Alejandro Valverde: Morda bom upokojitev "prestavil"

Alejandro Valverde: Morda bom upokojitev "prestavil"
19.04.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Alejandro Valverde je podobno kot vsi kolesarji v Španiji ujet med štiri stene. Tam kolesarji ne smejo na cesto. "Dvomim, da bomo letos še lahko dirkali," je za El Mundo dejal Valverde.

Koronavirus je povsem spremenil načrte. Tako gledalcev in organizatorjev kot tudi kolesarjev. Nihče zagotovo ne ve, kdaj se bo sezona lahko nadaljevala, če se sploh bo. Španski, francoski in italijanski kolesarji sploh ne smejo trenirati na cesti in so obsojeni na treninge na trenažerjih.

Med temi je tudi nekdanji svetovni prvak Alejandro Valverde. Španec ima 39 let. Letos je vse stavil predvsem na cestno dirko na olimpijskih igrah v Tokiu. Seveda je upal, da bo med najboljšimi tudi na aprilskih enodnevnih klasikah – predvsem na Valonski puščici in klasiki Liege-Bastogne-Liege. A zdaj se je vse spremenilo.

Tudi Valverde trenira na trenažerju, vendar: "To te izčrpa. Fizično in psihično. Po zaslugi nove tehnologije je sicer vse lažje, saj lahko simuliraš dirkanje, nekateri pa resnično pretiravajo in opravijo tudi po pet ali šest ur treninga. To nima smisla, saj ne vemo, kakšne cilje si bomo letos sploh lahko postavili. Na trenažerju nimaš prave motivacije, posebnih treningov pa ne moreš opraviti, ker ne veš, kdaj boš dirkal."

Valverde, ki velja za enega izmed najbolj vsestranskih kolesarjev na bližnjo prihodnost ne gleda s prevelikim optimizmom: "Videli bomo, kako se bo odvijalo. Do poletja je še dovolj časa. Pomembno je, da izpeljejo Tour. A, če pogledamo, kako se stvari trenutno odvijajo, ne vem, kaj se še lahko zgodi. Zapleteno je. Želimo si naš pravi šport. Resnično pa dvomim, da bomo letos še lahko dirkali. Na začetku karantene še nisem razmišljal o izgubljenem letu, zdaj pa vedno bolj razmišljam o tem."

Seveda tudi zato, ker ima že 39 let. Pred sezono je dejal, da namerava dirkati samo še letos in naslednje leto. Tudi pogodba z ekipo ga veže do konca sezone 2021. Je pa že potrdil, da bo naslednje letos spet vse stavil na prestavljene olimpijske igre, razmišlja pa celo, da bi morda dirkal do konca sezone 2022.

"Videli bomo. Dejstvo je, da je zdaj prišlo do drastičnih sprememb in zdaj moraš na stvari gledati z različnih zornih kotov. Prav lahko se zgodi, da bom prestavil upokojitev. A najprej želim videti, kako se bo vse to izteklo. Potem se bom odločil," je še dodal Valverde.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ