Dani Martinez je ustavil bivšega svetovnega prvaka, Tratnik je bil znova odličen

Dani Martinez je ustavil bivšega svetovnega prvaka, Tratnik je bil znova odličen
15.02.2024 AVTOR: N. Gr., foto: Visma Lease a bike, Bora Hansgrohe

Za kolesarji na dirki po Algarvu je zelo zahtevna druga etapa s ciljnim vzponom, kjer se je znova izkazal Jan Tratnik, do zmage pa je s silovitim šprintom prišel Dani Martinez.

Druga etapa dirke Volta ao Algarve je že pokazala, kaj si lahko obetamo v nadaljevanju, ne le dirke, temveč tudi sezone. V 170 kilometrih je kolesarje čakalo 3162 višinskih metrov, večina v drugi polovici etape, v zadnjih 40 kilometrih so se kolesarji bolj kot ne vzpenjali, etapa pa se je zaključila s tradicionalnim vzponom na Alto da Foia (7,5 km, 5,9 %) iz vasi Monchique.

S pobegom je najdlje vztrajal Aleksander Leknessund, kolesar ekipe Uno-X je bil ujet na zadnjem vzponu, kjer je Remco Evenepoel poslal na delo svoj vlak QuickStepa. Ta je bil izvrsten, kolesarji so drug za drugim izgubljali stik in v zadnji kilometer je skupaj prišlo le še dobrih 10 kolesarjev. Zaključek je potekal na odprtem, kjer je pihal močan veter in šele tam je stik izgubil Wout van Aert, ki je prej odlično premagoval strmine na vzponu.

Ko je popustil Van Aert, je bil Jan Tratnik še vedno v zavetrju Remca Evenepoela, ko pa je belgijski državni prvak skočil in začel s šprintom, Sjuk vendarle ni imel odgovora na njegovo moč. Zato pa ga je presenetil Dani Martinez, Kolumbijec, ki je po prestopu k Bori Hansgrohe zelo motiviran, da pokaže svojo vrednost. Martinez je najprej ostal v zavetrju Evenepoela, nato pa ga v zadnjih 100 metrih zlahka strl in si privozil kar nekaj metrov prednosti za zanesljivo in lepo zmago, po zaslugi odbitnih sekund je prevzel tudi skupno vodstvo.

Tratnik je na koncu na 5. mestu zaostal le za osem sekund in ostaja v igri, z njim so končali še Tom Pidcock, Tao Geoghegan Hart in nekaj sekund za njim Thymen Arensman in Mikel Landa. Prava druščina hribolazcev, v kateri se Tratnik na začetku sezone očitno zelo dobro počuti. V skupnem seštevku je prav tako na 5. mestu.

Jutri kolesarje čaka še ena razgibana etapa, ki se bo bržkone končala s šprintom, v soboto pa je pred kolesarji kronometer, ki bo tudi za Tratnika velika priložnost, da se povzpne še kakšno mesto višje.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ