Alberto Contador začel, Nairo Quintana zaključil, Chris Froome popustil

Alberto Contador začel, Nairo Quintana zaključil, Chris Froome popustil
04.09.2016 AVTOR: D. Z.
Kratka, a peklenska etapa. Akcija od starta do cilja in presenetljiv razplet. To je bila 15. etapa na dirki po Španiji. Dobil jo je Gianluca Brambilla. Nairo Quintana izjemno, popustil pa je Christopher Froome.

Vrnitev po letu 2013
Po zahtevni sobotni preizkušnji v Pirenejih se je na dirki po Španiji nadaljeval peklenski vikend. Tokrat s sicer kratko, a zelo zahtevno etapo. Sabinanigo je gostil start, cilj pa je bil na vrhu vzpona Sallent de Gállego Aramon Formigal.

Zadnjič so se kolesarji sem povzpeli leta 2013, ko je bil najboljši Warren Barguil. Takrat je rdečo majico nosil Vincenzo Nibali, ki pa jo je kasneje v 19. Etapi izgubil in predal kasnejšemu zmagovalcu Chrisu Hornerju. Tokrat so morali prevoziti vsega 119 kilometrov, premagati pa tri kategorizirane vzpone.

Napadi 'odrezali ' Frooma
Po 41 kilometrih so prišli na vrhu vzpona tretje kategorije Alto de Petralba. Vrh leži na 1205 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 6,3 km, povprečen naklon pa znaša 5 %. Sledil je spust in rahel vzpon vse do vznožja drugega pravega klanca na Alto de Cotefablo.

Govorimo o 12,5 km dolgem klancu do 1423 metrov visokega vrha. Gre za vzpon druge kategorije s povprečnim naklonom 4,3 %. Sledil je spust in zaključni vzpon. Do 1790 metrov visokega vrha vzpona prve kategorije. Povprečni naklon pa znaša 4,6 %. Tokrat smo videli pravi spektakel od samega začetka. Že v preteklosti se je izkazalo, da so prav take kratke in razgibane etape recept za spektakel. Seveda s tako motiviranimi kolesarji.

Contador in Quintana ... v ozadju panika
Takoj je napadel Gianluca Brambilla, kmalu zatem pa je na prvem vzponu napadel še Alberto Contador. Brez taktiziranja, ampak z željo, da preseneti marsikoga. Jasno je postalo, da bo na polno šlo praktično od starta dirke. Kmalu se je v ospredju zbralo 13 izjemno močnih kolesarjev. Med njimi pa je bil tudi vodilni v skupnem seštevku Nairo Quintana.

Ob sebi je imel še dva pomočnika Jonathana Castrovieja in Rubna Fernandeza. Contador je imel ob sebi Ivana Rovnija in Jurija Trofimova. V tej skupini pa so bili še Kenny Elissonde (FDJ), Fabio Felline (Trek - Segafredo), Matvej Mamikin (Katjuša), Gianluca Brambilla, David de la Cruz (oba Etixx - QuickStep), Davide Formolo, Moreno Moser (oba Cannondale - Drapac) in Omar Fraile (Dimension Data).

Froome ostal praktično sam
Ko so si privozili 20 sekund naskoka, je v ozadju med preostalimi kandidati za najvišja mesta v skupnem seštevku nastala panika. Chris Froome, ki je bil pred etapo samo 54 sekund za Quintano je kar naenkrat ostal skorajda sam. Pomagala sta mu lahko le David Lopez in Salvatore Puccio.

Froome je sicer iskal preostale pomočnike, a sta Alejandro Valverde in Imanol Erviti poskrbela, da iz ozadja niso mogli ujeti te skupine. Froomu je kmalu pomagal samo še Lopez, medtem ko so se v tej skupini v lov za vodilnimi podali tudi kolesarji Astane (kapetan Michele Scarponi) in Orice BikeExchanga (kapetana Yates in Chaves). Ti so opravili ogromno dela, vendar pa razlike nikakor niso mogli zmanjšati.

Brambilla izkoristil priložnost
V ospredju so bili zelo složni. Na prvih dveh gorskih ciljih je bil najboljši Fraile. Sodelovanje pa je ubežnikom prineslo nagrado. Pred skupino s Froomom so imeli že več kot dve minuti in pol prednosti. Sledil je zaključni vzpon na Formigal.

Contador in Quintana sta ostala brez pomočnikov, ki so opravili izjemno delo. Ko je proti vrhu pobudo dokončno prevzel Nairo Quintana, sta mu lahko sledila samo še Contador in Brambilla. Contador je potem popustil, Brambilla pa je Kolumbijcu sledil vse do vrha in ga potem v sprintu tudi premagal. Italijan je moštvu Etixx Quick Step priboril že četrto etapno zmago na letošnji Vuelti.

Več kot tri minute pred Froomom
Quintana je z drugim mestom naredil velik korak h končni zmagi. Fabio Felline je bil tretji. Contador je etapo končal na šestem mestu. Slabše se je godilo Froomu. Po zaslugi Andreja Zeitsa in Luisa Leona Sancheza je zaključni vzpon začel z dobrima dvema minutama zaostanka.

A pravega ritma v tej skupini ni bilo. Tudi zato ne, ker je to z napadi preprečeval Alejandro Vavlerde. Tako je Froome kmalu začel popuščati, na koncu so ga prehiteli tudi Chaves, Scarponi, Meintjes, Talansky, Samuel Sanchez, Moreno, Valverde … Froome je za zmagovalcem na cilju zaostal za 2:40. Quintana ima zdaj več kot tri minute in pol prednosti pred Froomom in Chavesom.

Dirka po Španiji, 15. etapa
1.    Gianluca Brambilla (Ita) Etixx - Quick-Step    2:54:30

2.    Nairo Quintana (Kol) Movistar Team    0:03
3.    Fabio Felline (Ita) Trek-Segafredo    0:25
4.    Kenny Elissonde (Fra) FDJ    0:28
5.    David De La Cruz (Špa) Etixx - Quick-Step    0:31
6.    Alberto Contador (Špa) Tinkoff Team    0:34
7.    Davide Formolo (Ita) Cannondale-Drapac    0:53
8.    Matvey Mamykin (Rus) Team Katjuša    1:16
9.    Esteban Chaves (Kol) Orica-BikeExchange    1:53
10.    Michele Scarponi (Ita) Astana Pro Team    1:59
11.    Louis Meintjes (JAR) Lampre - Merida    2:10
12.    Andrew Talansky (ZDA) Cannondale-Drapac
13.    Samuel Sanchez (Špa) BMC Racing Team
14.    Daniel Moreno (Špa) Movistar Team
15.    Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team    2:31
16.    Egor Silin (Rus) Team Katjuša
17.    Omar Fraile (Špa) Dimension Data    2:37
18.    Christopher Froome (VB) Team Sky    2:40

Dirka po Španiji, skupni vrstni red
1.    Nairo Quintana (Kol) Movistar Team    61:36:07

2.    Christopher Froome (VB) Team Sky    3:37
3.    Esteban Chaves (Kol) Orica-BikeExchange    3:57
4.    Alberto Contador (Špa) Tinkoff Team    4:02
5.    Simon Yates (VB) Orica-BikeExchange    5:07
6.    Samuel Sanchez (Špa) BMC Racing Team    6:12
7.    Andrew Talansky (ZDA) Cannondale-Drapac    6:43
8.    Davide Formolo (Ita) Cannondale-Drapac    7:17
9.    David De La Cruz (Špa) Etixx - Quick-Step    7:23
10.    Michele Scarponi (Ita) Astana Pro Team     7:39

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ