Boonen premočan za Italijana

Boonen premočan za Italijana
01.04.2012 AVTOR: D. Z.
Dirko po Flandriji je dobil Tom Boonen, ki je v sprintu premagal drugega Filippa Pozzata in Alessandra Ballana.

Vrstni red
1. Tom Boonen (Bel, Omega Pharma - Quickstep) 6:04:33
2. Filippo Pozzato (Ita, Farnese Vini-Selle Italia) isti čas
3. Alessandro Ballan (Ita, BMC Racing) +0:01
4. Greg Van Avermaet (Bel, BMC Racing) 0:38
5. Peter Sagan (Slv, Liquigas-Cannondale)
6. Niki Terpstra (Niz, Omega Pharma - Quickstep)
7. Luca Paolini (Ita, Katjuša)
8. Thomas Voeckler (Fra, Europcar)
9. Matti Breschel (Dan, Rabobank)
10. Sylvain Chavanel (Fra, Omega Pharma - Quickstep) vsi isti čas

Prva prava selekcija na Paterberg
256 kilometrov dolga preizkušnja se je začela razpletati v zadnjih 40 kilometrih. Do največje selekcije je prišlo 34 kilometrov pred ciljem, ko se je začel vzpon na Paterberg. V desnem ovinku ob vznožju tega vzpona je med favoriti prišlo do padca, ki je pošteno razredčil skupinico. V ospredju so ostali predvsem kolesarji Omege Pharme. Zapletlo pa se jih je ogromno - Van Summeren, Degenkolp, Sagan, Hushovd ...

V ospredju se je tako oblikovala skupina z naslednjimi kolesarji: Boonen, Chavanel, Terpstra, Pozzato, Ballan, Vanmarcke, Flecha, Paolini, Tosatto, Guarnieri, Jerome ... Kmalu se jim je pridružil tudi očitno izjemni Sagan in tako je dobrih 30 kilometrov pred ciljem je vse kazalo na to, da se bodo ti kolesarji udarili za končno zmago.

Favoriti ujeti
28 kilometrov do cilja je vodilne napadel Jerome, ki je bil izmed vseh še najmanj nevaren. V ozadju pravega sodelovanja med najboljšimi ni bilo. Flecha je čakal, da bi jih iz ozadja ujel Boasson Hagen, ostali pa so pričakovali, da bodo pobudo prevzeli predvsem kolesarji Omege Pharme, saj so imeli v tej skupini kar tri kolesarje, po odstopu Cancellare tudi prvega favorita Boonena.

26 kilometrov pred ciljem so se začeli napadi in taktiziranje. Terpstra je napadel 22 kilometrov do cilja, preostali favoriti pa na ta napad niso odgovorili, v glavnini pa so se na čelo postavili kolesarji moštva Sky in 20 kilometrov pred ciljem ujeli favorite. V ospredju sta ostala Terpstra in Jerome, kasneje se jima je pridružil še Burghardt. Pred kolesarji pa sta bila še dva vzpona.

Ballan, Pozzato in Boonen
Najprej Oude Kwaremont, kjer je prišlo do prve spremembe v ospredju. Alessandro Ballan je napadel in poskusil s samostojnim napadom, medtem ko sta v ozadju napadla Pozzato in Boonen. Hitro sta ujela Ballana in takrat, 17 kilometrov pred ciljem, je postalo jasno - ta trojica se bo borila za končno zmago. Čakal jih je še zadnji vzpon. Tokrat spet na Paterberg.

Pozzato je narekoval hud ritem, zaradi tega pa je imel največ težav prav prvi faovrit Boonen. Vendar je tudi Belgijec uspel zdržati. V ozadju je prav na Paterberg napadel Sagan, ki se je sam podal v lov za vodilno trojico, ki pa je med seboj dovolj složno sodelovala. Slovak jih ni mogel več ujeti in osem kilometrov pred ciljem je počakal zasledovalno skupino, v kateri pa pravega interesa za lovljenje kolesarji niso več imeli.

Boonenu dolg sprint, Slovenci odstopili
V ospredju se je začela igra z živci, pričakovano pa je štiri kilometre pred ciljem prvi napadel Ballan. Poskusil je trikrat zapored, a Boonen je vse napade uspel zatreti. Sledil je sprint, ki ga je prvi začel Ballan. A Boonen ga je hitro prehitel. V dolgem sprintu je dokazal, da je premočan za oba tekmeca. Veselil se je zaslužene zmage.

"Pred dirko se nisem najbolje počutil. A med dirko je bilo boljše. V zadnjih kilometrih pa neverjetna dirka in neverjeten zaključek," je dejal Boonen, ki je dirko po Flandriji dobil še tretjič v karieri. Drugo mesto je pripadlo Pozzatu, tretje pa Ballanu. Sprint zasledovalne skupine za četrto mesto je dobil Greg Van Avermaet pred Petrom Saganom.

Na dirki so nastopili tudi štirje Slovenci Božič, Jarc, Koren in Gazvoda. Še najbolj aktiven je bil Borut Božič, ki je po dobrih dveh urah dirkanja poskušal s sodelovanjem v nekaterih pobegih, vendar se mu ni izšlo. Kristjan Koren se je zapletel v enega izmed številnih padcev. Cilja pa ni prečkal nihče.

Padec Fabiana Cancellare
Fabian Cancellara je dobrih 60 kilometrov pred ciljem hudo padel. Potem, ko je za nekaj trenutkov obležal na tleh, se je poskušal dvigniti, vendar ni šlo. Spet je obležal na tleh in se kljub pomoči klubskih kolegov ni več poskušal spraviti na kolo.

Očitno je bila poškodoba tako huda, da je kar na tleh počakal na reševalni avtomobil, s katerim so švicarskega specialista za enodnevne francosko-belgijske klasike po tlakovanih poteh odpeljali v bolnišnico. Zaenkrat še ni znano, kako hude so poškodbe, mediji pa ugibajo, da naj bi si Cancellara poškodoval ključnico.

Nekateri celo trdijo, da naj bi utrpel precej hujšo poškodbo - zlom stegnenice. Dobrih 40 kilometrov pred ciljem se je zaradi gledalca na tleh znašel tudi prvi mož avstralskega GreenEdgea Langeveld. V nadaljevanju si lahko pogledate nekatere posnetke z dirke. Najprej sam zaključek preizkušnje, pa tudi padec Langevelda in Cancellare.

foto: sirotti> >

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ