Canyon ustavil uporabo modela Aeroad CFR in začel preiskavo

Canyon ustavil uporabo modela Aeroad CFR in začel preiskavo
07.03.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

V zaključku dirke Le Samyn je bilo dobro vidno, da se je krmilo Mathieuja van der Poela na njegovem Aeroadu CFR na desni strani prelomilo. Zaradi varnosti je Canyon vsem uporabnikom začasno prepovedal vožnjo s tem modelom.

Prizori iz zaključka Le Samyna so bili res nenavadni, saj van der Poel ni padel, prav tako pa se krmilo ni odlomilo na stiku, kjer se za lažji transport kolesa integrirani »kokpit« lahko zloži. Odlomilo se je bližje desni prestavni ročici, kamere so najprej pokazale van der Poela, kako je odvrgel del materiala, nato pa je bilo vidno, da mu polovica krmila na desni strani odlomljena visi ob kolesu.

Canyon je takoj napovedal preiskavo, zakaj je do nesreče prišlo, vmes pa je vsem uporabnikom kolesa Aeroad CFR, ki imajo nameščeni krmili CP00015 in CP00018, začasno prepovedal uporabo. Za Canyon nedvomno slaba reklama, a hkrati tudi odgovorna poteza, s katero bodo lahko preprečili morebitne nadaljnje nesreče. Špekulira se, da naj bi eden od mehanikov vijak, ki drži krmilo, preveč privil in je zato karbon počil, če pa gre za serijsko napako, bo skoraj zagotovo sledil množični odpoklic koles z varnostno vprašljivim krmilom.

Medtem pa se je v »težavah« znašel tudi Mathieu van der Poel, saj tudi on ni smel uporabiti svojega Aeroada za včerajšnjo dirko Strade Bianche. Večina kolesarjev Movistarja in Alpecin Fenixa, ki uporabljajo Canyone, se je odločila za superlahko kolo Ultimate CFR, za van der Poela pa so priredili različico Aeroada tako, da so na okvir namestili vhode za kable in mu omogočili, da je uporabljal krmilo in prednjo vilico, ki je sicer nameščena na cenejšo različico Aeroada CF SL.

Na posnetkih včerajšnje vožnje je jasno vidno, da so v okvirju in vilicah ročno narejene luknje, a to van der Poela ni ustavilo, da ne bi suvereno zmagal na belih cestah in prvi pripeljal na Piazzo del Campo.

Pri Canyonu so zaenkrat samo zapisali, da so kontaktirali vse lastnike spornih krmil in jim začasno odsvetovali uporabo, takoj po koncu preiskave pa bo znano, kakšni bodo nadaljnji ukrepi podjetja, kateremu van der Poel v zadnjih dveh sezonah tudi na cesti dela izjemno reklamo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ