Amstel: Roman Kreuziger ugnal favorite (foto in video)

Amstel: Roman Kreuziger ugnal favorite (foto in video)
14.04.2013 AVTOR: D. Z.
Dobrih 250 kilometrov dolgo klasiko Amstel Gold Race je dobil Roman Kreuziger. Drugi je bil Alejandro Valverde, tretji pa Simon Gerrans.

Sedmerica ubežnikov
Klasika Amstel Gold Race je bila dolga 251,8 kilometra, zmago iz lanskega leta pa je branil Italijan Enrico Gasparotto, ki pa se je prav na enem izmed zadnjih treningov rahlo poškodoval. A kljub temu je Italijan startal. Dan je zaznamovala ubežna skupina, ki so jo sestavljali Pljušin, Vansummeren, Astarloza, Vogondy, Sys, Van Overberghe in Troyer. Medtem ko je ta sedmerica složno kolesarila v ospredju, je nekje na polovici dirke v glavnini prišlo do padca, v katerega so bili vpleteni tudi Philippe Gilbert, Ten Dam, Rui Costa, Andy Schleck in Thomas Voeckler, ki je dirko končal z zlomljeno ključnico.

Sedmerica je v ospredju vztrajala večji del dirke in si privozila več kot enajst minut prednosti. Ko se jim je glavnina v zaključnih krogih nevarno približala, pa so napadli Pljušin, Vansummeren in Astarloza. Prav slednji je bil očitno močnejši in ker s tempom ni bil zadovoljen, je znova napadel. Tokrat 44 kilometrov pred ciljem, ko je njegova prednost pred glavnino z najbojšimi znašala dve minuti in pol. V ozadju je grdo padel Joaquim Rodriguez.

Kreuziger napadel v zadnjih desetih kilometrih
Na vrhu Cauberga je iz ozadja napadel Roman Kreuziger. Sledilo mu je še šest kolesarjev in skupaj so kaj hitro – okrog 20 kilometrov pred ciljem – ujeli vse bolj utrujenega Astarlozo. V ozadju so tempo narekovali predvsem kolesarji moštev Omega Pharma Quick Step in Cannondale. Ubežniki so uspeli zadržati rahlo prednost pred vse manjšo skupino zasledovalcev, v kateri je bila večina favoritov za končno zmago.

A v ospredju je v zaključku, zgolj sedem kilometrov pred ciljem, na vso moč napadel Roman Kreuziger. Kolesar moštva Saxo Tinkoff Bank je nadaljeval v samstojnem pobegu in je tako tudi v vodstvu prišel pod zadnji vzpon – znameniti Cauberg. V ozadju je glavnina preostale ubežnike ujela. Medtem ko je Kreuziger v ospredju neovirano in še kako hitro nadaljeval proti cilju, je v ozadju napadel prvi favorit Philippe Gilbert. Prav tam, kjer si je lani privozil naslov svetovnega prvaka.


Belgijec je tudi tokrat naredil razliko in na vrh Cauberga prišel pred ostalimi, pred njim je bil samo Kreuziger, ki je ohranil prednost. A Gilberta sta v zadnjem kilometru ujela še Simon Gerrans in Alejandro Valverde. Kljub temu, da se je v lov za Kreuzigerjem podala trojica, je bilo jasno, da Čeha ne bodo mogli ujeti. Roman Kreuziger se je lahko veselil zaslužene zmage, njegove največje v karieri, čeprav je lani dobil tudi etapo na dirki po Italiji.

Valverdeju sprint za drugo mesto
»Ekipa je bila odlična, tako da sem lahko vesel, da sem zmagal. Na Cauberg se pravzaprav ničesar ne spominjam. Dal sem vse od sebe, slišal sem navijače, to je to, « je dejal Kreuziger. V ozadju je prej omenjeno trojico prav pred sprintom ujela še manjša skupina kolesarjev in tako se je med temi kolesarji vnel boj za drugo mesto. Ta sprint je dobil Alejandro Valverde, medtem ko je tretje mesto osvojil Simon Gerrans.

Odlično se je znašel tudi Michal Kwiatkowski, ki je dirko končal na četrtem mestu, medtem ko se je moral Gilbert zadovoljiti s petim mestom. Sledili so še Henao, Leukemans, Weening, Gasparotto, Caruso in Mollema. Slovenska predstavnika Marko Kump in Simon Špilak sta odstopila. Kump je ogromno dela opravil pri pomoči klubskim kolegom, Špilak pa je bil v zaključku zelo aktiven in je celo poskušal z napadom, a mu ni uspelo.
Amstel Gold Race, rezultati:
1. Roman Kreuziger (Češ) Saxo Tinkoff 6:35:21

2. Alejandro Valverde (Špa) Movistar 0:22
3. Simon Gerrans (Avs) Orica GreenEdge 
4. Michal Kwiatkowski (Bel) Omega Pharma Quick Step 
5. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing 
6. Sergio Luis Henao (Kol) Sky Procycling
7. Bjorn Leukemans (Niz) Vacansoleil DCM 
8. Pieter Weening (Niz) Orica GreenEdge 
9. Enrico Gasparotto (Ita) Astana Pro Team
9. Giampaolo Caruso (Ita) Katjuša
10. Bauke Mollema (Niz) Blanco vsi isti čas

Posnetek zadnjih kilometrov, od vstopa Romana Kreuzigerja na znameniti Cauberg
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ