Christopher Froome kronal premoč Skya, konkurenca nemočna! (foto)

Christopher Froome kronal premoč Skya, konkurenca nemočna! (foto)
06.07.2013 AVTOR: D. Z.
Christopher Froome je dobil 8. etapo na dirki po Franciji, tudi prvo v Pirenejih. Prevzel je tudi rumeno majico.

Najvišja točka letošnjega Toura
Kolesarji na dirki po Franciji so morali opraviti s prvo zares zahtevno etapo v Pirenejih. Začela se je v Castresu končala pa na vrhu klanca na Ax 3 Domaines. Etapa je bila dolga 195 kilometrov, kolesarjem pa so organizatorji namenili tri kategorizirane vzpone. Prvi je bil na sporedu že kmalu po začetku.

Vendar je to bil vzpon četrte kategorije na Cote de Saint Ferreol. Ta je bil dolgo samo dobra dva kilometra. V zaključku pa sta bila še dva precej zahtevnejša prelaza. Najprej so se morali kolesarji povzpeti na vzpon ekstra kategorije Col de Pailheres. Ta je z 2001 metrom nadmorske višine tudi najvišja točka letošnjega Toura. Sledil je spust in še zaključni vzpon prve kategorije.

Štirje ubežniki brez možnosti za zmago
Rumeno majico je branil Daryl Impey, ki pa večjih možnosti, da bi jo ubranil, ni imel. Sonce in 28 stopinj celzija. V lepem vremenu so se kolesarji podali na zahtevno preizkušnjo. Prvi je z napadom poskušal Johnny Hooglerand. Kmalu se je v ospredju izoblikovala skupinica štirih kolesarjev.

Hoogerlandu so se pridružili še Marino, Riblon in Molard. Riblon je bil najbolje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku, saj je za Impeyjem zaostajal za dobre štiri minute. Ubežniki so si hitro privozili lepo prednost in prvi gorski cilj, ki ga je dobil Molard so prečkali šest minut pred glavnino.

Visoka povprečna hitrost
Po prvi uri je bila povprečna hitrost kar 44,3 km/h, prednost ubežnikov pa je znašala že več kot devet minut. Ko se je ta približala desetim minutam, so se zbudili tudi v glavnini in ritem so pričeli resneje narekovati kolesarji Orice GreenEdga in Skya. Leteči cilj je dobil Hoogerland, sprint v glavnini pa je kasneje pripadel Greiplu pred Saganom in Cavendishem.

Vzpon na Pailheres so ubežniki začeli z manj kot dvema minutama prednosti in jasno je bilo, da jih bo glavnina ujela. Sky pa je pričel z narekovanjem ostrega ritma, tako da so mnogi popustili. Sicer so sledili nekateri napadi, tudi Gesink in Voeckler, a neuspešno. Ko je ritem narekoval Kirijenka, je prišlo do hude selekcije in popustili so tudi Cunego, Jeannesson, Taaramae, Hesjedal …

Nairo Quintana pokazal moč
Popustil je tudi nosilec rumene majice Impey. Sledil je napad Naira Quintane, ki je takoj ujel Voecklerja, kmalu zatem pa še Riblona in Gesinka. Vse je tudi prehitel in Kolumbijec je kot prvi prečkal najvišji vrh letošnjega Toura. Tako bo prejel nagrado Henrija Desgranga.

Pred skupino z najboljšimi je imel že minuto prednosti, iz te skupine skočil še Pierre Rolland. Francoz je bil drugi na gorskem cilju ekstra kategorije, v spustu proti Ax les Tehrmes pa mu je Quintano uspelo celo ujeti. V ozadju je proti vrhu vzpona popustil Van Garderen, medtem ko v spustu, skupini, v kateri so ritem narekovali kolesarji Skya ni mogel slediti Thibaut Pinot.

Quintana sam, Porte izmučil konkurente
Ob vznožju zaključnega vzpona sta imela Rolland in Quintana samo še 23 sekund prednosti. Quintana pa se je Rollanda takoj otresel in proti vrhu nadaljeval v samostojni vožnji. V ozadju je vajeti v svoje roke prevzel Richie Porte in takoj so začeli popuščati Kwiatkowski, Roche, Gadret, kasneje še Evans, Schleck, Rogers, Peraud, Rodriguez in Ten Dam.

Porte je zares naredil izjemno selekcijo, takoj za njim pa se je vozil njegov kapetan pri Skyu Froome. Dobrih pet kilometrov pred ciljem so bili v ospredju samo še Quintana, kmalu za njim pa Porte, Froome, Contador, Kreuziger in Valverde. Ko je prve znake utrujenosti pokazal Contador, je Porte še pospešil.

Froome z izjemno akcijo do zmage
Quintana je bil ujet, napadel pa je Froome. Britancu ni mogel nihče več slediti in tako je Froome v samostojni vožnji šel novi zmagi na proti. Porte se mu je lahko še najbolj približal. A Froome se je lahko veselil zaslužene zmage in prevzema rumene majice. Porte je zasedel drugo mesto. Zaostal je za 51 sekund.

V ozadju je v vse hujšo krizo tonil Contador, ki je lahko računal na pomoč očitno zelo dobro razpoloženega Kreuzigerja. Do tretjega mesta pa se je z dobro minuto zaostanka dokopal Alejandro Valverde. Četrti je bil Bauke Mollema, peti pa Laurens Ten Dam. Vsekakor je prvi veliki boj favoritov prepričljivo dobil Christopher Froome.

Dirka po Franciji, rezultati etape
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 5:03:18
2. Richie Porte (Avs) Sky Procycling 0:51

3. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 1:08
4. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 1:10
5. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 1:16
6. Mikel Nieve Ituralde (Špa) Euskaltel-Euskadi 1:34
7. Roman Kreuziger (Cze) Team Saxo-Tinkoff 1:45
8. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff 1:45
9. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 1:45
10. Igor Anton Hernandez (Špa) Euskaltel-Euskadi 1:45

Dirka po Franciji, skupni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 8:15:55
2. Richie Porte (Avs) Sky Procycling 0:51
3. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 1:25
4. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 1:44
5. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 1:50
6. Roman Kreuziger (Cze) Team Saxo-Tinkoff 1:51
7. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff 1:51
8. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 2:02
9. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 2:31
10. Michael Rogers (Avs) Team Saxo-Tinkoff 2:40

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ