Alejandro Valverde novi rekorder Valonske puščice (FOTO in VIDEO)

Alejandro Valverde novi rekorder Valonske puščice (FOTO in VIDEO)
20.04.2016 AVTOR: D. Z.
Valonsko puščico še četrtič v karieri dobil Alejandro Valverde (Movistar). Premagal je dva kolesarja Etixx Quick Stepa Alaphilippa in Martina.

Manjkal je Henao
Nadaljujejo se ardenski dnevi. Tokrat je bila na sporedu 80. Valonska puščica. Pred kolesarji je bila 196 kilometrov dolga razgibana preizkušnja, ki se že po tradiciji konča na vrhu znamenitega vzpona Huy. Na startu v Marche en Famennu je bilo 199 kolesarjev, manjkal je samo Sergio Henao, ki ga je Sky umaknil iz ekipe, saj so pri Uciju uvedli postopek proti njemu zaradi nepravilnosti v Biološkem potnem listu.

Preostale, tudi Jana Polanca, je čakalo 11 kategoriziranih vzponov. Gre za kratke, a strme klance. Trikrat so se morali povzpeti tudi na Mur de Huy, kjer je bil tudi cilj. Ta vzpon je dolg 1,3 km, povprečni naklon pa znaša 9,6 %. V prvi uri dirkanja smo videli številne napade, vendar pa se prava ubežna skupina nikakor ni uspela sestaviti.

Cummings prvi ubežnik ... in tudi zadnji, ki se je predal
Potem pa je napadel Steve Cummings, pridružili pa so se mu še Mads Pedersen (St ölting Service Group), Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Silvan Dillier (BMC), Vegard Stake Laengen (IAM), Kiel Reijnen (Trek-Segafredo), Matteo Bono (Lampre-Merida), Tosh Van Der Sande (Lotto Soudal), Sander Helven (Topsport Vlaanderen-Baloise) in Quentin Pacher (Delko Marseille Provence KTM). Deseterica si je hitro privozila skoraj štiri minute prednosti.

V glavnini je prišlo tudi do nekaterih padcev. Frank Schleck naj bi si poškodoval ključnico. V glavnini so se podali v lov za ubežniki. Aktivni so bili predvsem člani Katjuše, ki so pripravljali teren za Joaquima Rodrigueza, in člani Movistarja, ki so pomagali Alejandru Valverdeju. Španec je bil na tej dirki najboljši že trikrat. Lovil je tretjo zaporedno zmago in rekordno četrto. Zadnji izmed ubežnikov, ki se je predal, je bil Cummings. Glavnina ga je ujela 18 km pred ciljem.

Nova vzpona za bolj nepredvidljivo dirko
Sledila sta dva sveže dodana vzpona, saj želijo organizatorji nekako doseči, da se dirka le ne bi odločala samo na zaključnem vzponu. Govorimo pa o dodanih vzponih Cote d'Ereffe in Cote de Cherave. Ta je bil na sporedu vsega šest kilometrov pred ciljem. 1,3 km dolg klanec s povprečnim naklonom 8 %. Na Cote d'Ereffe je napadel Bob Jungels. Pridružil se mu je Ion Izagirre. Na Cote de Cherave se jima je pridružil še Tim Wellens in to je bila še kako nevarna skupina.

V glavnini je med drugimi popustil nekdanji zmagovalec Philippe Gilbert. V ospredju pa je bil aktiven samo Wellens. To je bilo premalo in ubežniki so bili ujeti še pred začetkom zaključnega vzpona. Sledil je klasični zaključek. Boj za pozicije in potem surova moč kolesarjev. Valverde je dolgo pametno čakal, medtem ko je pobudo pri odločnem napadu prevzel Daniel Martin. Kolesar Etixx Quick Stepa je zares poskrbel za pravo selekcijo.

Valverde za rekord
A potem se je izstrelil Alejandro Valverde, ki ta vzpon zares dobro pozna. Kolesar Movistarja je bil premočan. Slavil je tretjo zaporedno zmago na tej dirki, skupno četrto. S tem je postavil tudi rekord po številu zmag. Drugi je bil mladi Julian Alaphilippe, tretji pa Dan Martin. Oba sta člana Etixx Quick Stepa. Sledili so Wout Poels, Enrico Gasparotto, Samuel Sanchez, Michael Albasini, Diego Ulissi, Warren Barguil, Rui Costa … Jan Polanc je bil 111.

 

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ