Asgreen se je zavihtel med velikane klasik

Asgreen se je zavihtel med velikane klasik
06.04.2021 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

V minulem tednu so bile vse oči kolesarskega sveta uprte v dirko po Flandriji, kjer je na spektakularen način v zaključku slavil Kasper Asgreen in svetu dokazal, da je precej več kot le del podpornega ansambla v Deceuninck QuickStepu.

V kolesarskem svetu je v minulih sedmih dneh vladalo zatišje pred viharjem, ki je prišel v obliki dirke po Flandriji. Spremljali smo izjemno napeto različico dirke, ki je prinesla nekoliko presenetljivega, a povsem zasluženega zmagovalca.

O tem in začetku dirke po Baskiji govorijo štiri stvari, ki smo jih izbrali v tokratni rubriki Hudičev jezik.

Danski »motor« zasluženo zasedel flandrijski prostor

Vsa pozornost letošnje pomladi enodnevnih klasik je bila namenjena troboju Alaphilippe - van Aert - van der Poel, na koncu pa je soj žarometov zasluženo pripadel Kasperju Asgreenu, ki je z mešanico izjemne dnevne forme in velikanske samozavesti premagal Mathieuja van der Poela. In to v šprintu, kjer visokorasli Danec na papirju ne bi smel imeti nikakršnih možnosti.

Asgreenova eksplozija se je napovedovala že minuli petek, ko je s podobno dominantno predstavo slavil na generalki za Flandrijo E3, kot v časih zmagoslavij Toma Boonena se je tudi letos pokazalo,da forma na dirki E3 ne laže in je najboljši pokazatelj pripravljenosti za Flandrijo.

Tudi v QuickStepu so prepoznali formo Danca in mu namenili proste roke v ekipi, užival je tudi podporo Juliana Alaphilippa, ki je s pospeševanjem na Koppenbergu razbil dirko na prafaktorje. V ospredju je ostala skupinica šestih kolesarjev, v kateri sta bila tudi Asgreen in Alaphilippe in QuickStep je bil vnovič v izvrstnem taktičnem položaju.

V zaključku so se stvari nekoliko zapletle, ko je po napadu Asgreena v ospredju ostala trojica, ob njem sta bila še WvA in MvdP. Danec naj bi bil na papirju v najtežjem položaju, da dirko dobi, a še enkrat več papir dirke ni zmagal, dobile so jo noge. In Asgreen se je najprej otresel van Aerta, ki je očitno kakšen teden prezgodaj dosegel vrhunec spomladanske forme, v šprintu pa je noge »odrezalo« še Nizozemcu in Asgreen je dočakal vrhunec svoje kariere na ciljni črti v Oudenaardu.

Njegova zmaga vsekakor ni velikansko presenečenje, bolj presenetljiv je bil način, s katerim je Asgreen prišel do velikega slavja. Kombinacija izjemnih nog in velikanske samozavesti se je izkazala za nepremagljivo.

Za spektakel sezone so manjkali le gledalci

Dirka po Flandriji je navdušencem nad tlakovanimi klasikami spet ponudila vse, kar ima kolesarstvo za ponuditi - napadalno dirkanje, zmagovalca, ki je bil univerzalno priljubljen tako med sotekmovalci, kot med gledalci, lepo vreme in pravi praznik kolesarstva. Za piko na i so manjkali le gledalci, ta ključna sestavina flandrijskega spektakla, ki z morjem flamskih zastav, steklenic piva in vsem, kar tovrstnim dogodkom še pritiče, prvo aprilsko nedeljo dela res posebno.

Kar nekoliko čudno je bilo gledati kolesarje med vzpenjanjem na Oude Kwaremont brez belih VIP šotorov na desni strani in nabito polnih ulic ob vstopu v vas. Skoraj tako čudno, kot je Asgreen na zmagovalni stopnički pogledal zelenjavni »šopek«, ki ga je dobil za nagrado. Precej bolj bi se mu bržkone prilegel velik kozarec belgijskega piva …

S severnim peklom znova ne bo nič

Dirka po Flandriji bi morala biti uvod v sveti teden kolesarstva, nedeljski Pariz - Roubaix pa njegov zaključek in hkrati zaključek sezone tlakovanih klasik. A je na severu Francije vnovič zmagal koronavirus, lokalne oblasti so prižgale rdečo luč in ASO je moral hočeš nočeš severni pekel spet prestaviti na oktobrski termin.



Le želimo si lahko, da ga bodo letos izvedli vsaj jeseni, predvsem to velja za žensko različico, ki so jo premierno napovedali lani in poželi navdušenje v ženskem pelotonu, ki zdaj že drugo leto zapored zaman čaka na debi na tlakovcih.

Baskija posebno prizorišče za slovenska šampiona

Prvi dvoboj Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja v novi sezoni smo dočakali na baskovskih tleh, bolje ga je z zmago na uvodnem kronometru začel Roglič, a se tudi Pogačar zagotovo ne bo predal brez boja.

Super dan za našo ekipo? What a great day for our team @jumbovisma_road!? Always a pleasure riding here! eskerrik asko...

Posted by Primož Roglič on Monday, 5 April 2021

Za Rogliča je dirka nekaj posebnega tudi zaradi uspešnih nastopov v minulih sezonah, na baskovskih tleh je slavil že peto zmago, leta 2018 je stopil na najvišjo stopničko tudi v skupnem seštevku. Po razočaranju iz Nice je torej prišel na pravšnji teren, da si povrne samozavest in spet odločno zakoraka proti julijskemu vrhuncu sezone.

V nasprotju z Rogličem gre v letošnji sezoni Tadeju Pogačarju vse kot po maslu, po dveh zmagah na prvih dveh etapnih dirkah si želi zmagoviti niz nadaljevati tudi v Španiji. Na Baskijo ga vežejo lepi spomini, v sezoni 2019 je tam začel svojo prvo etapno dirko svetovne serije in jo takoj končal na šestem mestu v skupnem seštevku. Letos cilja še precej višje …

Hudičev jezik bo z vami spet naslednji torek, ko žal ne bomo pisali o Pariz - Roubaixu, bo pa v središču pozornosti nedvomno razplet slovenskega dvoboja na baskovskih tleh.



Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ