Vozili smo - Sigma Rox GPS 11.0

Sigma Rox GPS 11.0
01.08.2018 AVTOR: Matej Zalar

Nova, najnaprednejša Sigma se tako poveže tudi s Stravo.

V primerjavi s Sigmo Roxom 10.0, ki je zdaj star že štiri leta, je Rox 11.0 dobil še možnost povezave s senzorji Bluetooth in preko istega protokola tudi z aplikacijo Sigma Link za pametne naprave, tako da ima pravzaprav vse, s čimer se hvalijo veliki. Ob tem je za nekoliko ugodnejšo ceno preprostejši – četudi manj intuitiven –, za analizo podatkov pa se ni treba povezati na internet, ampak so podatki prek programa Sigma Data Center shranjeni (tudi) na računalniku.

Odlična povezljivost

Kupiti je mogoče samo števec z nastavkoma za krmilo (pritrdimo ju z vezicami, žal pa ni tudi podaljšanega nosilca, ki ga bo tako treba dokupiti – je pa standarden in ponudba je bogata) ali v kompletu s senzorjema srčnega utripa R1 Duo in kadence ter hitrosti R2 Duo. Slednji je precej velik, a združuje dva v enem in namestitev z vezicama na levi krak spodnjih zadnjih vilic je enostavna. Magnet za hitrost pritrdimo po sistemu zaklepa (brez vijakov), magnet za kadenco pa preprosto pripnemo na os pedala. Parjenje med vsemi senzorji (preizkušeno samo z ANT+) je enostavno in hitro, poleg omenjenih pa je mogoča tudi povezava z merilniki moči in sistemom Di2, če si seveda lastite ustrezen Shimanov oddajnik. A bistveno je, da se Sigma uspešno in hitro poveže z merilniki moči različnih proizvajalcev, brez težav tudi s povsem novim Specializdovim S-Works Power Metrom.

Avtonomija baterije je po podatkih proizvajalca 13 ur in to ne odstopa od realnosti, polnjenje s priloženim kablom USB pa je zelo hitro. Odvisno od intervala beleženja podatkov je pomnilnika dovolj za od 50 ur (1-sekundni interval) pa do kar 1000 ur, če izberemo 20-sekundni interval.

Povezava s sateliti GPS se vzpostavi tako rekoč takoj, nekoliko nerazumljivo pa je, da se nadmorska višina ne konfigurira samodejno ob vsakem zagonu naprave. Pred vožnjo je tako treba v načinu treninga (in zgolj v načinu treninga, z dolgim pritiskom na spodnji desni gumb) najprej kalibrirati nadmorsko višino (na izbiro so ročna, GPS ali barometrična kalibracija). Če tega ne naredite, pa je napako mogoče popraviti v Sigma Data Centru. Naprava sicer deluje natančno in zlepa ne izgubi signala.

Naloži in analiziraj

Naprava ima štiri gumbe in vsi so pri strani. Omogoča nastavitev profilov za tri različna kolesa in za vsakega posebej lahko nastavimo tudi do šest zaslonov z do šestimi podatkovnimi polji. To storimo elegantno s programom Sigma Data Center, ne pa tudi na sami napravi. Sigma Data Center si lahko brezplačno naložite s povezave www.sigmasport.com. Povezava z osebnim računalnikom s kablom USB deluje brezhibno, a zahteva za sinhronizacijo nekaj več ukazov kot spletna vozlišča konkurentov. Osebno mi je to všeč, saj imam nad delom precej več nadzora in tako je mogoče na primer ločeno sinhronizirati podatke in nastavitve števca, sami pa tudi izberemo, katere vadbe sploh želimo prenesti. Podatki v Sigma Data Centru so dobro čitljivi in omogočajo temeljito analizo podatkov po tednih, mesecih in letih, na voljo pa so tudi podatki o rekordih: najdaljši aktivnosti in razdalji, največji višinski razliki in največ porabljenih kalorijah – o rekordih nas takoj po končani vadbi obvesti tudi naprava sama. Za vsako vadbo lahko vnesemo tudi podatke o počutju, vremenu in preostalem ter tako vodimo res kakovosten dnevnik.

Precejšnje razočaranje pa je nezmožnost povezave s pametnim telefonom in aplikacijo Sigma Link. Ta sicer sprejema podatke s podatkovnega oblaka Sigma Cloud, v katerega se po želji samodejno sinhronizirajo podatki o vadbah, nikakor pa ni bilo mogoče vzpostaviti uporabne povezave Bluetooth med števcem in telefonom. Temu primerna je tudi ocena aplikacije v Googlovi trgovini, komaj 2,5. Osebno me ta zagata ne moti, a za popolno uporabniško izkušnjo bodo morali s posodobitvami to funkcionalnost bistveno izboljšati. Obljubljena je tudi možnost prikaza obvestil s pametnega telefona na zaslonu števca, a tega nisem mogel preveriti, bi mi pa prišlo prav.

Navigiraj in deli s prijatelji

Zelo dobro deluje preprosto vodenje po sledi GPS (seveda brez kartografije), ki vključuje tudi podatke o preostali razdalji in času do prihoda na cilj. Pot lahko načrtujemo v Sigma Data Centru prek zemljevida OpenStreetMap, vnesemo pa lahko tudi interesne točke. Sigma Data Center je povezan z omrežjem GPSies in sledi predlaganih tur lahko preprosto naložimo na napravo. Vsaj v okolici Ljubljane je teh sledi kar nekaj, sistem pa postreže tudi s podatkom o višinski razliki in višinskem diagramu poti.

Tudi sicer se pri Sigmi ne trudijo s kakim svojim družabnim omrežjem za deljenje sledi ali dosežkov, ampak sistem omogoča preprosto povezavo s Stravo. Na napravo si lahko prenesete priljubljene segmente in na terenu se pred prihodom na začetek segmenta prikaže zaslon s podatki o razdalji do starta oziroma po začetku štopanja do cilja in primerjava s časom KOM. Ob povezavi s Sigma Data Centrom potem s preprostim ukazom prenesete vadbo na Stravo in dokažete svoj kolesarski obstoj.


Značke: Cestno
Ključne besede:
Sigma ROX Velo
Specifikacije

Sigma Rox GPS 11.0

184,95 EUR (brez senzorjev)

269,95 EUR (s senzorjema srčnega utripa R1 Duo ter hitrosti in kadence R2 Duo)

Velo, d.d.│www.velo.si

Dimenzije: 73,5 mm × 50 mm × 21,5 mm

Teža: 61 g

Velikost zaslona: 1,7˝

Ločljivost: 160×128 točk

Povezljivost: ANT+, Bluetooth Smart

Standard vodotesnosti: IPX7

Avtonomija baterije: do 13 ur

Pomnilnik: 50 ur (1-sekundni interval) do 1000 ur (20-sekundni interval)
Komentarji
Pinocio 01.08.2018 12:37
Sam imam tudi navadno Sigmo na enem kolesu,ampak ta Sigma v opisu se ne more it s tem kolesarskim števcom,pa še veliko predraga je ta Sigma Rox GPS 11.0https://www.teasi.eu/en/bike-computer/
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ