Cavendish do tretje zmage, Brajkovič v deseterici

Cavendish do tretje zmage, Brajkovič v deseterici
15.05.2015 AVTOR: Matej Zalar
Razgibana peta etapa je v deževnem vremenu postregla s ciljnim šprintom, kjer je bil še tretjič najhitrejši Mark Cavendish.

Dirka po Kaliforniji, 5. etapa:

1          Mark Cavendish (GBr) Etixx - Quick-Step  3:51:37         

2          Zico Waeytens (Bel) Team Giant-Alpecin               

3          Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo                  

4          Jempy Drucker (Lux) BMC Racing Team               

5          Danny van Poppel (Ned) Trek Factory Racing                  

6          Guillaume Boivin (Can) Optum p/b             

7          John Murphy (USA) UnitedHealthcare Pro Cycling                      

8          Matthew Harley Goss (Aus) MTN - Qhubeka                     

9          Mike Teunissen (Ned) Team LottoNL-Jumbo                    

10       Justin Oien (USA) Axeon Cycling Team

 

Peta etapa je  potekala od Santa Barbare na obali v notranjost Kalifornije, natančneje do Santa Clarite. Dolga je bila 154 kilometrov, kolesarje pa so čakali štirje kategorizirani vzponi.

Takoj po začetku etape je pobegnila peterica kolesarjev, ki si je privozila kar lepo prednost. V pobegu so bili Danilo Wyss (BMC Racing), Alex Howes (Cannondale-Garmin), Javier Megias Leal (Novo Nordisk), Lachlan Morton (Jelly Belly-Maxxis) in Geoffrey Curran (Axeon Cycling). 70 kilometrov pred ciljem so imeli še dobri dve minuti prednosti pred glavnino, pridružiti pa se jim je poizkušal še Chris Butler (Team SmartStop). 

V glavnini so potek etape nadzorovali kolesarji ekipe Hincapie, ki imajo v svojih vrstah vodilnega Latvijca Tomsa Skujinsa. Pri lovu na ubežnike jim je pomagal tudi Stij Vanedbergh, ki je pripravljal teren za Cavendisha.

V drugem delu etape je kolesarjem dirkanje oteževal hud naliv, ki je povzročil večji padec v zaključku dirke. Nihče izmed favoritov za končno zmago ni ostal ujet v padcu, sledil pa je boj za dobro pozicijo pred ciljnim šprintom.

Prvi je vlak pripravil Drapac, ki je želel Wouterju Wippertu omogočiti nov boj za zmago, potem ko je v 4. etapi zaostal le za Petrom Saganom. Cavendish je spretno izkoristil pomoč ameriške ekipe in se izstrelil mimo njih, tik za njim je bil Sagan. V zaključku je bil Britanec najhitrejši, pred Slovaka pa se je vrinil še Zico Waeytens (Team Giant Alpecin). 

Jani Brajkovič je v skupnem seštevku napredoval na 10. mesto in ima odlično izhodišče pred odločilnima etapama. Danes kolesarje čaka skrajšan, 10,6 kilometra dolg posamični kronometer v Santa Clariti. Originalna trasa bi morala potekati v okolici Big Bear Lakea, vendar je organizatorjem ponagajal napovedan sneg in slabo vreme. 

Po kronometru v noči s sobote na nedeljo kolesarje čaka še kraljevska etapa, ki se bo končala na Mt. Baldyju. V noči na ponedeljek bo sledil šprinterski zaključek dirke po Kaliforniji.  
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ