Boonen: "Mogoče sem najboljši kolesar na tlakovcih" (foto in video)

Boonen: "Mogoče sem najboljši kolesar na tlakovcih" (foto in video)
08.04.2012 AVTOR: D. Z.
"Zdaj dojemam, da sem mogoče najboljši kolesr za vožnjo po tlakovanih cestah," je takoj po že četrti zmagi v karieri na dirki Pariz-Roubaix dejal Tom Boonen.

To je nekaj posebnega, vendar moje kariere še ni konec
Boonen se je s štirimi zmagami na Severnem peklu izenačil z legendarnim belgijskim kolesarjem Rogerjem De Vlaeminckom. A ne samo to. Boonen je letos dobil kar štiri dirke na tlakovanih cestah. Najprej E3, potem je ponovil lansko zmago na dirki Gent-Wevelgem, sledila pa je zmaga na dirki po Flandriji in zdaj še veselje v Roubaixu.

"O teh rekordih in zmagah v resnici sploh nisem razmišljal. Trdo sem delal, da bi bil v teh dveh ali treh tednih v vrhunski formi. Vesel sem bil že s tem, da sem to formo dosegel in da do zdaj nisem bil vpleten v nobeno hujšo nesrečo," je na novinarski konferenci dejal Boonen, ki je zdaj tudi edini kolesar na svetu, ki mu je kar dvakrat v karieri uspelo doseči veliki dvojček. V eni sezoni dobiti tako dirko po Flandriji kot Pariz-Roubaix: "Zdaj dojemam, da sem mogoče najboljši kolesr za vožnjo po tlakovanih cestah. To je nekaj posebnega, vendar moje kariere še ni konec."

Korak za korakom, tlakovec za tlakovcem
A Boonen na novinarski konferenci ni govoril zgolj o rekordih, spomnil se je tudi dirke in predvsem trenutkov, ko se je odločil, da daleč pred ciljem napade konkurenco. "O tem, da bi dobil dirko ali postavil rekord sploh nisem razmišljal. Sem se zgolj boril sam s sabo. Korak za korakom. Tlakovec za tlakovcem. Kilometer za kilometrom. Če začneš 60 kilometrov pred ciljem oziroma 57, kjer sem napadel sam, razmišljati o zmagi, potem je nemogoče uspeti. Vse je v glavi," je dejal Boonen in razkril, o čem je takrat razmišljal:

"Razmi&am p;am p;sc aron;ljal sem o moji prednosti. Ko je znašala 30 sekund, sem to sekundo po sekundo poskušal povečati. Vendar nisem hotel voziti na polno. Vsaj ne od začetka. Tega napada nisem narčtoval. Ko pa sem se skupaj s Terpstro znašel v ospredju in ko je popustil, sem si dejal. OK. Flandrija je že moja. Zakaj ne bi četrtega Roubaixa dobil na poseben način."

30 zmaga zvezdniškega moštva
In uspelo mu je, čeprav je Boonen priznal, da ga je bilo strah, da bo iz ozadja prišel eden izmed bolj svežih kolesarjev, kot sta na primer Pozzato ali Ballan. Vendar so bili očitno vsi preveč utrujeni. Poleg tega je pomembno vlogo odigral močan nasprotni veter:

"Ni bil v pomoč, vendar sem si, ko sem imel pol minute prednosti, dejal, da je težko tako meni kot drugim." S tem je moštvu Omega Pharma Quick Step privozil že 30 zmago v tej sezoni in investitorjem, ki so letos v to ekipo vložili ogromno denarja, se lahko smeji. Poleg tega je Boonen povečal prednost na lestvici World Tour. Ekipa pa ravno tako zaseda prvo mesto.

Motivacije za trening ne manjka
"Preprosto ga ljubim. Kolesarstvo namreč. Motivacije za trening mi nikoli ne zmanjka, čeprav mi kdaj vseeno ni lahko. To je že moja 11. profesionalna sezona in bila so tako slaba kot dobra leta. Nikoli pa nisem imel težav s treningi. Kolesarstvo imam rad, prakticiram pa ga še posebej zaradi teh dirk. Te so tiste, ki jih imam najraje," je še dejal Boonen.

In kdaj naj bi zdaj 31-letni Boonen obesil kolo na klin? "V trenutku, ko se bom počutil utrujenega in mi ne bo več do treninga. Vendar sem v zadnjih letih našel pravo ljubezen do kolesarstva. Mislim, da je z leti samo še lažje."

foto: OPQS / Tim de Waele in Sirotti

Posnetek zadnjih kilometrov dirke Pariz-Roubaix:


Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ