Vozili smo - Pro Turnix Gel

Pro Turnix Gel
16.07.2019 AVTOR: Vladimir Pakrac

Ob kombinaciji besed gel in kolesarski sedež se običajno spomnim na mestna kolesa, na katerih se na vrhu sedežne opore bohotijo široki in mehki sedeži z blazinico gela na sredini.

Pro Turnix Gel seveda ni tak sedež.

Ker je izbira sedeža kompleksna zagata, so se Japonci odločili, da stvari ne bodo dodatno zapletali. Turnix Gel je eden izmed šestih cestnih sedežev družine Turnix, ki jih poleg skupin Griffon, Falcon in Stealth ponujajo pri Proju. Bistvo koncepta je v tem, da so znotraj družin sedeži razvrščeni logično in uporabniku prijazno. Za vse, ki kolesu privoščijo zgolj karbon, so pripravili Turnixa Carbon. Tistim, ki karbonu ne zaupajo, je na voljo Turnix z vodili iz nerjavečega jekla. Preko enakih se vpenja tudi preizkušeni Turnix Gel, namenjen kolesarjem, ki si želijo nekoliko več udobja. Tistim, ki za sedež ne želijo zapravljati premoženja, pa je na voljo še Turnix CR-MO. Seveda ne gre pozabiti še na oba Turnixa, namenjena nežnejšemu spolu.

Udobje do cilja

Sedeži Turnix si delijo enako obliko, razlikujejo pa se torej le v konstrukciji in mehkobi. Omeniti velja tudi simpatični “saddle-selector” (izbirnik sedeža, op. ur.) na Projevi spletni strani, ki kolesarju svetuje, po katerih sedežih naj se ozira. Po petih osnovnih vprašanjih o slogu in trajanju mojih voženj me je napotil k sedežema Turnix Gel in Turnix CR-MO.

Turnix Gel sem preizkusil v širini 142 milimetrov, ki mi tudi sicer najbolj ustreza, na koncu pa sem ga primerjal z dostopnejšo, a tršo različico CR-MO širine 152 milimetrov. Eden manj pomembnih, a vpijočih podatkov o sedežu je njegova teža. Tehtnica se je ustavila pri 278 gramih, kar za cestni sedež ni malo, a upoštevajoč oblazinjenje tudi ne veliko. Kombinacija pene EVA in gela ponuja občutnejšo mehkobo v primerjavi s Turnixom CR-MO, a zgolj v tistem prvem milimetru, kolikor se pena posede. To je seveda dovolj, da je prvi vtis na sedežu bolj udoben in da na cesti mirneje preživimo kakšno luknjo več. Posebno pohvalo si zasluži vrhnji sloj sedeža, ki se z Lycro odlično razume, anatomsko pa je zaobljen tudi rob, ki minimizira drgnjenje po notranji strani stegen. Kljub nespornemu udobju Turnixa Gel ne moremo povedati nič slabega glede njegovega tekmovalnega pedigreja, ki ga zagotavljajo jeklena vodila in s steklenimi vlakni okrepljena školjka. Ta je opremljena tudi z luknjama za preprosto montažo nosilca za kamero, bidona, zračnic ali blatnika.

Sedeži Pro Turnix so v prvi vrsti namenjeni za specialke, a so vsekakor zanimivi tudi za gorske kolesarje. Na voljo so v širinah 142 in 152 milimetrov ter z različnimi vodili.Značke: Gorsko
Ključne besede:
sedež
Specifikacije

Pro Turnix Gel

89,95 EUR, www.cs-eurotrade.com

Širina: 142 ali 152 mm

Vodila: jeklena

Školjka: polimer s steklenimi vlakni

Vrhnji del: pena EVA in gelni vložek

Teža: 278 g (širina 142 milimetrov)

Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ