146 kilometrov in ciljni vzpon za spremembe pod vrhom

146 kilometrov in ciljni vzpon za spremembe pod vrhom
22.07.2016 AVTOR: D. Z.
Tour de France. 19. etapa. 146 kilometrov. Alpe. Gorska etapa s ciljnim vzponom. Najvišja točka na nekaj več kot 1700 metrih nadmorske višine.

Že takoj na začetku vzpon
19. etapa na dirki po Franciji bo tudi predzadnja preizkušnja v Alpah. Obenem tudi predzadnja gorska etapa. Vse skupaj se bo začelo v Albertvillu. Po 146 kilometrih pa bodo kolesarji prišli na Saint Gervais Mont Blanc. Govorimo o kratki, a zelo zahtevni etapi s ciljnim vzponom.

Vmes bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone. Enega druge kategorije, dva prve in enega ekstra kategorije. Kolesarji se bodo začeli vzpenjati že takoj po startu. Prvih osem kilometrov in pol bo potekalo na vzpon, ki ima v povprečju 7-odstotni naklon. A na 950 metrov visokem vrhu ne bodo podelili točk za gorski cilj, saj so se organizatorji odločili, da ta vzpon ni dovolj zahteven.

Najvišje na 1723 metrih nadmorske višine
Po spustu bo na 25 kilometru v mestu Doussard tudi leteči cilj. Sledil bo krajši ravninski odsek in vzpon na 1157 metrov visoki Col de la Forclaz de Montmin. Gre za 9,8 km dolg vzpon prve kategorije s povprečnim naklonom 6,9 %.

Po spustu in dobrih 20 kilometrih ravnine se bodo kolesarji pričeli vzpenjati na 870 metrov visok vzpon druge kategorije Col de la Forclaz de Oueige. Ta je dolg 5,6 km, povprečni naklon pa znaša 7,8 %. Sledil bo krajši spust in kmalu zatem novo vzpenjanje. Tokrat na najvišjo točko dneva. To bo 1723 metrov visoki Montee de Bisanne. Govorimo o 12,4 km dolgem vzponu ekstra kategorije s povprečnim naklonom 8,2 %.


Kolesarji se bodo potem postopoma spuščali tudi skozi mesto Notre Dame in skozi Megeve. Po 133 kilometrih dirkanja bodo prišli v Domancy in po treh kilometrih ravnine se bo začel zaključni vzpon prve kategorije. Ta je dolg 9,8 km, povprečni naklon pa znaša 8 %. Cilj bo na 1372 metrih nadmorske višine.

Vzpon na Saint Gervais Mont Blancje predvsem v prvih treh kilometrih zelo strm. Tam je naklon več kot 10-odstoten. Sledi položnejši del in po šestih kilometrih nov strmejši odsek. Dva kilometra pred ciljem pa še en strmejši odsek z naklonom blizu 10-odstotkov. Če se zdi, da je prvo mesto že oddano, pa bo to vsekakor etapa, ki bo prinesla mnoge spremembe v boju za preostali dve stopnički na odru za zmagovalce. V igri za ti dve mesti je kar nekaj kolesarjev. Mollema, Yates, Quintana, Porte, Bardet ...

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ