Chavesova zmaga ob popolni premoči Ineosa

Chavesova zmaga ob popolni premoči Ineosa
26.03.2021 AVTOR: DZ

Esteban Chaves dobil zahtevno etapo na dirki po Kataloniji. Kolesarji Ineosa povsem prevladujejo.

Ripoll je gostil start četrte etape na dirki po Kataloniji, cilj pa je bil na vrhu vzpona Port Aine na 1967 metrih nadmorske višine. To je bila tudi najvišja točka etape. Je pa res, da so se kolesarji morali povzpeti na kar tri zahtevne vzpone.

Najprej na klanec prve kategorije Port de Toses. Govorimo o prvokategorniku. Zadnjih 3,7 km je v povprečju 9,1-odstotnih. Sledil je dolg spust vse do stotega kilometra in vzpenjanje proti vrhu vzpona ekstra kategorije Port de Canto. Ta je dolg skoraj 25 kilometrov, povprečni naklon pa je 4,4-odstoten. 1716 metrov visok vrh so kolesarji prečkali po dobrih 120 kilometrih.

Po spustu je sledil še zaključni klanec ravno tako ekstra kategorije. Ta je dolg kar 18,4 km, povprečni naklon pa je 6,7-odstoten. Zadnji štirje kilometri so v povprečju 7,8-odstotni. Dan se je začel s slabo novico za Slovence. Domen Novak se namreč zaradi zdravstvenih težav ni pojavil na startu, tako da je z dirko nadaljeval samo Matej Mohorič. A ta etapa je bila preveč zahtevna, da bi se Mohorič lahko boril za zmago.

Vodstvo v skupnem seštevku je branil Adam Yates z nadvse močnim Ineosom. Na prvem vzponu je prišlo do pobega skupine, ki so jo sestavljali: Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Rigoberto Uran (EF Education-Nippo), Clement Champoussin (AG2R Citroën), Antwan Tolhoek and Koen Bouwman (Jumbo-Visma), Sergio Samitier, Antonio Pedrero (oba Movistar Team), Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo), Attila Valter (Groupama-FDJ), Joe Dombrowski (UAE Team Emirates) in Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert).

Na zadnjem klancu je prišlo do napadov, a so kolesarji Ineosa imeli vse pod nadzorom. Deset kilometrov pred ciljem je napadel Steven Kruijswijk, a je bil pri tem neuspešen. Kmalu potem, ko so Nizozemca ujeli je pospešil Esteban Chaves. Njemu nihče ni sledil. Kolumbijec je dobil etapo, Michael Woods pa drugo mesto v etapi. Zaostal je za sedem sekund in bil najboljši v skupinici devetih kolesarjev, v kateri so bili glavni favoriti. Skupni seštevek. Yates vodi in ima 45 sekund prednosti pred kolegom Richiejem Portom ter še dodatne štiri pred Geraintom Thomasom. Ostali zaostajajo za več kot minuto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ