Christophe Riblon veliki francoski junak, Chris Froome kljub težavam še povečal prednost! (foto)

Christophe Riblon veliki francoski junak, Chris Froome kljub težavam še povečal prednost! (foto)
18.07.2013 AVTOR: D. Z.
Spektakularna 18. etapa na dirki po Franciji je veselje prinesla domačinom. Na Alpe d'Huez je prvi prišel Christophe Riblon. Christopher Froome je obdržal rumeno majico, pa čeprav se je znašel v težavah.

Spektakularna etapa in dvakrat na Alpe d'Huez

Kolesarji na dirki po Franciji so morali v 18. etapi od Gapa do Alpe d'Hueza premagati kar šest kategoriziranih vzponov. Sicer se je govorilo o morebitnem skrajšanju etape, če bi prišlo do napovedanih hudih nalivov, a do tega na koncu ni prišlo. In tako je ostalo pri že prej zastavljenih 172 kilometrih. Kolesarji so se morali povzpeti na vzpon tretje kategorije, tri vzpone druge kategorije in dvakrat na Alpe d'Huez.

Sploh prvič v zgodovini so se morali kolesarji dvakrat v eni etapi povzpeti na ta znameniti vzpon z 21 ovinki, ki je bil prvič na sporedu pred 61 leti. A najprej so premagati Col de Manse. 6,6 km dolg vzpon druge kategorije, katerega vrh je bil že na 13 kilometru. Na 45 kilometru je bil vrh vzpona tretje kategorije na Rampe du Motty, ki je dolg vsega 2,4 km, povprečen naklon pa znaša osem odstotkov.

Nevaren spust do vznožja Alpe d'Hueza
Po 95 kilometrih dirkanja so kolesarji prišli na vrh 1371 metrov visokega prelaza druge kategorije Col d'Ornon. Ta je dolg 5,1 km, povprečen naklon pa znaša 6,7 odstotka. Potem pa so se kolesarji že prvič povzpeli na Alpe d'Huez. Na 122 kilometru so dosegli tudi vrh tega, dobrih 12 km dolgega vzpona ekstra kategorije. Povprečni naklon znaša 8,4 odstotka.

Sledil je tri kilometre dolg prelaz druge kategorije na Col de Sarenne. Vrh v povprečju 7,8 odstotnega vzpona je bil na 131 kilometru. Sledil je nevaren spust in znova vzpon na prej omenjeni Alpe d'Huez. Rumeno majico je branil Christopher Froome, ki je bil tudi najboljši na v seštevku gorskih ciljev. A pikčasto majico je oblekel Mikel Nieve. Belo majico najboljšega mladega je imel oblečeno Nairo Quintana, zeleno najboljšega po točkah pa Peter Sagan.

Alberto Contador napadel že na prvem vzponu
Etapa je bila pričakovano že od začetka zelo hitra. Predvsem kolesarji Saxo Tinkoffa so vseskozi napadali in celo Alberto Contador je z napadom poskusil že na prvem vzponu, vendar je na ta napad Christopher Froome takoj odgovoril. Takoj po vzponu se je vendarle izoblikovala skupina devetih ubežnikov, tako da se je ritem v glavnini vsaj nekoliko umiril.

Med ubežniki so bili van Garderen, Jens Voigt, Lars Boom, Tom Danielson, Christophe Riblon, Moreno Moser, Sylvain Chavanel, Arnold Jeannesson in Andrej Amador. Na drugem vzponu dneva Ramp du Motty so imeli nekaj več kot štiri minute prednosti, v ozadju pa sta se v lov za njimi podala dva kolesarja moštva Saxo Tinkoff Sergio Paulinho in Nicolas Roche. A bilo je prepozno. Čeprav sta bila dobro na poti, jih nista mogla ujeti.

Moreno Moser prvi na vrhu Alpe d'Hueza
Ubežniki so si do letečega cilja v Bourg d'Oisansu privozili že več kot osem minut prednosti, medtem ko je v ozadju ritem narekoval Sky Christopherja Frooma. Do prve prave selekcije med ubežniki je prišlo ob prvem prečkanju vzpona na Alpe d'Huez. Takrat je napadel Tejay van Garderen, z nekoliko zamude pa sta mu sledila še Christophe Riblon in Moreno Moser, ki sta Američana ujela.

Italijan Moser je dobil gorski cilj, na Col de Sarenne pa je zaostal za preostalima kolegoma v begu. V ozadju so največ časa ritem narekovali Ian Stannard, Konstantin Sivtsov in David Lopez. Vseeno se je kasneje izoblikovala še ena skupina, ki je poskušala presenetiti glavnino. V tej skupini so bili Andy Schleck, Thomas Voeckler, Pierre Rolland, Mikel Nieve, Wout Poels in Andy Schleck.

Riblon zapeljal s ceste, Contador in Kreuziger napadla v spustu
V zahtevnem in nevarnem spustu s Col de Sarenne je imel najprej težave s kolesom van Garderen, potem pa je Moser ujela Riblona, ki pa je v enem izmed levih ovinkov naletel na spolzko cestišče in ovinka preprosto ni mogel prevoziti. Zapeljal je naravnost, a se je hitro vrnil na cesto. Še pred začetkom zadnjega vzpona so bili v ospredju spet trije. Moser, van Garderen in Riblon.

V ozadju sta spust s Col de Sarenne 32 kilometrov pred ciljem poskušala izkoristiti tudi Alberto Contador in Roman Kreuziger. Hitro sta si privozila dobrih 20 sekund prednosti, vendar so se v ozadju v lov za njima podali kolesarji Movistarja, ki so ju 20 kilometrov pred ciljem ujeli. Zadnji vzpon so ubežniki začeli z dobrimi sedmimi minutami prednosti in jasno je bilo, da bodo za prestižno etapno zmago obračunali med sabo.

Van Garderen odlično na poti, a Riblon z neverjetno akcijo do zmage
Moreno Moser je takoj popustil in iz ozadja ga je kasneje ujel celo Jens Voigt, vendar je Nemec kasneje spet popustil. Riblon in van Garderen sta skupaj nadaljevala proti vrhu, potem pa je Američan napadel in se proti cilju podal v samostojni vožnji. Zdelo se je, da je po zares slabem Touru zanj, na poti h prestižni etapni zmagi.

A dobre tri kilometre pred ciljem je pokazal hude znake utrujenosti in začel je popuščati. Riblon, ki je bil praktično v izgubljenem položaju, ga je dobra dva kilometra pred ciljem ujel in ga tudi takoj napadel. Riblon se je lahko veselil prestižne zmage. Za Francoze sploh prve na letošnji dirki. Na tem vzponu je ponovil uspeh Pierra Rollanda izpred dveh let. Moreno Moser je bil tretji.

Froome ostro napadel, Contador takoj popustil
V ozadju so favoriti zaključni vzpon pričeli skupaj. Kolesarji Movistarja so tudi ob začetku vzpona narekovali oster ritem, tako da so mnogi popustili. Potem sta napadla Anton in Valverde, v ozadju pa je ritem narekoval Richie Porte. Sledil je spet eden izmed neverjetnih napadov Christopherja Frooma.

Hitro je ujel Valverdeja, kmalu pa sta se mu pridružila Nairo Quintana in Joaquim Rodriguez. Takoj sta zaostala najprej Roman Kreuziger, potem pa še Alberto Contador. Jasno je bilo, da Španec Britancu tudi tokrat ne bo konkurenčen. Nekaj časa mu je Porte sledil, potem pa se je preselil do trojice z rumeno majico in spet pričel z narekovanjem ritma.

Froome ostal brez energije in z 20-sekundno kaznijo
A Froome ni bil tako močan, kot smo bili vajeni v prejšnjih etapah. Pet kilometrov pred ciljem je dvignil roko, vsi so menili, da je dobil defekt, a že pred tem se je videlo, da se prek radijske postaje pogovarja s spremljevalnim avtomobilom. Froome je zašel v težave, saj očitno pred vzponom ni zaužil dovolj hrane in mu je zdaj primanjkovalo energije.

A v zadnjih šestih kilometrih hrane iz avtomobila ne bi smel dobiti, saj je kolesar zaradi take poteze kaznovan. Zato se je do avtomobila odpravil Richie Porte in tako želene gele prinesel kapetanu. Kasneje so komisarji oba kaznovali. Tako denarno kot z 20-sekundnim pribitkom. Ob vseh teh težavah rumene majice sta Quintana in Rodriguez najprej oklevala in pogledovala po Froomu, kmalu zatem pa sta ob nepregledni množici navijačev napadla in se odpeljala naprej.

Quintani sprint za četrto mesto, Contador zadržal drugo mesto
Quintana je na koncu dobil sprint za četrto mesto, Rodriguez pa je bil peti. Porte se je spet izkazal, kot izjemen pomočnik in je Froomu pomagal, da je za Quintano in Rodriguezom zaostal zgolj za dobro minuto. Nekaj manj kot minuto za Froomom pa sta na cilj prišla Contador in Kreuziger. Slednji je izgubil tretje mesto v skupnem seštevku.

Zdaj ima Froome že več kot pet minut prednosti pred Contadorjem. Na tretje mesto se je prebil Quintana. Boj za drugo in tretje mesto bo še kako zanimiv, saj v igri vsekakor ostajata vsaj še Rodriguez in Kreuziger, medtem ko ima zdaj Bauke Mollema že več kot osem minut zaostanka. Edini slovenski predstavnik je etapo končal na 78. mestu, v skupnem seštevku pa je 94.

Dirka po Franciji, rezultati 18. etape

1. Christophe Riblon (Fra) AG2R La Mondiale 4:51:32
2. Tejay van Garderen (ZDA) BMC Racing Team 0:59
3. Moreno Moser (Ita) Cannondale Pro Cycling 1:27
4. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 2:12
5. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 2:15
6. Richie Porte (Avs) Sky Procycling 3:18
7. Christopher Froome (VB) Sky Procycling
8. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 3:22
9. Mikel Nieve Ituralde (Špa) Euskaltel-Euskadi 4:15
10. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team
11. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff
12. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo-Tinkoff 4:31
13. Michael Rogers (Aus) Team Saxo-Tinkoff 4:45
14. Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp 4:49
15. Jose Rodolfo Serpa Perez (Col) Lampre-Merida 5:18
16. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 5:40
17. Igor Anton Hernandez (Špa) Euskaltel-Euskadi
18. John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale 5:42
19. Alessandro De Marchi (Ita) Cannondale Pro Cycling 5:47
20. Bart De Clercq (Bel) Lotto Belisol 5:56

Dirka po Franciji, skupni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 71:02:19
2. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff 5:11
3. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 5:32
4. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo-Tinkoff 5:44
5. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 5:58
6. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 8:58
7. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team 9:33
8. Michael Rogers (Avs) Team Saxo-Tinkoff 14:26
9. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 14:38
10. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 14:39
11. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 14:56
12. Andrew Talansky (ZDA) Garmin-Sharp 16:24
13. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 19:18
14. Maxime Monfort (Bel) RadioShack Leopard 19:56
15. Mikel Nieve Ituralde (Špa) Euskaltel-Euskadi 24:13
16. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša 30:05
17. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 30:45
18. Andy Schleck (Luks) RadioShack Leopard 31:19
19. Daniel Martin (Irs) Garmin-Sharp 34:22
20. Richie Porte (Avs) Sky Procycling 37:42

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ