Boonen v zastrašujoči formi

Boonen v zastrašujoči formi
25.03.2012 AVTOR: D. Z.
Tom Boonen je po petkov zmagi na dirki E3 tokrat še drugič zapored dobil prestižno dirko Gent-Wevelgem. Dirka po Kataloniji je pripadla Michaelu Albasiniju.

Trije Slovenci na startu
Gent-Wevelgem je še ena izmed pomembnejših enodnevnih preizkušenj, ki štejejo med dirke Svetovnega koledarja. Na startu so bili tudi trije Slovenci, in sicer Božič, Bole in Koren. Tokrat vidnejših vlog niso igrali. Najprej se je v ospredju zbrala manjša skupina devetih ubežnikov, ki so si privozili več kot osem minut prednosti. A to ni bilo dovolj.

Na s tlakovci prekritih enajstih vzponih se je glavnina ubežnikom povsem približala, saj sta v ospredju ostala samo še Insausti in Lund. Na predzadnjem vzponu sta napadla Fabian Cancellara in Peter Sagan. Po zadnjem vzponu je sledilo še dobrih 30 kilometrov ravnine. A ubežnika nista bila dovolj močna, glavnina dobrih 30 kolesarjev ju je namreč ujela in v zadnjih kilometrih so se na čelo postavili kolesarji domačega moštva Omega Pharma Quick Step.

Vlak je bil tudi tokrat odličen in po 235 kilometrih Tom Boonen v sprintu ni imel pravega konkurenta. Drugo mesto je pripadlo Petru Saganu, tretje pa je osvojil Matti Breschel. Sledijo še Freire, Boasson Hagen, Bennati, Marcato, Chainel, Pozzato in Visconti ?

Ob Boonenu odlična ekipa
"Na sestanku pred dirko smo se zmenili, da pred dirko po Flandriji ne bomo tvegali. Odločili smo se, da se v sprint podamo, če preživimo zadnji vzpon na Kammelberg," je dejal Boonen, ki je preživel tudi dobra dva kilometra dolg vzpon, kjer največji naklon znaša tudi 21 odstotkov:

"Ekipa je spet dirkala odlično. Še posebej Steegmans. Pri nas vlada pravi ekipni duh in celotna ekipa prikazuje svojo moč. Imamo ekipo, kjer sam nisem človek, ki bi kričal na svoje kolege. Ni mi treba povedati iste stvari desetkrat.  Vsi vedo, kaj morajo narediti."

Boonen piše zgodovino, gleda že proti Flandriji
Boonen je ekipi privozil že 26. zmago, sam pa je dobil sedmo v sezoni in rekordno tretjo na dirki Gent-Wevelgem. "Zdaj bom pazil, da si dobro odpočijem, spim in se čim bolj pripravim na dirko po Flandriji," je dejal Boonen in še dodal: "Nisem tak kot Cancellara ali nekateri drugi, ki lahko sami bežijo več kot 50 kilometrov. Moje telo nima takega motorja. Dirko bom poskušal nadzirati. Videli bomo, kaj se bo zgodilo. Letos bo ta dirka drugačna. Težja kot prejšnja leta."

A najprej bo lahko proslavil tudi prestižno zmago. Izmed prej omenjenih treh Slovencev se je najbolje odrezal Kristjan Koren, ki je zasedel 90. mesto. Borut Božič je bil 151., Grega Bole pa je odstopil. Na desni strani si lahko ogledate nekatere fotografije s te dirke.

Albasiniju zahtevna dirka po Kataloniji
S sedmo etapo do Barcelone se je končala dirka po Kataloniji. V zadnji etapi so morali kolesarji prevoziti zgolj dobrih 120 kilometrov in štiri kategorizirane vzpone. V zaključku je bežal Luis Leon Sanchez, vendar ga je skupina zasledovalcev, v kateri so bili praktično vsi najboljši kolesarji, ujela. Zmagovalca etape je dal šele ciljni sprint manjše skupine kolesarjev, ki ga je dobil Julien Simon. Francoz je slavil še drugo etapno zmago na tej dirki. Tokrat je premagal Gavazzija in Cunega. Edini Slovenec Jani Brajkovič je zasedel 31. mesto.

V skupnem seštevku pa ni prišlo do sprememb. Končni zmagovalec je tako postal Švicar Michael Albasini, ki je dobil prvi dve etapi. Zmago si je tako zagotovil že v prvi etapi, ki jo je dobil po dolgem pobegu. Takrat si je privozil dovolj prednosti, ki jo je uspel suvereno tudi ubraniti. Kolesar novoustanovljenega moštva GreenEdge je za minuto in pol premagal Samuela Sancheza.

Sledijo še Jurgen Van den Broeck, Daniel Martin, Rigoberto Uran, Damiano Cunego, Robert Kišerlovski, Matteo Carrara ... Dirko pa je zaznamoval tudi edini slovenski predstavnik. Jani Brajkovič je dobil tretjo, najtežjo etapo na dirki, ki je bila zaradi zahtevnih vremenskih razmer nekoliko skrajšana. Kolesar Astane pa je dirko končal na 44. mestu.

Evans že odlično pripravljen
Zmagovalec zadnje dirke po Franciji Cadel Evans je na dvodnevni preizkušnji Criterium International dokazal, da je že dobro pripravljen. Dirka je bila letos prav zaradi finančne krize nekoliko spremenjena. Kolesarji pa so morali v dveh dneh premagati tri etape. V soboto je bila najprej na sporedu 90 kilometrov dolga sprinterska preizkušnja, ki jo je dobil domačin Florian Vachon.

Popoldne pa je bila že na sporedu tista prava preizkušnja. Dobrih šest kilometrov dolg kronometer, ki ga je dobil Cadel Evans. Progo je premagal v sedmih minutah in 21 sekundah. Drugi je bil Michael Rogers, ki je imel isti čas, tretji pa sekund počasnejši Simon Geschke. Najtežja etapa pa je bila nedeljska. Začela se je v Portu Vecchiu, po 180 kilometrih pa končala na zahtevnem vzponu Col de l'Ospedale.

Fedrigoju najtežja etapa
Prav na zaključnem vzponu se je vnel boj tako za etapno zmago, kot tudi za končno. Etapa je v sprintu četverice pripadla Pierricku Fedrigoju, medtem ko je bil  Cadel Evans četrti in je uspel zadržati rumeno majico. Avstralec je na prestolu nasledil Franka Schlecka, ki tokrat ritmu najboljših na zadnjem vzponu ni mogel slediti.

"Včerajšnji kronometer je bil dober znak. Včasih se vse izide, čeprav do zdaj letos vse ni potekalo tako kot bi moralo. Vendar sem vedel, da mi bo, če bom vztrajal, tudi uspelo. Pred nami so zelo pomembne dirke," je po dirki dejal Evans, ki je v nadaljevanju pohvalil še delo celotne ekipe BMC, torej ekipe, ki ima v svojih vrstah številne zvezdnike, ki pa do zdaj še niso upravičili zaupanja.

foto: sirotti

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ