Dumoulin je dobil kronometer, Froome prepričljiv v rumenem

Dumoulin je dobil kronometer, Froome prepričljiv v rumenem
15.07.2016 AVTOR: D. Z.
Tom Dumoulin je dobil kronometer na dirki po Franciji. Chris Froome je povečal prednost v skupnem seštevku.

Za kolesarji na dirki po Franciji je prve posamična vožnja na čas. A najprej na dogajanje pred samo dirko. Po terorističnem napadu v Nici so organizatorji razmišljali, ali naj etapo izpeljejo ali ne. Na koncu je direktor dirke Christian Prudhomme poudaril, da bodo etapo izpeljali.

Seveda po posvetu z državnimi oblastmi, ki so zagotovile še večje število policistov ob cestah. Kolesarji so morali premagati nadvse razgibanih 37,5 km. Bourg Saint Andeol je gostil start, cilj pa je bil v kraju La Caverne du Pont d'Arc. Takoj po start so se kolesarji pričeli vzpenjati in po sedmih kilometrih so prišli na vrh 409 metrov visokega vzpona Cote de Bourg Saint Andeol (vzpon je dolg 6,9 km, povprečni naklon pa znaša 4,9 %).

Sledilo je ravninskih 15 kilometrov, potem pa spust in znova ravninski odsek. Vse do vznožja zaključnega klanca. Govorimo o 3,3 km dolgem vzponu s povprečnim naklonom 4,9 %. Cilj je bil na 270 metrih nadmorske višine. Izkazalo se je, da je bila trasa tega kronometra preveč zahtevna za tiste največje specialiste za take preizkušnje. Povsem med najboljše nista mogla poseči ne Fabian Cancellara ne Tony Martin.

Dolgo je bil v vodstvu Nelson Oliveira, vendar pa je Portugalec potem vendarle moral priznati premoč. In to proti glavnemu favoritu za zmago na taki progi. Seveda govorimo o Tomu Dumoulinu. Nizozemec je bil prepričljivo najboljši. Njegov čas pa 50:15. Povprečna hitrost pa 44,776 km/h. Na koncu pa še predstava najboljših v skupnem seštevku. Z izjemo Chrisa Frooma se ti niso mogli boriti za mesta povsem pri vrhu.

Froome se je na koncu še najbolj približal Dumoulinu, saj je za njim zaostal za minuto in tri sekunde. Tudi Bauke Mollema se je izkazal s šestim mestom. Precej je spet izgubil Nairo Quintana, ki je zaostal za več kot tri minute. Le malce hitrejši je bil Adam Yates. Najboljši Slovenec je bil Jan Polanc na 48. mestu. Zaostal je za pet minut in deset sekund.

Skupni vrstni red pa naslednji. Froome ima zdaj že 1:47 prednosti pred Baukejem Mollemo in 2:45 pred Adamom Yatesom. Nairo Quintana na četrtem mestu zaostaja že za 2:59. Zanimivo. Na koncu so se na poseben način spomnili na žrtve teroristov. Klasične podelitve ni bilo. Na oder so prišli skupaj vsi nosilci majic in etapni zmagovalec. Poleg tega še predstavnika policije in gasilcev ter direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme. Tokrat ni bilo napisov sponzorjev, niti ne spremljevalne glasbe.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ