Avenir: Belgijski biser do prestižne zmage

Avenir: Belgijski biser do prestižne zmage
28.08.2022 AVTOR: DZ

Cian Uijtdebroeks je junak prestižne dirke za mlajše člane Tour de l'Avenir. Mladi Belgijec je blestel v gorskih etapah, v zadnji je s pobegom poskušal tudi Gal Glivar.

Deset dni, devet etap. Končala se je prestižna, že 58. dirka Tour de l'Avenir. Zagotovo najprestižnejša etapna dirka za mlajše člane, ki spada tudi v Pokal narodov. Dirko so v preteklosti dobili številni kasneje izvrstni kolesarji, med njimi vsekakor izstopa Tadej Pogačar.

Tudi letos so na dirki nastopali Slovenci, a niso posegli po visokih mestih. Še najboljšo etapno uvrstitev je v drugi etapi z 12. mestom dosegel Anže Skok. V zadnji etapi je s pobegom poskušal Gal Glivar, a so ga najboljši ujeli in prehiteli. Sicer pa smo lahko v teh dneh spremljali spet očitno izjemno nadarjeno mlado generacijo kolesarjev.

Prve etape so bile namenjene hitrejšim kolesarjem. Prelomno točko je predstavljal ekipni kronometer. Po njem je vodstvo v skupnem seštevku prevzel Nemec Michel Hessmann, sicer član razvojne ekipe Jumbo Visma. Sledile so zadnje štiri etape, ki so bile precej težje.

Šesto je dobil domači fenomen Romain Gregoire, potem pa je najtežji dve – cilja sta gostila Longchamp in La Toussuire – dobil član Bore Hansgrohe Cian Uijtdebroeks. Mladi Belgijec, ki šele prvo leto nastopa med mlajšimi člani je v teh dneh pokazal, da ga upravičeno uvrščajo med najbolj nadarjene kolesarje te generacije.

V zadnji, ravno tako gorski etapi, ki je kolesarje popeljala čez prelaz Iseran je rumeno majico obdržal brez večjih težav. Na prvih mestih so predvsem kolesarji, ki so člani ali World Tour ekip ali pa njihovih razvojnih različic. Predvsem člani Jumba Visme so blesteli z uvrstitvami na drugo, tretje in četrto mesto v skupnem seštevku.

Skupni seštevek:
1. Cian Uijtdebroeks (Bel) 26:50:12
2. Johannes Staune Mittet (Nor) 1:23
3. Michel Hessmann (Nem) 2:00
4. Archie Ryan (Irs) 2:49
5. Davide Piganzoli (Ita) 3:17
6. Alessandor Fancellu (Ita) 3:59
7. Hannes Wilksch (Nem) 6:11
8. Lenny Martinez (Fra) 6:59
9. Loe Van Belle (Niz) 8:46
10. Mathias Vacek (Češ) 9:28
47. Gal Glivar (Slo) 59:09
71. Aljaž Colnar (Slo) 1:38:38
73. Anže Skok (Slo) 1:51:25
74. Mihael Štajnar (Slo) 1:55:14

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ