Borut Božič blestel na Roubaixovih tlakovcih, dirka Degenkolbu

Borut Božič blestel na Roubaixovih tlakovcih, dirka Degenkolbu
12.04.2015 AVTOR: D. Z.
Borut Božič je zasedel 14. mesto na dirki Pariz-Roubaix. Zmagal je John Degenkolb.

Pariz-Roubaix
1. John Degenkolb (Nem) Team Giant-Alpecin 5:49:51
2. Zdenek Stybar (Češ) Etixx - Quick-Step
3. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
4. Lars Boom (Niz) Astana Pro Team
5. Martin Elmiger (Švi) IAM Cycling
6. Jens Keukeleire (Bel) Orica GreenEdge
7. Yves Lampaert (Bel) Etixx - Quick-Step 0:07
8. Luke Rowe (VB) Team Sky 0:28
9. Jens Debusschere (Bel) Lotto Soudal 0:29
10. Alexander Kristoff (Nor) Team Katjuša 0:31
14. Borut Božič (Slo) Astana
72. Kristijan Koren (Slo) Cannondale Garmin
Luka Pibernik, odstop

Za kolesarji je tako že 113. dirka Pariz-Roubaix. In tudi tokrat smo dobili dokaz, zakaja se ji velikokrat reče tudi Severni pekel. Kolesarji so morali premagati 253,5 km. Start je že po tradiciji gostilo mesto Compiegne, ki je okrog 80 km oddaljeno od Pariza, po katerem nosi dirka ime. Cilj pa je bil na že znamenitem velodromu v Roubaixu. Kolesarji so morali premagati 27 tlakovanih odsekov, skupaj pa kar 52,7 km. Na startu je bilo 25 ekip in kar 200 kolesarjev. Največ je bilo Belgijcev, kar 39. Sledili so Francozi z 31 kolesarji in Nemci z 20. Po 17 kolesarjev sta imeli Nizozemska in Italija.

Slovenci smo imeli tri predstavnike. Borut Božič je zastopal Astano, Kristijan Koren Cannondale Garmin in Luka Pibernik Lampre Merido. Tokrat zaradi poškodb ni bilo ne Toma Boonena ne Fabiana Cancellare, ki sta to dirko v zadnjih desetih letih še najbolj zaznamovala. Kolesarji so že na startu lahko uživali v lepem vremenu, tako da je bilo jasno, da jih tudi letos dež ne bo oviral. Po skoraj eni uri dirkanja je prišlo do prvega pravega pobega. V ospredju se je izoblikovala skupina devetih ubežnikov. To so bili Gregory Rast, Adam Blythe, Alexis Gougeard, Sean De Bie, Aleksejs Saramotins, Pierre-Luc Perichon, Tim Declercq, Frederik Backaert in Ralf Matzka.

Po prvi uri dirkanja je povprečna hitrost znašala neverjetnih 50,4 km/h. Potem se je hitrost v glavnini nekoliko zmanjšala in ubežniki so si hitro privozili skoraj deset minut prednosti. Do prvega tlakovanega odseka je bilo še 30 km. Po dveh urah dirkanja je bil povprečna hitrost 47,9 km/h, v glavnini pa so narekovanje ritma prevzeli člani Katjuše in Skya. Pred prvim tlakovanim odsekom je prišlo do množičnega padca v glavnini in kasneje je zaradi padca moral odstopiti tudi Stijn Devolder. Kolesarji so bili vse bližje prvemu izmed treh odsekov, označenih s petimi zvezdicami, torej Arenberškemu gozdu.

Na odseku pred Arenbergom, ki se imenuje Haveluy je prišlo do nekaterih padcev, ritem pa so narekovali predvsem člani Skya, potem pa je defekt dobil Geraint Thomas. Tik pred Arenbergom. Na 2,4 km dolgem odseku so ritem narekovali kolesarji BMC, pa tudi IAM Cyclinga. Po prevoženem Arenbergu se je že pričela nekoliko bolj taktična igra in številni kolesarji so se spet pridružili glavnini. 85 kilometrov pred ciljem je imela skupina ubežnikov slabih pet minut prednosti, ko je glavnina prečkala železniško progo, pa so se spustile zapornice in del glavnine je lahko prečkal tirnice, del pa ne.

Kasneje so komisarji poskrbeli, da so se vsi vpleteni v to lahko združili, počakati so morali tudi ubežniki, tako da se je dirka lahko nadaljevala s približno istimi zaostanki. Po štirih urah dirkanja je povprečna hitrost znašala skoraj 45 km/h, pred kolesarji pa je bilo še zahtevnih 70 kilometrov. V nadaljevanju so pobudo prevzeli kolesarji Etixx Quick Stepa. V vetru so se naredile skupine in favoriti, kot sta Wiggins, pa tudi Kristoff sta ostala v ozadju. V lovu za ubežniki se je izoblikovala skupina 30 kolesarjev, a potem so kolesarji Katjuše poskrbeli, da se je vodilnim pridružila tudi skupina s Kristoffom in Wigginsom. Dobrih 40 km pred ciljem je napadel Stijn Vandenbergh, ki se je tako podal v lov za ubežniki.

Po odpeljanem sedmem odseku pa je ostro napadel Bradley Wiggins, a ostali so odgovorili na napad. V ospredju je vztrajala še peterica ubežnikov. To so bili Grégory Rast, Alexis Gougeard, Aleksejs Saramotins, Tim Declercq in Frederik Backaert. V skupini z najboljšimi – ta je štela dobrih 30 kolesarjev – smo videli številne napade. 23 km pred ciljem je poskusil tudi Sep Vanmarcke, ki pa je potem dobil defekt. Medtem je med ubežniki napadel Gougeard, a ti so bili kmalu ujeti. Vse bližje pa je bil tudi znameniti odsek Carrefour de l'Arbre 17 km pred ciljem. Še prej je napadel Borut Božič. Vsega 20 km pred ciljem. Sledil mu je Roelandts in Belgijec mu je potem na odseku Pevele tudi pobegnil.

Sledil je Carrefour de l'Arbre. Po vsej verjetnosti najtežji odsek. Božiča je skupina z zvezdniki ujela. Ujeli pa so tudi Roealndtsa in tako se so se začeli novi napadi. Napadla sta Van Avermaet in Lampeart in si hitro privozila dobrih deset sekund prednosti. V lov za njima sta se deset km pred ciljem podala De Backer in lani drugi John Degenkolb. Degenkolb je kmalu ostal sam, a šest km pred ciljem je ubežnika uspel ujeti. Najtežji odseki so že bili za kolesarji. 3,5 km pred ciljem se je vodilni skupini pridružil še Štybar, medtem ko je Božič vozil v tretji skupini. In tako sta v ospredju bila dva kolesarja Etixx Quick Stepa. Lampaert je sicer napadel, a neuspešno.

Tik pred  prihodom na velodromu v Roubaixu so četverico ujeli še trije kolesarji in sledil je sprint. Dobil pa ga je John Degenkolb. Drugi je bil Zdenek Štybar, tretji pa Greg Van Avermaet. Odlično 14. mesto je zasedel Borut Božič, kar je najboljša slovenska uvrstitev na tej dirki. Božič je na velodrom prišel v skupini, ki se je udarila za deseto mesto. Ta boj je dobil Kristoff. Kristijan Koren je bil 72., Luka Pibernik pa je v krstnem nastopu odstopil.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ