Diego Ulissi prvi na prvem preizkusu, Bradley Wiggins v svojem ritmu obdržal vodstvo

Diego Ulissi prvi na prvem preizkusu, Bradley Wiggins v svojem ritmu obdržal vodstvo
14.05.2014 AVTOR: D. Z.
Prvo nekoliko bolj razgibano etapo na dirki po Italiji je v sprintu manjše skupine kolesarjev dobil Diego Ulissi. Na dirki po Kaliforniji je Bradley Wiggins kljub zmagi Rohana Dennisa obdržal vodstvo.

DIRKA PO ITALIJI
A najprej na dirko po Italiji. Na sporedu je bila 5. etapa od Tarranta do Viggiana. Dolga je bila 203 km, predvsem zaključek pa je bil nadvse zanimiv, saj so se kolesarji v zadnjih kilometrih vseskozi vzpenjali.

Kolesarje je spet motil dež, v zaključku pa smo videli bolj malo akcije. Brambilla je napadel v zadnjem spustu in imel štiri kilometre pred ciljem pol minute prednosti. Potem pa so se v lov za njim podali trije kolesarji Katjuše. Losada in Moreno sta pripravljala teren za sprint Joaquimu Rodriguezu.

Ko so Brambillo ujeli, je Moreno naredil pravo selekcijo in v ospredju so ostali Rodriguez, Arredondo in Boasson Hagen. A Rodriguezu nihče ni priskočil na pomoč in iz ozadja jih je ujela manjša skupina z rožnato majico. Sledil je sprint, v katerem je imel največ moči Diego Ulissi. Michael Matthews je obdržal rožnato majico, zdaj ima 14 sekund prednosti pred Pietrom Weeningom.

DIRKA PO KALIFORNIJI
Na dirki po Kaliforniji je bila na sporedu 3. etapa. Tokrat prva gorska. Začela se je v San Joseju, končala pa na gori Diablo. Dolga je bila 177 kilometrov. Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana vzpona. Enega že kmalu po začetku dirke, drugi pa je bil tisti odločilni, ciljni klanec.

In prav na zadnjem klancu je vodilni v skupnem seštevku Bradley Wiggins pokazal, da prihaja v vse boljšo formo. Ko je izgubil vse pomočnike, ki so zanj narekovali ritem, je to nalogo prevzel sam. Večji del vzpona je kar sam narekoval očitno tako hiter ritem, da do napadov ni prišlo.

V zaključku je skočil Jannier Acevedo, vendar je Wiggins na ta napad odgovoril. Prav v zadnjih štiristo metrih je napadel mladi Adam Yates, zmagovalec dirke po Turčiji, ki pa se je tokrat uštel. Takrat je popustil tudi Wiggins, ki v najstrmejšem odseku klanca ni zmogel spremeniti ritma. Zato pa je Yatesovo pospeševanje izkoristil že v kronometru izjemen Rohan Dennis.

Uprizoril je protinapad in se pri 23 letih veselil zaslužene zmage. Drugi je bil Tiago Machado, tretji pa Lawson Craddock. Wiggins je izgubil 20 sekund in je etapo končal na devetem mestu. Dovolj, da ima v skupnem seštevku 24 sekund prednosti pred Dennisom in več kot minuto pred Machadom.

Dirka po Italiji, skupni vrstni red
1. Michael Matthews (Avs) Orica GreenEdge 17:41:23
2. Pieter Weening (Niz) Orica GreenEdge 0:14
3. Cadel Evans (Avs) BMC Racing 0:15
4. Rigoberto Uran (Kol) Omega Pharma Quick Step 0:19
5. Rafal Majka (Pol) Tinkoff Saxo 0:26
6. Edvald Boasson Hagen (Nor) Team Sky 0:3
7. Nicolas Roche (Irs) Tinkoff Saxo 0:37
8. Michele Scarponi (Ita) Astana Pro Team 0:41
9. Dario Cataldo (Ita) Team Sky 0:49
10. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:52
25. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 1:25
70. Jan Polanc (Slo) Lampre Merida 3:46
153. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 15:28
169. Luka Mezgec (Slo) Giant Shimano 16:36

Dirka po Kaliforniji, skupni vrstni red

1. Bradley Wiggins (VB) Team Sky 10:03:57
2. Rohan Dennis (Avs) Garmin Sharp 0:24
3. Tiago Machado (Por) Team NetApp Endura 1:05
4. Lawson Craddock (ZDA) Team Giant Shimano 1:21
5. Adam Yates (VB) Orica GreenEdge 2:10
6. Peter Stetina (ZDA) BMC Racing Team 2:24
7. Matthew Busche (ZDA) Trek Factory Racing 2:25
8. Carter Jones (ZDA) Optum p/b Kely Benefit Strategies 2:27
9. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 2:29
10. Janier Alexis Acevedo (Garmin Sharp) 2:30

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ