Do konca desetletja v Evropi letno prodanih 10 milijonov koles več kot avtomobilov

Do konca desetletja v Evropi letno prodanih 10 milijonov koles več kot avtomobilov
06.12.2020 AVTOR: N. Gr., foto: Cycling Industries Europe

Evropska združenja, ki se ukvarjajo s kolesarstvom kot sredstvom prevoza, so objavila poglobljeno študijo o dogajanju na kolesarskem trgu, ki predvideva, da bodo v Evropi do leta 2030 prodali 30 milijonov koles letno.

Tri evropska združenja - Cycling Industries Europe, The Confederation of European Bicycle Industry in European Cyclist’ Federation so pripravile nov model načrtovanja prodaje koles v Evropi do konca desetletja, ki upošteva spremembe zaradi pandemije koronavirusa in nove vladne spodbude za nakupe koles.

V letu 2019 je bilo v Evropi prodanih nekaj manj kot 20 milijonov koles, ta številka pa naj bi glede na predvidevanja zrasla za kar 50 odstotkov in do konca desetletja dosegla številko 30 milijonov prodanih koles na letni ravni. Število novih registriranih avtomobilov letno v EU znaša manj kot 20 milijonov in če bo številka ostala približno enaka, bi do konca desetletja lahko dosegli razmerje 2:1 v prid koles.

Velik del porasta prihaja s trga e-koles, ki je samo v letošnjem letu zrasel za 23 odstotkov, do leta 2030 pa naj bi letno prodali kar 17 milijonov novih električnih koles. V sektorju klasičnih koles po padcu v lanskem letu letos predvidevajo manjši odboj, nato dve leti stagnacije, ki bosta posledici predvsem porasta zanimanja za kolesarjenje na splošno, nato pa počasen padec proti letu 2030.

Razlog za takšno rast zanimanja za kolesarjenje se skriva tudi v vladnih iniciativah, ki so že pred pandemijo podpirale kolesarstvo kot zeleno obliko transporta, v času koronavirusa pa je kolo nedvomno najbolj varna različica prevoza. Od konca marca do konca leta 2020 bo po podatkih v Evropi zgrajenih 2300 kilometrov novih kolesarskih stez.

Naraščajoče zanimanje je vidno tudi v kolesarskih trgovinah, kjer se jim od začetka pandemije praznijo zaloge, obseg dela pa precej povečuje in če se bodo tržne raziskave izkazale za približno točne, potem bo povpraševanje le še naraščalo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ