Vozili smo - Scott Addict 10

Scott Addict 10
15.01.2019 AVTOR: Matej Zalar, Foto: Tit Košir

Redno me sprašujejo, kje za dan ali dva najeti kakovostno specialko. Zdaj končno poznam odgovor. Polka Dot z Vrhnike se ukvarja z vodenjem kolesarskih tur, za izposojo pa je na voljo flota desetih Scottov Addictov 10.

Po naših informacijah je Polka Dot prvo podjetje v Sloveniji, ki ponuja za izposojo večje število cestnih koles z vrhunskimi komponentami, v tem primeru Shimano Ultegra. Le redko dobimo na preizkus kolo z vso potrebno dodatno opremo. Pri Polka Dot namreč na kolo namestijo nosilec za bidone z integriranim mini orodjem in teleskopsko zračno tlačilko, pod sedežem je rezervna zračnica, po potrebi pa priskrbijo tudi nosilec za števec in celo pedala. Scott Addict 10 je kot vzdržljivostno kolo s sproščeno geometrijo okvirja in širokim razponom prestavnih razmerij idealen konjič za izposojanje. Kolo, ki bo začetnike navdušilo za kolesarjenje in ki bo obenem izkušenejšim dokazalo, da so lahko hitra tudi vzdržljivostna kolesa.

Addict za zasvojene z udobjem

Nekaj časa se bomo morali navajati, da je model Addict po novem vzdržljivostno kolo, ki je nadomestilo model Solace. Tekmovalni bolid, s katerim zmagujejo fantje iz ekipe Mitcheltom Scott, pa se od letos imenuje Addict RC. Izdelan je iz bolj togega in lažjega kompozita, ki ga Scott imenuje HMX, medtem kot je Addict iz karbonskega kompozita s končnico MF. Seveda se bistveno razlikujeta tudi v geometriji. Addict ima pri velikosti M (oziroma 54) za kar 25 milimetrov daljšo glavno cev. Sprednji trikotnik je tako višji, a tudi krajši. Zaradi 5 milimetrov daljših obverižnih cevi (410 mm) pa je medosna razdalja vseeno tako rekoč enaka.

Addict je na voljo v treh različicah in preizkušeni model 10 z opremo Ultegra zaseda vrh ponudbe. Dobrih 500 evrov cenejši je Addict 20, ki je opremljen s komponentami Shimano 105 in je četrt kilograma težji, Addict 30 pa ima za slabih 1800 evrov nameščeno opremo Shimano Tiagra in cenejše obročnike. Z enakimi številkami so označeni tudi trije modeli s kolutnimi zavorami, samo da je imenu dodana pripona Disc.

Tekmovalni genetski zapis

Vzdržljivostno kolo se spodobi preizkusiti tudi na dolgi vožnji, zato sem ga med drugim odpeljal na dobrih 180 kilometrov dolg krog in na njem presedel dobrih šest ur. Položaj na kolesu je seveda precej pokončen, kljub temu da sem takoj spustil krmilno oporo, kolikor je bilo mogoče nizko. Kljub togosti je vožnja udobna tudi na slabih cestah. Ob tem velja opozoriti, da je bilo testno kolo opremljeno s Continentalovimi 25-milimetrskimi plašči UltraSport, medtem ko so serijsko nameščeni 28-milimetrski Schwalbejevi Durano, na modelih s kolutnimi zavorami pa celo 32-milimetrski.

Syncrosov sedež FL 2.0 je na voljo v širinah 132 in 143 milimetrov. Nameščen je bil ožji, ki je videti kot sila špartanska deščica. A počutil sem se odlično, čeprav imam praviloma raje širša sedla. Včasih se resno sprašujem o teoriji, da mora sedež ustrezati širini med sedalnimi kostmi, a bržkone bi sam navsezadnje raje izbral širši model. K večjemu udobju seveda prispeva tudi karbonska sedežna opora, krmilna opora in krmilo pa sta seveda aluminijasta. Preverjena Ultegra deluje vrhunsko, v tem primeru pa so nameščeni lahki prenosi, spredaj kompaktna gonilka in zadaj verižnik z razponom 11-32 – kot se spodobi za vzdržljivostno kolo.

Na cesti me je Addict presenetil kot eno najbolj simpatičnih in odzivnih vzdržljivostnih koles. Morda gre samo za moje subjektivno dojemanje ali pa na to dejansko vpliva tekmovalni genetski zapis, ki izhaja iz imena Addict. Vsekakor pa je kolo relativno lahko, k odzivnosti pa verjetno res bistveno prispeva tudi sredinski del okvirja. Ta sicer ni zajeten, kot smo bili vajeni pri večini koles pred nekaj leti, a je po Scottovih podatkih sredina celo najširša med vsemi cestnimi kolesi na tržišču. To pa seveda prav tako prispeva k togosti tam, kjer je to najpomembneje.

Scott Addict 10 ne daje že na prvi pogled vtisa, da gre za vzdržljivostno kolo. Scottu je uspelo najti dober kompromis med udobjem in odzivnostjo, kar bo znal ceniti širok krog kolesarjev.Značke:
Ključne besede:
Specifikacije

Scott Addict 10

2.629 EUR

Prolocotrade, d.o.o. │ www.skm.si

Okvir: karbonski, Addict MF

Vilice: karbonske, Addict MF

Menjalnika: Shimano Ultegra

Prestavne ročice: Shimano Ultegra

Gonilka: Shimano Ultegra, 50/34

Zadnji verižnik: Shimano CS-5800, 11-32

Zavore: Shimano Ultegra

Sedežna opora: Syncros Carbon FL1.0

Sedež: Syncros FL2.0

Krmilna opora: Syncros RR2.0, aluminijasta, 110 mm

Krmilo: Syncros Creston Compact, aluminijasto, 420 mm

Obročniki: Syncros RP2.0

Plašči: Continental UltraSport, 25 mm

Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ