Amstel: Trije Slovenci in boj za pivo

Amstel: Trije Slovenci in boj za pivo
18.04.2015 AVTOR: D. Z.
V nedeljo bo na sporedu ena izmed najmlajših klasik. Amstel Gold Race, na kateri bodo nastopili tudi trije Slovenci.

Zmagovalci dirke Amstel Gold Race
2014 Philippe Gilbert
2013 Roman Kreuziger
2012 Enrico Gasparotto
2011 Philippe Gilbert
2010 Philippe Gilbert
2009 Sergej Ivanov
2008 Damiano Cunego
2007 Stefan Schumacher
2006 Franck Schleck
2005 Danilo Di Luca
2004 Davide Rebellin
2003 Aleksander Vinokurov
2002 Michele Bartoli
2001 Erik Dekker
2000 Erik Zabel

Amstel Gold Race bo na sporedu že 50. Med legendarnimi klasikami spada med najmlajše. Prvič so jo namreč organizirali »šele « leta 1966. Takrat je bil najboljši Jean Stablinski. Največkrat je dirko dobil Jan Raas, ki se je tu veselil kar petih zmag. Zmago bo branil Philippe Gilbert. Belgijec bo napadal že četrto zmago. Vedno je dirko sebi v prid odločil na Caubergu. O njem je kolesar moštva BMC povedal:

»Cauberg imam rad. To je moj najljubši kraj na svetu. Če bi bil cilj v Maastrichtu, potem ne bi nikoli zmagal. Vzpon lahko premagaš na spredaj največjem zobniku. Vzpon moraš prevoziti 'na moč' in z visoko hitrostjo. Zaključek pa je popoln. « Dirka je ime je dobila po glavnem sponzorju, proizvajalcu piva. Trasa dirke se je pogosto spreminjala, tudi v zadnjih letih. Od leta 2003 do leta 2012 je bi cilj na vrhu znamenitega Cauberga.

Pred dvema letoma pa so cilj premaknili na ulico Berg en Terblijt, ki je od vrha Cauberga oddaljen 1,8 km. Cilj je tam, kjer je bil leta 2012 cilj svetovnega prvenstva. Kolesarji morajo premagati 31 vzponov. Na startu letošnje preizkušnje bomo pesti stiskali za tri Slovence. Jan Polanc bo branil barve Lampreja Meride. Prepoznali ga boste po številki 66. Matej Mohorič, ki se je lani izkazal z dolgim pobegom, bo letos nastopil v dresu Cannondale Garmina in bo nosil številko 108.

In potem je tu še član povabljenega moštva CCC Sprandi Polkowice Grega Bole. Nosil bo številko 182. Kaj pa favoriti? Ogromno jih je. Gilbert bo nosil številko ena. Omenimo še Bena Hermansa, Grega Van Avermaeta, Jana Bakelantsa, Vincenza Nibalija, Larsa Booma … Prve zmage v dresu svetovnega prvaka si želi tudi Michal Kwiatkowski. Zelo močna je Orica GreenEdge z morebiti najmočnejšim kolesarjem za tako dirko Michaelom Matthewsom. Joaquim Rodriguez in Alejandro Valverde bosta lovila prestižno zmago, tu so še Jelle Vanendert, Tim Wellens, Simon Gerrans, Daniel Martin, Tom Tumoulin, Warren Barguil, Sergio Luis Henao, Wilco Kelderman, Bauke Mollema, Bob Jungels, Roman Kreuziger …

Omenimo zimzelenega Davideja Rebellina, ki bo ob sebi imel tudi Grego Boleta, pa tudi Macieja Paterskega. V tej ekipi je tudi nekdanji zmagovalec Stefan Schumacher. Omenimo še enega nekdanjega zmagovalca, ki bo nastopil tudi tokrat. To je Franck Schleck, ki je dirko dobil leta 2006. V nekoliko manjših ekipah se vračata ravno tako že zmagovalca te preizkušnje, in sicer Damiano Cunego in Enrico Gasparotto. Na stavnicah največ možnosti za zmago pripisujejo Gilbertu in Matthewsu. Zagotovo pa je krog favoritov zares ogromen.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ