21 let kolesarskega spektakla - zgodovina Dirke po Sloveniji

21 let kolesarskega spektakla - zgodovina Dirke po Sloveniji
30.05.2014 AVTOR: Matej Zalar
Zgodba o uspehu edine slovenske etapne dirke se je začela leta 1993, letos pa bomo med 19. in 22. junijem spremljali že 21. izvedbo slovenske pentlje.

V prihodnjih dneh si na naši spletni strani preberite, kdo so kolesarji, ki so v preteklosti zmagovali na slovenskih cestah, kdo si letos obeta, da bo oblekel rumeno majico, kako so se majice zmagovalcev spreminjale skozi leta in podrobnosti o tem, kje se bo letos dirka odločala.

Še v časih bivše Jugoslavije je poleg dirke po nekdanji državi vidno mesto zasedala dirka Alpe Adria, ki je kolesarskim navdušencem ostala v zelo lepem spominu.

Tudi po razpadu skupne države kolesarstvo v Sloveniji ni ugasnilo, saj so v začetku 90-ih let v Savi, Krki in Rogu organizirali vsak svojo enodnevno dirko. Mednarodna etapna dirka se je na slovenske ceste vrnila leta 1993, velike zasluge za to pa imajo dolenjski kolesarski fanatiki na čelu z Jožetom Majesom, ki so dovoljenje za organizacijo dobili od Kolesarske zveze Slovenije.

Dirka je iz leta v leto napredovala in privabljala vse boljšo konkurenco, po vzoru nekdanje dirke pa je nekajkrat obiskala tudi Avstrijo, Italijo in Hrvaško. Preskok naprej se je zgodil leta 2005, ko so organizatorji od Mednarodne kolesarske zveze pridobili licenco za izvedbo dirke višje kategorije, zaradi katere lahko v zadnjih devetih letih na slovenskih cestah nastopajo tudi ekipe z World Tour licenco.

Dolga leta si dirke nismo znali predstavljati brez legendarnega vzpona na Vršič, kjer se je ponavadi odločalo o skupnem zmagovalcu. Po besedah direktorja dirke Bogdana Finka pa je v Sloveniji malo morje lepih vzponov, zato so se v preteklih letih kolesarji povzpeli na Krvavec, letos pa bo šla kraljevska etapa čez vzpon na Tri Kralje, ki se bo na slovenski pentlji pojavil prvič.

Korak naprej so organizatorji naredili tudi z uvedbo prologa po centru Ljubljane, ki ob ceste vedno privabi veliko množico kolesarskih navdušencev, uvedba vožnje na čas pa od končnega zmagovalca zahteva, da je odličen tudi v tej disciplini.

Letos bo dirka na sporedu enaindvajsetič, odpadla je le leta 1997. Od takrat se je na slovenskih cestah pomerilo veliko kolesarjev, ki so kasneje zablesteli na svetovni sceni, tako slovenskih kot tujih. Leta 1999 je tako na Dirki po Sloveniji zablestel Tadej Valjavec, ki je osvojil drugo mesto v skupnem seštevku, prehitel ga je le kolesar iz Zimbabveja Tim Jones. Valjavec se je lani vrnil na slovenske ceste, po koncu dirke pa je končal kariero.

Rumeno majico najboljšega je leta 2012 oblekel tudi Jani Brajkovič in jo zadržal vse do cilja v novem mestu. Na slovenski pentlji so blesteli tudi taki šampioni, kot so Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang in z dvema etapnima zmagama junak Lampreja na Giru Diego Ulissi, ki naj bi se na Dirko po Sloveniji vrnil tudi letos.

V zadnjih letih dirka postaja vse bolj popularna za ekipe z licenco World Tour, poleg že ustaljenih Astane, Cannondalea in Orice GreenEdgea pa letos premierno na dirko prihaja tudi ekipa Katjuše. V enaindvajsetih letih se je Dirka po Sloveniji iz lokalne etapne preizkušnje spremenila v zelo pomembno dirko na mednarodni ravni, ki privablja vrhunsko konkurenco, po zaslugi dobrega dela in organizacije Adrie Mobila na čelu z direktorjem Bogdanom Finkom pa so po koncu spektakla zadovoljni vsi, tako kolesarji, kot gledalci.

Prenos dirke na spletu je poskrbel za naraščanje medijske prepoznavnosti dirke, veliki načrti – in sanje – za prihodnost pa so usmerjeni v televizijski prenos slovenske pentlje. Kdo ve, morda pa bomo čez nekaj let zmagovalca na podiumu v Novem mestu gledali tudi na Eurosportu in nacionalni televiziji …
Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ