevi (43,7 centimetra) pa je pozicija jezdeca na kolesu še vedno sproščena. S tem so pri Pivotu poskrbeli za ne prezahtevno krotenje skoraj 20-kilogramske zverine na način, ki omogoča izkoristek vseh spustaških potencialov pravega enduro kolesa!

Najboljše od najboljšega

Okvir krasijo ravne linije, ki v kombinaciji s skrito napeljavo kablov električnega menjalnika Shimano XT Di2 dajejo vtis čistosti kolesa. Električni menjalniki se mi nikoli niso zdeli nujna domislica, a ko se palec enkrat navadi na mehkobo in natančnost elektrificiranega pretikanja verige, je duša hitro prodana. Na levi strani krmila ročico prednjega menjalnika nadomešča ročica za upravljanje s Shimanovim elektromotorjem STEPS E8000. Po obliki in občutku ob pretikanju je povsem enaka ročici zadnjega menjalnika Di2. Z njo je mogoče (tudi med vožnjo) izbirati med tremi nastavitvami moči motorja – Eco, Trail in Boost. Slednja je zmožna asistirati z do 230 odstotki moči več kot pri poganjanju, vendar v tem načinu bateriji energija poide po približno dveh urah na turi. Preostala dva načina sta z energijo precej varčnejša, a pri vožnji še vedno zagotavljata izdatno pomoč (150 ali 70 odstotkov več moči glede na klasično poganjanje). Podatki o napolnjenosti baterije, načinu asistence in hitrosti se izpisujejo na ličnem zaslonu, ki služi tudi kot indikator menjalnika. Da je simbioza električnega ekosistema popolna, tudi menjalnik napaja baterija elektromotorja. Skrita je v spodnji cevi okvirja, kjer je ohišje še dodatno zatesnjeno. Ob napajanju baterije ni treba odstraniti iz okvirja in tako lahko Shuttla polnimo v avtomobilskem slogu. Za vklop elektromotorja je odgovoren gumb na bateriji, ki je dostopen preko okvirja. Tu Shimanu malce zamerim, da gumba niso vkomponirali tudi v ročico ali zaslon, kar bi bilo bolj priročno, a to je malenkost. Poleg prej omenjenih načinov asistence velja omeniti še funkcijo Walk Asist, ki pomaga pri potiskanju kolesa v klanec.

Vrhunskega kolesa ni brez dobrega vzmetenja in izpostaviti moram popolno usklajenost dveh srčik Foxovega inženiringa. Zračno podprte vilice 36 Factory in zadnji blažilec DPX2 sta prilagojena potrebam e-koles oziroma, bolje rečeno, njihovi teži. Še posebej to velja za vilice, ki naj bi imele tudi ojačano šasijo. Na Foxovi 36-ki to pomeni še večjo togost kot sicer, kar je na takem kolesu pravzaprav nuja. Senzibilno delovanje in obilica nastavitev na obeh enotah sta češnja na vrhu torte. Za nadzor nad zverjo skrbi Pivotov kokpit s karbonskim krmilom in aluminijasto krmilno oporo ter ročaji PadLoc s patentom, ki jih s krmilom spaja pod kotom. Tako ročaji ponudijo več blaženja ob strani dlani in zmanjšajo pritisk na mišice mezinčne dlanske kepe.

Ime pove veliko

“Šatlanje” običajno pomeni prevoz do izhodišča uživaškega spusta, le da v tem primeru za prevoz v veliki meri poskrbi že kolo samo. Še posebej v nastavitvi Boost se kolo ob pritisku na pedala dobesedno izstreli v še tako strm klanec. A daleč od tega, da vožnja pedeleca ne ponuja dovoljšne mere rekreacije! Držanje tempa je lahko hudič, še posebej če se v klanec zaženemo s šibkejšo izhodno močjo elektromotorja. Zabava se začne na tehničnih vzponih, kjer je dodatna moč pod nogami svojevrsten izziv pri premagovanju korenin in ozkih zavojev. A letvico so pri Pivotu dvignili pri spustaških lastnostih. Shuttle je električni naravi navkljub neverjetno igrivo kolo, ki na spustu navdušuje z lastnostmi najboljših enduro raket. Seveda mu je treba odpustiti težo, ki v veliki meri vpliva na vozne lastnosti v primerjavi z navadnimi kolesi, a pomanjkanja zabave na spustu mu nikakor ne morem očitati. Shuttle se rad odlepi od tal in se prepušča hitrim nagibom iz zavoja v zavoj. Pri višjih hitrostih pred vhodi v zavoj nekaj strahu vliva dejstvo, da pod seboj krmariš 20-kilogramsko gmoto, ki jo je treba ustaviti in spraviti v želeno smer, a pri opravljanju te naloge levji delež oddelajo plašči 27,5+.

S Shuttlom je na spustih moč konkurirati na vsakem terenu, še bolj gotovo pa je, da se da z njim tudi izvrstno zabavati. Nekaj kar ni bilo vedno omogočeno vsem, predvsem pa ne z vsakim kolesom.

Značke: Gorsko
Ključne besede:
Pivot Factory Store
Specifikacije

Pivot Shuttle

9.999 EUR

Factory Store, d.o.o. │ www.factorystore.si

Okvir: Shuttle, karbonski

Vilice: Fox Float 36 Factory

Amortizer: Fox Float Factory DPX2 EVOL

Elektromotor: Shimano STEPS E8000

Baterija: Shimano STEPS BT-E8010

Menjalnik: Shimano XT Di2 11 SPD

Prestavne ročice: Shimano XT Di2 11 SPD

Zavorne ročice: Shimano XT

Gonilka: Shimano FC-E8050 Hollowtech

Zadnji verižnik: Shimano XT 11-46

Zavore: Shimano XT, 203/180 mm

Sedežna opora: Fox Transfer, 125 mm hoda (velikost S)/150 mm hoda (M, L in XL)

Sedež: Phoenix WTB Vigo Pro

Krmilo: Phoenix Team Carbon 35 mm, širina 760 mm

Krmilna opora: Phoenix Team Enduro/Trail

Obroči: DT Swiss EB1550, 40 mm

Pesta: Pivot

Plašči: Maxxis Rekon 27.5+ × 2.8 TRKomentarji
burek66 06.11.2018 08:59
Super, **** mopeda za 10 jurijev, Ja bravo Bicikel.
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ