Dubai Tour 2015 tudi z Vincenzom Nibalijem

Dubai Tour 2015 tudi z Vincenzom Nibalijem
11.11.2014 AVTOR: Matej Zalar
Druga izvedba etapne dirke Dubai Tour bo hkrati tudi prva za Vincenza Nibalija v prihajajoči sezoni. Trasa bo precej težja kot lani.

Etape Dubai Toura 2015:
1. etapa: 4. februar: Union Flag etapa - 145 kilometrov
2. etapa: 5. februar: Palm etapa - 185 kilometrov
3. etapa: 6. februar: Hatta Dam etapa - 205 kilometrov
4. etapa: 7. februar: Burj Khalifa etapa - 128 kilometrov 

Lansko leto je Dubai Tour debitiral v kolesarskem koledarju, na štiridnevni dirki je blestel Marcel Kittel s tremi etapni zmagami, končni zmagovalec pa je po zaslugi kronometra postal Taylor Phinney. Prihodnje leto bo dirka potekal od 4. do 7. februarja, udeležila se je bo tudi ekipa Astane na čelu z aktualnim zmagovalcem Toura Vincenzom Nibalijem.

Organizatorji dirke Dubai Sports Council in njihovi partnerji, skupina RCS Sport (med drugim organizira tudi Giro d'Italia) so spremenili traso dirke. Prihodnje leto ne bomo videli vožnje na čas, bo pa tretja etapa potekala v gorah ob meji z Omanom, zaključila se bo s kratkim 17-odstotnim vzponom nad Hatta Dam, ki bo dolg le 200 metrov. Razlike bodo majhne, a bo vzpon najbrž vseeno odločil boj za skupno zmago na dirki.  

Skupna dolžina bo 663 kilometrov, UCI pa je status dirke iz kategorije 2.1 povzdignila na 2.HC, zato bo na dirki lahko nastopilo enajst ekip z WorldTour licenco in pet ekip s povabilom organizatorja. Na štartu bo 128 kolesarjev.

Vse etape se bodo začele v International Marina Clubu v središču Dubaja, končale pa se bodo na znamenitih lokacijah v bližini. 1. etapa bo dolga 145 kilometrov, na koncu bodo kolesarji prevozili štiri 8.2 kilometra dolge kroge s ciljem pod Union Flagom.

Druga etapa bo dolga 185 kilometrov in bo razdeljena na dva dela. V prvem bo trasa kolesarje peljala skozi puščavo, končala pa se bo z zelo hitrim zaključkom v Palm Jumeirahu, podobno kot lansko leto. Že omenjena tretja etapa bo gorska, v 205 kilometrih kolesarje čaka nekaj več kot 1200 metrov višinske razlike. V četrti etapi karavano čaka le 128 kilometrov, zaključila pa se bo pred ikoničnim Burj Khalifo, najverjetneje spet s ciljnim šprintom.Vincenzo Nibali je počitnice po naporni sezoni z družino preživel prav v Dubaju, udeležil se je tudi novinarske konference organizatorjev dirke, kjer je bil predstavljen kot zvezda Dubai Toura 2015. Počitnice je preživel brez kolesa, vendar je potrdil, da bo z Astano del dirke prihodnje leto. S spremenjeno traso je zadovoljen: "Lansko leto sem nastopil na dirki in mislim, da bo prihodnje leto še bolj zanimivo. S strmim vzponom so dirko naredili bolj zanimivo tudi za hribolazce, zame bo prava preizkušnja na začetku sezone. Nato bom verjetno nastopil še na Dirki po Omanu in na dirki Tirreno Adriatico."

Celotna izjava Vincenza Nibalija:


Promocijski video Dubai Toura 2015:
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ