Drama na Touru: Gledaci in motorist povročili kaos ... Froome tekel brez kolesa ...

Drama na Touru: Gledaci in motorist povročili kaos ... Froome tekel brez kolesa ...
14.07.2016 AVTOR: D. Z.
Etapo proti Mont Ventouxu je dobil Thomas De Gendt. V  ozadju pa velika drama, ki jo je povzročil motorist oziroma gledalci. Padli Froome, Porte, Mollema ...

Skrajšan zaključni vzpon
12. etapa na dirki po Franciji se je začela v Montpellierju, končati pa bi se morala na vrhu znamenitega Mont Ventouxa. Zaradi močnega vetra na Osamelcu v Provansi pa so etapo skrajšali. Kolesarji so morali premagati prvih deset kilometrov tega vzpona. Cilj je bil v kraju Chalet Reynard.

Tako je bila etapa dolga 178 kilometrov. Kolesarji so morali pred zaključnim klancem premagati še dva kategorizirana vzpona. Etapo je zaznamoval večja ubežna skupina Andre Greipel, Bert-Jan Lindeman, Bryan Coquard, Chris, Anker Sørensen, Cyril Lemoine, Daniel Teklehaimanot, Daniel Navarro, Iljo Keisse, Sep Vanmarcke, Serge Pauwels, Stef Clement, Sylvain Chavanel in Thomas de Gendt.

Trojica ubežnikov za zmago, De Gendt veliki zmagovalec
Poleg ubežnikov je etapo spet zaznamoval tudi veter. In zato je prišlo do večje selekcije še pred zadnjim vzponom. Dobrih 30 km pred ciljem so padli Simon Gerrans, pa tudi nekateri člani Skya. Froome se je odločil, da takrat opravi 'malo potrebo '. Skupina z najboljšimi je tako upočasnila in tako so se mnogi iz ozadja, ki so že izgubili stik, spet vrnili v igro.

Celotno delo moštva Etixx Quick Step, ki je najbolj odločno skrbelo za hiter ritem v vetru, je bilo tako izničeno. Sledil je zaključni vzpon. V ospredju je najprej napadel Andre Greipel, ki pa ni imel možnost za končni uspeh. Po številnih taktičnih igricah in spogledovanju so se za zmago udarili trije. Thomas De Gendt, ki je bil že v izgubljenem položaju je na koncu ujel Sergea Pauwelsa in Daniela Navarra.

Nemočni Quintana
Proti koncu ju je celo napadel, a zmagovalca je odločil sprint. De Gendt je po štirih urah in pol dirkanja dobil etapo, Pauwels je bil drugi, tretji pa Navarro. Zdaj pa med najboljše v skupnem seštevku. Pričakovali smo hud boj, predvsem pa, da bo Nairo Quintana pokazal, kako dober je. In dobili smo več kot samo boj med kolesarji.

Nairo Quintana je v napad najprej poslal Alejandra Valverdeja, medtem ko je Froome ob sebi imel še vedno izjemne pomočnike. Mikel Landa je spet opravil ogromno dela in poskrbel, da Valverde ni šel prav daleč. Sledil je napad Naira Quintane. A na ta skok Froome ni odgovoril. Še več. Wout Poels je narekoval tak ritem, da so izničili prav vse napade Kolumbijca, ki še zdaleč niso bili dovolj prepričljivi.

Najmočnejši na tleh zaradi motorja in gledalcev
Poels je ohranjal visok ritem, za njim pa je bil še Henao. Froome pa je tudi tokrat napadel. Dobre tri kilometre pred ciljem je ostro pospešil. Sledila sta mu lahko le Richie Porte in Nairo Quintana. Slednji pa je kmalu popustil, medtem ko se je do Porta in Frooma uspel preseliti izjemni Bauke Mollema.

Gledalcev ob progi je bilo vse več in pot je za kolesarja postajala že zares ozka. Organizator pa ni postavil dovolj ograj. Manj kot kilometer pred ciljem pa se je zgodilo. Motor se je zaradi številnih gledalcev ustavil, vanj pa se je z vso hitrostjo zaletel Richie Porte. Padcu se nista mogla izogniti ne Mollema na Froome. Froomu je naslednji motorist, ki se je vozil za trojico zlomil še kolo. Težave s kolesom je imel še Porte.

Froome tekel proti cilju
Mollema pa se je hitro pobral in na koncu z zaostankom 5:05 zasedel deseto mesto. Porte je kolo tudi popravil in prišel do cilja, pa čeprav so ga Aru, Meintjes, Bardet, Quintana … prehiteli. Ostane še Froome. Nosilec rumene majice je polomljeno kolo pustil ob cesti in tekel proti cilju. Seveda v upanju, da bi čim prej dobil rezervno kolo. Najprej so mu ga dali iz uradnega avtomobila, a to kolo mu ni ustrezalo.

Tako je moral počakati na avtomobil Skya, ko je vendarle dobil svoje kolo in nadaljeval proti cilju. Za Mollemo je zaostal za minuto in 40 sekund. Sledilo je napeto čakanje, kaj bodo storili komisarji. Najprej so na vodilno mesto postavili Adama Yates pred Mollemo in Quintano. Potem pa so se vendarle odločili. Upoštevali so čase pred nesrečo. In tako je Froome obdržal vodstvo. Ga celo povečal. Zdaj ima 47 sekund prednosti pred Yatesom in 56 pred Mollemo. Sledijo Quintana, ki zaostaja že za 1:01, Bardet, Valverde, Van Garderen, Aru, Martin, Rodriguez …

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ