Baskija: Kaj čaka Simona Špilaka in konkurenco?

Baskija: Kaj čaka Simona Špilaka in konkurenco?
10.04.2015 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Baskiji je pred kolesarji še kronometer in v igri za najvišja mesta je tudi Simon Špilak. Pri cyclingquotes ga imajo za najresnejšega kandidata za zmago.

Dirka po Baskiji, skupni vrstni red
1. Sergio Luis Henao (Kol) Team Sky 21:20:48
2. Joaquim Rodriguez (Špa) Team Katjuša
3. Simon Yates (VB) Orica GreenEdge 0:07
4. Nairo Quintana (Kol) Movistar Team 0:12
5. Michele Scarponi (Ita) Astana Pro Team 0:22
6. Simon Špilak (Slo) Team Katjuša
7. Ilnur Zakarin (Rus) Team Katjuša 0:28
8. Ion Izagirre (Špa) Movistar Team
9. Tejay Van Garderen (ZDA) BMC Racing Team 0:36
10. Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr
11. Michal Kwiatkowski (Pol) Etixx - Quick-Step 0:42
12. Rui Costa (Por) Lampre-Merida 0:44
13. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 0:56
14. Samuel Sanchez (Špa) BMC Racing Team 1:00
15. Bauke Mollema (Niz) Trek Factory Racing 1:25
16. Alexis Vuillermoz (Fra) AG2R La Mondiale 1:28
17. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Team Katusha 1:59
18. Darwin Atapuma Hurtado (Kol) BMC Racing Team 2:26
19. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale 2:32
20. David Lopez (Špa) Team Sky 3:19
24. Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 4:41
98. Matej Mohorič (Slo) Cannodale-Garmin 52:41

V soboto se bo končala že 55. dirka po Baskiji. Kot je to že v navadi bo za konec na spored posamična vožnja na čas v mestu Aia, torej tam, kjer se je končala zahtevna peta etapa. Kronometer je dolg 18,3 km in je zelo razgiban. Dodatna ovira bodo nekateri zelo strmi odseki na določenih vzponih. To pa pomeni, da kronometer ni tako zelo pisan na kožo specialistom za to disciplino, do izraza pa bodo prišli tudi hribolazci. Kronometer bi lahko razdelili na dva dela. Prva polovica je pisana na kožo specialistom za vožnjo na čas.

Gre za rahlo spuščanje, kjer bodo močnejši kolesarji lahko razvili večje hitrosti. Sledi obrat in vračanje v mesto Aia. Druga polovica, predvsem zaključek, pa je zelo zahtevna, saj se bodo morali kolesarji povzpeti na neverjetno strm vzpon, ki ga poznajo že iz pete etape. Gre za 3,5 km dolg klanec s povprečnim naklonom 8,71 %. Prvi kilometer je kar 12,5 %, potem pa je nekoliko lažje. Od vrha do cilja bo samo še 4,2 km. Najprej bo kratek spust, potem pa še ciljni vzpon. Dolg bo 1,5 km. Prvih petsto metrov vzpona je 12 %, naslednjih petsto 15 %. Naklon zadnjih petstotih metrov znaša od 17 % pa tudi do 30 %.

Po zadnjih napovedih vreme ne bo še dodatno oviralo tekmovalcev, saj naj bi tudi jutri kolesarili v lepem vremenu in pri okrog 15 stopinjah celzija. Letos so imeli na dirki zares srečo z vremenom, saj ji je v preteklosti na tej preizkušnji vedno močno oviralo tudi slabo vreme. Če držijo podatki, potem bodo kolesarji v prvem delu proge imeli nasprotni veter, potem pa veter v hrbet. Podrobno napoved so pripravili na spletni strani cyclingquotes, kjer so med glavne kandidate za končno zmago uvrstili tudi Simona Špilaka.

»Na papirju bi morali specialisti, kot so Simon Špilak, Ilnur Zakarin, Ion Izagirre, Tejay van Garderen in Michal Kwiatkowski na taki progi brez težav izničiti zaostanek, ki ga imajo zdaj. Ampak, kronometri v Baskiji so vedno posebna zgodba, letošnja trasa pa je še bolj zapletena kot običajno, « so zapisali na spletni strani, kjer pravijo, da bomo zaradi tako raznovrstne proge videli tudi menjave koles. Opozarjajo, da bi na taki progi do izraza lahko prišli tudi tisti pravi hribolazci, ki bi v zaključku lahko nadoknadili izgubljene sekunde s prvega dela kronometra.

»Katjuša je skozi celotno dirko dirkala za Joaquima Rodrigueza in Španec se jim je zahvalil z dvema nepozabnima etapnima zmagama. Kar pa se tiče vrstnega reda v skupnem seštevku, pa je njihov največji up Simon Špilak. Slovenec ima vsega 22 sekund zaostanka za Henaom in še vedno vozi ekstremno dobro, « so zapisali pri cyclingquotes, kjer so še dodali: »Špilak ni specialist za kronometer, vendar pa je na razgibanih trasah vedno zelo močan. Zato je bil na dirki po Baskiji vedno dober. Leta 2013 je bil v kronometru peti, lani pa četrti. Mešanica ravnine in vzponov bi mu morala zelo ustrezati in on je tisti, ki bi lahko meril na končno zmago. «

Kasneje pišejo še o favoritih za kronometer in tudi za končno zmago. Omenjajo lani drugega Michala Kwiatkowskega, ki zaostaja za 42 sekund, Iona Izaggira, Thibauta Pinota, Ilnurja Zakarina, Van Garderna, Naira Quintano … In, na koga bi stavili pri cyclinquotes? Zapisali so, da na Simona Špilaka. In že to je zares lepo prebrati. Kronometer se bo začel ob 15.15 uri.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ