DURA-ACE R9100 - nova Shimanova mojstrovina je ugledala luč sveta

DURA-ACE R9100 - nova Shimanova mojstrovina je ugledala luč sveta
30.06.2016 AVTOR: Matej Zalar
Shimano je predstavil novo verzijo skupine Dura-Ace, po njihovem najboljše do sedaj in najboljše na trgu. Predstavili so kar nekaj novosti.

Vse novosti so bile narejene z namenom izboljšave prenosa moči oziroma izkoristka energije, ki jo kolesar vlaga v poganjanje pedal, kar so nič kaj skromno poimenovali kar System Supremacy. Naslednja novost je Synchronized Shift, ki si jo je Shimano sposodil od oddelka, ki razvija gorskokolesarske komponente. Gre za sistem uravnavanja prednjega in zadnjega menjalnika s pritiskom na le en gumb, sistem pa nato poišče optimalen prenos, pri katerem veriga najmanj trpi.

Ostale novosti so še novi integrirani merilec moči, hidravlične disk zavore in novi obročniki. Novost je tudi uvedba pametne tehnologije, Shimano je namreč razvil aplikacijo E-TUBE. Z njo si lahko shranimo optimalne nastavitve za elektronsko različico Shimanovih menjalnikov, ki jo uporabljamo, in jo nato enostavno prenesemo na vsa druga kolesa z elektronskimi Shimanovimi menjalniki preko mobilnega telefona.

Nova gonilka 2x11 HOLLOWTECH II

Ideja za skupino DURA-ACE R9100 je bila optimizacija prenosa moči oziroma čim manjče izgube. Proces so začeli s prenovljeno gonilko. Ta je, kot lahko sklepamo že iz imena, votla, prenovljen pa je predvsem dizajn in pa togost gonilke, vse v znamenju boljšega prenosa moči. 

Gonilka HOLLOWTECH II je večja od prejšnje izvedbe, a vseeno lažja, zunanji zobnik HOLLOWGLIDE pa po navedbah Shimana opazno pripomore k boljšemu prenosu moči. Na voljo je pet različic gonilke in zobnikov: 50-34, 52-36, 53-39, 54-42 in 55-42. Gonilke so na voljo v sedmih različnih velikostih, od 165 do 180 milimetrov. Najlažja različica tehta 609 gramov, najtežja pa le 12 gramov več.

 

Merilec moči in prenovljeni obročniki

Shimano je svoj prvi merilec moči razvijal več kot deset let, zato bo prva različica postavljena pod drobnogled, saj je vprašanje, če jim je uspelo slediti razvoju. Gre za prvi v gonilko integrirani merilec moči na trgu, ki je zelo neatraktivno poimenovan FC-R9100-P. Omogoča vse klasične funkcije merilcev moči, od različnih merjenje za levo in desno nogo do povezovanj z kolesarskimi računalniki drugih proizvajalcev na trgu. 

Možgani merilca moči so nameščeni za ohišjem gonilke na desni strani, medtem ko so merilci kot rečeno že integrirani v gonilke. Baterijo lahko polnite z magnetnim polnilcem, ki ga le prislonite na gonilko, zato niso potrebni nobeni mehanični posegi v kolo.

Nekoliko prenovljeni so tudi obročniki, ki so široki 28 milimetrov, najboljšo različico pa dobite v 40 milimetrov ali 60 milimetrov visoki različici. Ta naj bi napram prejšnji prihranila 16 vatov moči, čeprav je te meritve vedno potrebno jemati nekoliko z rezervo. Nekoliko slabša različica C24 bo na voljo tudi v klasični 24 milimetrov visoki verziji.

SHIMANO Synchronized Shift

Gre za novost, ki bo v uporabi pri vseh Shimanovih elektronskih menjalnikih. Razvita je bila za poenostavitev prestavljanja in predvsem za to, da bi se kolesarji med dirko lahko osredotočili na dirkanje in prestavam ne bi namenjali preveč pozornosti. Sistem zato sam izbere naslednjo večjo ali manjšo prestavno kombinacijo z le enim pritiskom na gumb kolesarja in sam upravlja zadnji in tudi prednji menjalnik, če je potrebna menjava.

Na voljo bosta dva načina, polno sinhronizirani in delno sinhronizirani. Pri polno sinhronizirani se prednji menjalnik prilagaja akcijam zadnjega menjalnika, kar v bistvu pomeni, da ene prestavne ročice sploh ne potrebujemo več, saj sta dovolj le gumba na eni ročici. Če tako prestavimo v višjo prestavo, bo sistem sam poiskal najboljšo rešitev. Delna sinhronizacija prinaša ravno obratni postopek, ko kolesar zamenja prednji zobnik bo sistem sam poiskal najbolj optimalni zobnik na zadnji kaseti.

Vse Shimanove novosti bodo na trg prišle v začetku leta 2017, zato bomo imeli še nekaj časa, da opazujemo, kako se bodo nove komponente obnašale pri profesionalcih, ki jih bodo na dirkah testirali že letos. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ