Amstel: Spremenjen zaključek "pivskega" spetakla polnega vzponov (foto in video)

Amstel: Spremenjen zaključek "pivskega" spetakla polnega vzponov (foto in video)
13.04.2013 AVTOR: D. Z.
V nedeljo bo na sporedu še ena izmed serije enodnevnih klasik. Tokrat najmlajša Amstel Gold Race. Kolesarji bodo morali premagati kar 34 vzponov. Na dirki bosta tudi Marko Kump in Simon Špilak.

Po vzoru lanskega SP
Na 48. dirki Amstel Gold Race bodo nastopili kolesarji iz 23 ekip. Trasa dirke bo po desetih letih spet nekoliko spremenjena. V zadnjih letih se je dirka namreč končala na vrhu zahtevnega vzpona Cauberg in tako so do izraza prišli kolesarji, kot so Rodriguez, Gasparotto, Gilbert … Zdaj so organizatorji cilj postavili dober kilometer po Caubergu. Cilj bo namreč tam, kjer je bil cilj lanskega svetovnega prvenstva.

Svetovni prvak je postal Philippe Gilbert, ki je na Barbantski puščici dokazal, da je pred dirko, ki jo je dobil že dvakrat, odlično pripravljen. Novost v trasi bosta dva zaključna kroga, v vsakem bodo morali kolesarji prevoziti tri okrog kilometer dolge vzpone, in sicer Geulhemmerberg, Bemelerberg ter Cauberg. To pomeni, da bodo čez osemsto metrov dolg in v povprečju 12 odstotni Cauberg zapeljali kar štirikrat.

Sprememba, ki spremeni vse!
»Hoteli smo spremeniti ritem dirke in tako omogočiti, da bi prišlo do številnejših napadov. Videli smo, kakšno je bilo svetovno prvenstvo in prestavljen cilj spremeni praktično vse, « je pojasnil direktor dirke Leon Van Vliet. Prav spremenjen zaključek je tisti, ki bo spremenil tudi taktiko. »Če na Caubergu napadeš prezgodaj, potem nimaš nobenih možnosti, da bi v ospredju prišel do cilja, saj je predaleč. Lani sem čakal in čakal. Ko sem petsto metrov pred ciljem videl, kakšno prednost imam, sem vedel, da sem zmagal, « je dejal prej omenjeni Gilbert.

Belgijec je dobro pripravljen, tu je že dvakrat zmagal – obakrat je bil cilj na vrhu Cauberga – na lanskem svetovnem prvenstvu pa je dobil dirko, ki je imela identičen zaključek. Prav zato Gilbert spada med največje favorite, čeprav bodo morali kolesarji premagati precej več nadmorskih metrov kot na svetovnem prvenstvu. Teh bo nekaj več kot štiri tisoč, prevoziti pa bodo morali 34 vzponov.

Sagan proti Gilbertu?
Dirka bo tak zaključek imela vsaj do leta 2017. Tisti, ki bi Gilberta lahko še najbolj ogrozil je brez dvoma Peter Sagan, ki ga je premagal na nekakšnem ogrevanju, na Barbantski puščici. Slovak je bil v zaključku najmočnejši, v samem sprintu pa tudi najspretnejši, saj je le za las premagal Belgijca. Zmago bo branil Enrico Gasparotto, ki je pred dvema dnevoma grdo padel, vendar je Italijan že poudaril, da bo na startu 251 kilometrov dolge dirke.

Med kandidate za visoka mesta lahko štejemo še Joaquima Rodrigueza, Baukeja Mollemo, Toma Jelteja Slagterja, Grega Van Avermaeta, Morena Moserja, Aleksandra Kolobnjeva, Alejandra Valverdeja, Naira Quintano, Michala Kwiatkowskega, Petra Velitsa, Michaela Matthewsa, Simona Gerransa, Michaela Albasinija, Jelleja Vanenderta, Edvalda Boassona Hagna, Jonathana Tiernana Lockeja, Rigoberta Urana, Sergia Henaa, Daniela Martina, Diega Ulissija, Romana Kreuzigerja, Bjorna Leukemansa, Thomasa Voecklerja …

Na startni listi sta tudi dva Slovenca. Trenutno odlično pripravljeni Simon Špilak in Marko Kump. V fotogaleriji vam ponujamo fotografije iz lanske dirke Amstel Gold Race, ki jo je dobil Enrico Gasparotto. V nadaljevanju pa si lahko ogledate dva posnetka. Najprej video predstavitev letošnje dirke, potem pa še posnetek z lanske dirke.

Zaporedje 34 vzponov na dirki Amstel Gold Race:
Slingerberg, Adsteeg, Lange Raarberg, Bergseweg, Sibbergrubbe, Cauberg, Geulhemmerberg, Wolfsberg, Loorberg, Schweibergerberg, Camerig, Drielandenpunt, Gemmenicherweg, Vijlenerbos, Eperheide, Gulperberg, Plettenberg, Eyserweg, Huls, Vrakelberg, Sibbergrubbe, Cauberg, Geulhemmerberg, Bemelerberg, Loorberg, Gulperberg, Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg, Keutenberg, Cauberg, Geulhemmerberg, Bemelerberg, Cauberg.

Amstel Gold Race, rezultati 2012
1. Enrico Gasparotto (Ita) Astana Pro Team 6:32:35
2. Jelle Venendert (Bel) Lotto Belisol isti čas
3. Peter Sagan (Svk) Liquigas Cannondale
4. Oscar Freire (Špa) Katjuša
5. Thomas Voeckler (Fra) Europcar
6. Philippe Gilbert (Bel) BMC
7. Samuel Sanchez (Špa) Euskaltel Euskadi vsi isti čas
8. Fabian Wegmann (Nem) Garmin 0:04
9. Rinaldo Nocentini (Ita) Ag2r La Mondiale
10. Bauke Mollema (Niz) Rabobank

Predstavitev dirke Amstel Gold Race 2013 


Posnetek lanske dirke Amstel Gold Race: 
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ