Cavendish priznal poraz, padci v Avstraliji (video in foto)

Cavendish priznal poraz, padci v Avstraliji (video in foto)
23.01.2013 AVTOR: D. Z.
V Argentini je Marka Cavendisha ugnal Sacha Modolo, v Avstraliji pa je v zaključku glavnino presenetil Geraint Thomas.

V Argentini, na dirki po San Luisu je zmagovalca spet odločil ciljni sprint glavnine. Le, da je ta tokrat bil speljan na nekoliko zahtevnejšem terenu v rahel vzpon. A še vedno so do izraza prišli tisti pravi sprinterji. Tudi tokrat se je zdelo, da bo Mark Cavendish dobil še drugo etapo v dveh dneh, vendar se je uštel. V prvi etapi drugi Sacha Modolo je imel več moči in Britanca prehitel. Italijan se je tako lahko veselil zaslužene zmage.

»Tokratni zaključek zame ni bil tako idealen. Modolo je bil preprosto boljši. Brez izgovorov. Je dober kolesar, ki je že bil član italijanske reprezentance in danes nisem prvič slišal zanj, « je priznal Cavendish. Modolo je Cavendishu prevzel tudi majico vodilnega v skupnem seštevku. »Majico bom najbrž takoj izgubil, vendar sem vesel za tokratni izplen. Zadovoljen in tudi presenečen sem nad formo, a to zmago lahko pripišem predvsem ekipi, « je priznal Modolo.

Thomas pokvaril načrte sprinterjev

V Avstraliji pa zmagovalca ni odločil ciljni sprint glavnine. Majico vodilnega v skupnem seštevku dirke Santos Tour Down Under je nosil zmagovalec prve etape Andre Greipel. Sprinterji so sicer upali na sprint za zmago, a obenem so vsi vedeli, da lahko na vzponu Corkscrew pride do prevelike razlike med glavnino in ubežniki. A etpo so zaznamovali številni poskusi pobega. Začelo se je tako po startu.

V ospredju so se znašli Jensen, Clarke, Watson in Bonnafond. Več kot dobri dve minuti prednosti pa si niso uspeli privoziti. V zadnjih 40 kilometrih pa so ritem v glavnini narekovali člani moštva BMC. Kasneje sta se jim pridružila še Eisel in avstralski državni prvak Durbridge. V ospredju je ostal samo še domačin Clarke, ki pa ni imel nikakršnih možnosti za uspeh. Deset kilometrov pred ciljem se je začel vzpon, kjer je prišlo do številnih napadov.

Poskusil je tudi Simon Gerrans, lanski zmagovalec. Kasneje pa sta napadla George Bennett in Geraint Thomas. Slednji je dobil gorski cilj, sledili pa so mu Moreno, Bennett in Hermans, ki so ga ujeli v spustu proti cilju. Sledila je nora vožnja proti cilju, saj jim je v ozadju sledila skupina 11 kolesarjev. »Takrat sem pomislil. Kaj sem storil? Sem šel prezgodaj? Vendar sem to požrl in potrpel, « je po prihodu v cilj razlagal Thomas, ki je opravil s preostalimi ubežniki in si privozil prestižno zmago.

»To je bil resnično dober dan. Že od starta sem se dobro počutil, saj sem trdo delal že pozimi, « je še dejal novi vodilni v skupnem seštevku Thomas: »Zdaj bomo vse skupaj vzeli iz dneva v dan. Sem sem prišel, da bi trdo delal in mogoče dobil etapo. To mi je uspelo, kar je fantastično. Zmaga v skupnem seštevku bi bil neverjeten bonus. «

V zaključku pa je prišlo tudi do padca. Na tleh se je znašlo okrog 20 kolesarjev, med njimi so bili tudi Philippe Gilbert, Jesse Sergeant, Jens Voigt, Tomaz Marczynski, Jose Herrade, Bernard Sulzberger, Cameron Wurf … Edini, ki dirke ni končal je bil Amaud Courteille. Tako kot Giovannija Viscontija so odpeljali v bolnišnico.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ