Chris Froome, prvi kolesar skozi Evrotunel

Chris Froome, prvi kolesar skozi Evrotunel
07.07.2014 AVTOR: D. Z.
Pri moštvu Sky preprosto znajo poskrbeti za reklamo. Tokrat so dolgo napovedovali izziv, ki ga je sprejel Christopher Froome in s posebnim spotom nas niso razočarali.
Kolesarska karavana na dirki po Franciji se po trertji etapi seli v Francijo. Nekateri skozi tunel, kolesarji z letali. O tem je govoril tudi Marko Džalo. Evrotunel je predor, speljan pod Rokavskim prelivom in povezuje Veliko Britanijo in Francijo. Natančneje kraja Folkestone in Coquelles.

Predor je dolg dobrih 50 km. Od tega skoraj 40 km poteka pod morskim dnom. Predor sestavljajo tri cevi. Dve glavni imata 7,6 m premera in sta speljani 30 m narazen. Med cevema je servisni tunel, širok 4,8 m. Vsakih 375 metrov pa prečna cev povezuje glavna predora s servisnim. Najnižja točka predora se nahaja 75 metrov pod morjem.

Predor so otvorili 6. maja 1994, v glavnih vlogah pa sta bila kraljica Elizabeta II. in francoski predsednik Francois Mitterand. Skozi tunel vozijo vlaki. To je veljalo do zdaj. Pri moštvu Sky pa so to spremenili. Vsaj za potrebe snemanja in reklame. Christopher Froome je tako postal prvi kolesar, ki je skozi tunel prikolesaril od Velike Britanije do Francije.

In v nadaljevanju si lahko ogledate krajši spot, z naslovom "Team Sky - Kolesarjenje pod morsko gladino". V sporočilu za javnost so sporočili, da je Froome predor prekolesaril v nekakšen "trening" ritmu, a prekolesaril ga je v vsega 55 minutah. Na trernutke je dosegal tudi hitrosti vse do 65 km/h. Gre tudi za promocijo novega modela kolesa Pinarello Dogma F8 in Jaguarja.

Ideja je zorela več kot pol leta, ko so se Jaguar, Sky in vodstvo Evrotunela prvič začeli dogovarjati o podvigu. Froome je kolesaril v servisnem predoru. "To je bila neverjetna izkušnja. Danes se redko pojavi priložnost, da lahko nekaj storiš kot prvi človek na svetu. To se lahko primerja z mojimi najbolj znamenitimi vožnjami. Najbrž je to bila zares ena izmed redkih preostali prvih voženj na svetu," je dejal Christopher Froome. 
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ