Dežne kaplje počakale do konca – nekaj manj kot 500 kolesarjev na maratonu z najlepšim razgledom

Dežne kaplje počakale do konca – nekaj manj kot 500 kolesarjev na maratonu z najlepšim razgledom
09.07.2019 AVTOR: Uredništvo, Foto: Miha Jarm,

Maratona Alpe Scott, so organizatorji kljub nepredvidljivi vremenski napovedi pozdravili nekaj manj kot 500 kolesarjev, ki so se podali na izziv okoli Kamniško-Savinjskih Alp.

Leto Zmagovalec Zmagovalka
2007 Andrej Marovt Helešič Ana Zupan
2008 Matej Stare Tjaša Rutar
2009 Luka Mezgec Urša Pintar
2010 Gregor Tekavec Tjaša Rutar
2011 Gregor Tekavec Urša Pintar
2012 Primož Roglič Teja Gulič
2013 Gregor Tekavec Andreja Jagodic
2014 Primož Obal Laura Šimenc
2015 Matej Lovše Tanja Elsner
2016 Uroš Komac Tina Brelih
2017 Matej Lovše Špela Škrajnar
2018 Matej Kravos Laura Šimenc
2019 Dean Bratuš Kaja Logar

In večini udeležencev, ki so prihajali iz kar 8 evropskih držav, je uspelo na cilj prikolesariti v suhem vremenu. Traso, na kateri kolesarji premagajo kar 130 km in 2000 m višinske razlike, sta najhitreje prevozila Dean Bratuš (TUŠ Team) s časom 3:40:54 v absolutni moški kategoriji in Kaja Logar (Rose Team) s časom 4:06:57 med ženskami.

Dean Bratuš je pred dvema letoma že osvojil drugo mesto, tokrat pa mu je uspelo osvojiti lovoriko najtežjega maratonav Sloveniji. »Na Jezersko smo šli v zmernem tempu, največja razlika pa se je naredila na Pavličevo sedlo in nato na spustu s Pavliča. Na Črnivec smo štirje nadaljevali skupaj in vedel sem, da ne smem čakati, da gremo skupaj na spust, ker v šprintih nisem najboljši, bolj mi ležijo klanci. Zato sem poskušal na Črnivec narediti razliko, ki mi jo je uspelo zadržati do cilja, » je v Kamniku komentiral zmagovalec.

Zmagovalka Kaja Logar se je Maratona Alpe Scott udeležila drugič. Kljub nekaj smole na začetku in padcu ji je uspelo ujeti skupino, na Pavličevo sedlo pa narediti tudi nekaj razlike pred drugo uvrščeno Špelo Škrajnar. »Pavlič je bi najbolj zahteven, Črnivec pa se je najbolj vlekel,« je še nasmejano pokomentirala v cilju.

Tudi Madžar Attila Mentes se je maratona udeležil drugič, predvsem zaradi čudovite narave in dobre organizacije pa se vrača. Tudi zanj je Pavličevo sedlo predstavljajo največji izziv, a ga lahko na startu Maratona Alpe Scott, kot nam je obljubil v cilju, spet pričakujemo prihodnje leto.

Organizatorji so letos na štartu pozdravili tudi Roberta Kranjca, enega od naših najuspešnejših smučarskih skakalcev, ki po tem, ko je smuči postavil v kot, vse več časa preživi na kolesu. Robert je že pred nedeljo dejal, da si bo maraton vzel predvsem kot lepo izkušnjo in užitek. Kljub temu je v cilj pripeljal z odličnim časom 3:54:13, kar je zadostovalo za 35 mesto v absolutnem seštevku. Da je šlo vse po planih, je zadovoljno pokomentiral v cilju. »Jezersko je bilo najtežje, ker še nisem bil toliko ogret in sem moral priti v pravi tempo. Pavliča sem šel malo z rezervo, mi je pa zato ostalo zadosti moči za Črnivec«.


Do Jezerskega vrha tudi kolesarji z električnimi kolesi

Organizatorji so že drugo leto zapored razpisali posebno, enotno kategorijo za kolesarje z e-kolesi, ki so ciljno črto prečkali na Jezerskem vrhu. Tako so postali prvi cestni maraton s kategorijo e-koles. 11 kolesarjev se je pomerilo v tem izzivu, vsi pa so predvsem uživali na kolesu in v slikoviti naravi.

Tekmovalce je na pot pospremil Matej Slapar, župan Občine Kamnik, ki je ob koncu skupaj z dr. Tomažem Simetingerjem, direktorjem Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik in Vido Uršič, nekdanjo vrhunsko profesionalno kolesarko, podelil priznanja najboljšim.

Značke: Cestno
Ključne besede:
Maraton Alpe
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ