Domen Novak za las ob majico, mladi Slovenci blesteli na tlakovcih

Domen Novak za las ob majico, mladi Slovenci blesteli na tlakovcih
29.03.2016 AVTOR: D. Z.
Pestro kolesarsko nedeljo so vsekakor začinili uspešni nastopi slovenskih kolesarjev, tako v Italiji kot tudi v Belgiji. Novak, Primožič, Per, članice BTC ...

COPPI E BARTALI
A najprej na člansko etapno preizkušnje prve kategorije Coppi e Bartali. Na dirki nastopajo tudi člani Adrie Mobila. Zdaj je za kolesarji še četrta in obenem zadnja etapa. Rus Sergej Firsanov je branil vodstvo v skupnem seštevku, medtem ko je v majici najboljšega med mladimi etapo začel Domen Novak, sicer član Adrie Mobila. Pavullo je gostil start in cilj 164 kilometrov dolge etape. To dokazujejo tudi zaostanki na koncu etape. Zmage se je veselil domačin Stefano Pirazzi, ki je po skoraj štirih urah in 20 minutah dirkanja za 16 sekund ugnal Avstrijca Clemensa Fankhauserja in za sekundo več Maura Finetta.

Najboljši Slovenec je bil Domen Novak, ki je z zaostankom 46 sekund zasedel 21. mesto. Takoj za njim je etapo končal Jure Golčer. Sergej Firsanov je etapo končal v skupini s tretjim Finettom. Sedmo mesto pa je bilo dovolj, da se je lahko veselil končne zmage. Uspel je ubraniti tri sekunde naskoka pred drugim Finettom. Tretje mesto je zasedel Gianni Moscon. Domen Novak je kot najboljši Slovenec dirko končal na 18. mestu, Jure Golčer pa na 20. Novak pa je prav v zadnji etapi izgubil majico najboljšega med mladimi. Za vsega štiri sekunde ga je ugnal Kolumbijec Egan Arley Bernal.

DAVID PER IZJEMEN ČETRTI
V Belgiji sta tudi reprezentanci mlajših članov in mladincev. Obe sta nadvse uspešno opravili s preizkušnjo Gent-Wevelgem, ki za obe kategoriji spada med dirke za Pokal narodov. A najprej med starejše … torej med mlajše člane. Ti so dirko začeli in končali v kraju Ieper. Prevoziti pa so morali 184 kilometrov. Povprečna hitrost zmagovalca je znašala 40,76 km/h in razplet povsem pri vrhu so krojili tudi Slovenci.

Po štirih urah in pol dirkanja je sprint peterice, ki se je borila za zmago dobil Mads Pedersen. Drugi je bil Aders Skaarseth, tretji pa Gabriel Cullaigh. Odlično četrto mesto pa je osvojil David Per, ki je prestal vse pasti dirke. Gašper Katrašnik in Martin Otoničar sta bila 31. in 32. Matic Grošelj je bil 48., Jernej Švab 49., Žiga Ručigaj pa 72.

»Dirka je bila vsekozi živčna, bilo je veliko boja za položaj. Od začetka smo naredili večji krog, kjer je bil močan veter, zato je skupina večkrat razpadla. Sam sem bil vselej v ospredju in sem se celo dirko odlično počutil. Na koncu smo imeli še dva kroga s tremi klanci na krog. Eden od teh je bil tlakovan, ta je naredil največjo razliko. Zadnji krog smo na vrhu ostali trije kolesarji, kasneje sta nas dva ujela. Složno smo narekovali ritem in uspeli priti do cilja pred glavnino. V sprintu za zmago sem iztržil četrto mesto. Z rezultatom sem zadovoljen in z veseljem pričakujem dirko po Flandriji, ki bo čez 14 dni, « je za spletno stran Kolesarske zveze Slovenije dejal David Per.

Težave sodnikov in zaplete pri rezultatih pa je pojasnil selektor Martin Hvastija: »Per je bil najprej tretji, nato četrti, ko so sodniki pogledali fotofiniš. Prva dirka, na startu 18 nacij in devet regionalnih ekip. Skratka, huda konkurenca. Vsi so dobro dirkali, moram pohvaliti vse kolesarje. «

JAKA PRIMOŽIČ BLESTEL, DOPOLNIL GA JE ŽIGA JERMAN
Mladinci so morali premagati 119 kilometrov dolgo preizkušnjo, ki se je ravno tako kot preizkušnja mlajših članov začela in končala v kraju Ieper. Povprečna hitrost najboljšega je znašala 38,9 km/h. Zmage pa se je po dobrih treh urah dirkanja veselil Alexys Brunel, ki je drugega Ethana Hayterja ugnal za 25 sekund. Marc Hirschi je bil tretji, Jaka Primožič pa četrti. S 13. mestom se je izkazal tudi Žiga Jerman, ki je na cilj prišel v glavnini, ki je zaostala za 51 sekund.

Žiga Horvat je bil 34., Nik Čemažar 37, Tadej Pogačar pa 39. Aljaž Jarc je zaradi padca in poškodovanega kolesa odstopil. »Fante lahko samo pohvalim. Škoda je bila, ko Jerman in Pogačar nista pravočasno napadla ob akciji Francoza, ki se je preselil v ospredje. Na splošno sem zadovoljen, tudi fantje. Vožnja skozi celo dirko je bila nadzorovana. Nianse so bile odločilne. Priložnost je bila za drugo mesto, Jaka ni hiter, s svojo težo ni konkurenčen, « so na spletni strani Kolesarske zveze Slovenije povzeli misli selektorja mladincev Andreja Cimpriča.

BTC CITY LJUBLJANA V BELGIJI
V Belgiji pa niso nastopali samo profesionalni kolesarji, o katerih smo že pisali. Na sloviti klasiki Gent-Wevelgem je namreč zmagal Peter Sagan. Tudi dekleta so odpeljala dirko Gent-Wevelgem, ki je ravno tako štela za World Tour. Njihova preizkušnja je bila precej krajša, saj so morale prevoziti 115 kilometov. Na startu so bile tudi članice moštva BTC City Ljubljana. Ekipo so sestavljale:

Urša Pintar in Polona Batagelj ter tujke Eugenia Bujak, Jelena Erić, Anna Plichta in Mia Radotić. Vidnejših vlog niso odigrale. Zmage se je veselila Chantal Blaak. Članica moštva Boels Dolmans je po skoraj treh urah dirkanja za kar minuto in 24 sekund ugnala Liso Brennauer. Nemka je v boju za drugo mesto dobil sprint sedmerice kolesark. Tretja je bila Lucinda Brand. Najboljša članica moštva BTC City Ljubljana je bila Eugenia Bujak, ki je z zaostankom dobrih petih minut zasedla 31. mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ