Brajkovič: Včasih moraš kaj tudi podariti

Brajkovič: Včasih moraš kaj tudi podariti
17.06.2012 AVTOR: D. Z.
"V kolesarstvu je tako, da moraš včasih nekaj tudi podariti," je med drugim v cilju nadvse zadovoljen dejal Jani Brajkovič.
"Vesel sem, da mi je pomagal"
Ta izjava je seveda letela na njegovo potezo v samem zaključku kraljevske etape. Po 219 prevoženih kilometrih, potem ko je premagal tri zahtevne vzpone in naredil veliko razliko do vseh največjih favoritov, z izjemo Domenica Pozzoviva, je Brajkovič tik pred ciljem Pozzoviva spustil predse. Ta je brez boja prvi prečkal ciljno črto in se veselil prestižne zmage, obenem pa je po zaslugi odbitnih sekund prevzel še vodstvo v skupnem seštevku.

Vendar Brajkovič te poteze ne obžaluje: "Že na vrhu klanca je bilo jasno, da sam dirkam na generalno, on pa na etapno zmago. Tako sva se odločila, da sodelujeva. V kolesarstvu je tako, da moraš včasih kaj tudi podariti. Sam sem vesel, da mi je pomagal in da sva si privozila večjo prednost pred ostalimi."

Po vzponu samo še 'glava dol' do cilja
Brajkovič si je takega razpleta lahko zgolj želel. Še posebej potem, ko se na Pokljuko ni počutil ravno najbolje: "Na Pokljuko me je nekoliko skrbelo. Kolesarji Liquigasa so bili zelo močni, tudi Koren je deloval zelo prepričljivo. Na Soriško planino pa sem se počutil zares dobro. Ko sem videl, da ima Koren manjše težave, sem se pač odločil, da grem na vse ali nič, je povedal Jani in še dodal:

"Tempo je začel narekovati Seeldrayers, ki je naredil največjo selekcijo. Potem sem še sam nadaljeval v ritmu, ki mi je najbolj ustrezal. Nato je napadel Pozzovivo, na njegov napad pa sem lahko odgovoril zgolj jaz. Na vrh sva prišla s pol minute prednosti. Potem samo še 'glava dol' do cilja."

Tudi s pomočjo vetra
Brajkovič je v zaključku povsem prevzel pobudo pri narekovanju ritma, saj je imel Pozzovivo težave s krči. Kljub vsemi pa sta ubežnika pred zasledovalci prednost iz kilometra v kilometer povečevala.

"Imela sva srečo, ker je bil do železnikov veter v hrbet. Potem pa so noge zares zapekle. Od Železnikov pa vse do Škofje Loke je pihal nasprotni veter. Poleg tega je imel Pozzovivo še težave s krči in sem večinoma kar sam narekoval tempo. Ampak, na srečo se je izšlo in privozila sva si kar nekaj sekund prednosti pred drugo skupino," je po podelitvi, tik pred razlagal Brajkovič, ki je poudaril, da je zdaj dobil dokaz, da je forma pred Tourom prava.

"Nikakor ne smemo biti lahkomiselni"
Za končno zmago na dirki po Sloveniji pa se bo moral še krepko potruditi. V zaključnem kronometru v središču Ljubljane bo moral nadoknaditi štiri sekunde zaostanka za Pozzovivom. "Nič še ni odločenega, dokler ne bo konec dirke. Nikakor ne smemo biti lahkomiselni, saj se lahko marsikaj še zgodi," je ostal previden Belokranjec, ki pa je vseeno prepričan, da bi moral Pozzovivo za njim kljub vsemu zaostati:

"Kronometer bom odpeljal na polno. Po pravici povedano sem kar prazen. Moči ni ostalo več veliko, saj moramo vedeti, da sem danes na polno dirko kar zadnjih 60 kilometrov. Noge so že precej utrujene in to se bo sigurno poznalo. Za zmago v kronometru ne bo dovolj, vendar bi moralo vseeno zadostovati za končno zmago."

Če mu bo uspelo, potem bo prvi Slovenec po Juretu Golčerju z zmago na domači dirki. V zadnjih treh letih so namreč prevladovali tujci. Najprej Jakob Fuglsang, potem pa še Vincenzno Nibali in lani Diego Ulissi, ki je tokrat, podobno kot lani NIbali, povsem pogorel.
Značke: Dirka po Sloveniji, Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ