Dvoboj za sladokusce na tlakovcih Flandrije predogled naslednjega desetletja?

Dvoboj za sladokusce na tlakovcih Flandrije predogled naslednjega desetletja?
20.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

V minulih sedmih dneh so bile v ospredju novice z Gira in nedeljska dirka po Flandriji, s katero se je zaključila sezona klasik. Dvoboj van Aert - van der Poel buri domišljijo kolesarskih navdušencev.

Na dirki po Italiji sta za kolesarji dva tedna, odgovor na vprašanje o končnem zmagovalcu pa se ne zdi nič bližje. V najboljšem položaju so kolesarji, ki za svojim pasom še nimajo velikih zmag in je skoraj nemogoče napovedati, kako se bodo odrezali v tretjem tednu, medtem pa se zdi, da imajo veterani na čelu z Vincenzom Nibalijem tokrat nekoliko pristrižene peruti.

V minulem tednu je navduševala tudi dirka po Flandriji, ki ji je letos, po odpovedi Pariz - Roubaixa, pripadel status kraljice enodnevnih klasik. O razpletu bi težko rekli, da je bil nepričakovan, za največ drame je poskrbel Julian Alaphilippe, vseeno pa napet šprint do zadnjih centimetrov dirke in na koncu prvi spomenik za Mathieuja van der Poela nikogar nista pustila ravnodušnega.

V rubriki Hudičev jezik smo izbrali štiri stvari, ki so zaznamovale pretekli teden dni v kolesarstvu.

Kako dolgo bo Almeida še v rožnatem?

Portugalec Joao Almeida je v prvih 14 dneh Gira presegel vsa pričakovanja, postal je Portugalec z največ dnevi v majici vodilnega na tritedenskih dirkah v zgodovini, hkrati pa je bil zelo konstanten, nobene etape še ni končal izven dvajseterice.

Vseeno mu je nedeljska etapa na Piancavallo povzročila kar nekaj skrbi, ker je hitro izgubil stik z vodilnim trojcem Jai Hindley, Wilco Kelderman in Tao Geoghegan Hart. Predvsem dvojec Sunweba kaže izjemno formo in je tik za njim, Kelderman zaostaja še manj kot pol minute in je trenutno verjetno prvi favorit za končno zmago na dirki po Italiji.

Almeide kljub temu ne gre odpisati, po odličnem sobotnem kronometru je v nedeljo pokazal zelo borbeno predstavo in kljub težavam zadržal vodstvo, zdi pa se, da mu je dan odmora prišel kot naročen. Bodri ga lahko tudi forma njegove ekipe, Fausto Masnada, Mikkel Honore in James Knox dirkajo kot dobro naoljen stroj in v Deceunincku zagotovo še vedno razmišljajo o tem, da rožnato lahko pripeljejo do Milana.

Portugalec na vrhu v mestu mode bi bil vsaj takšno presenečenje kot pred leti Ryder Hesjedal …

Kako ostri so zobje morskega psa?

V časniku Corriere della Serra so zapisali, da je Vincenzo Nibali največje italijansko upanje, ko pridejo na vrsto klasike, ko je čas za tritedenske dirke in tudi, ko gre s kolesom v supermarket. Vincenzo Nibali je alfa in omega italijanskega kolesarstva, na letošnjem Giru pa se zdi, da je morski pes iz Messine vseeno nekoliko prekratek.

V nedeljo je navidez brez težav sledil tempu Sunweba do najbolj strmega dela vzpona na Piancavallo, nato pa precej popustil in do cilja izgubil skoraj dve minuti, kar je na tako izenačenem Giru ogromno.

Nibali od začetka dirke izpostavlja zadnji teden, za visoke prelaze v Dolomitih je tempiral svojo formo, a zaenkrat nič ne kaže, da bi bil 35-letnik res lahko nevaren za rožnato majico. V zadnjem tednu bo moral nadoknaditi 3 minute in pol, če želi še tretjič v karieri v zrak vzdigniti Trofeo Senza Fine, vsaj vremenska napoved pa mu gre na roke. Nad 2000 metri je napovedano za konec oktobra nenavadno toplo vreme, ki bi organizatorjem lahko omogočilo epsko etapo s Stelviom in nato še etapo s prelazoma Agnello in Izoard ter ciljem v Sestrieru na predzadnji dan dirke.

Dolgi vzponi in brutalne etape, kjer vzdržljivost najbolj pride do izraza, so bili vedno največja prednost Vincenza Nibalija. Zagotovo ni pozabil niti na leto 2016 in nesrečo Stevena Kruijswijka (ki jo je s peklenskim tempom izzval), tudi letos pa si zagotovo želi, da bi do preobrata in menjave na vrhu prišlo tik pred Milanom.

Če nas je morski pes iz Messine doslej kaj naučil, potem zagotovo ne bo obupal brez napadov do zadnjega diha.

Alaphilippe preprečil zgodovinski troboj

Ko je uspešen napad na dirki po Flandriji uspel Julianu Alaphilippu, Woutu van Aertu in Mathieuju van der Poelu, je bilo po nekaj kilometrih jasno, da bo zmagovalec Ronde prišel iz te skupine. Obetala se je poslastica - dvoboj svetovnega prvaka, ki je za nameček izgledal v brilijantni dnevni formi, z nekdanjima zvezdnikoma ciklokrosa, ki sta svoj šov prenesla še na cestne klasike.

Potem pa je po spletu nesrečnih naključij - motor se je ob robu ceste ustavil na nekoliko neposrečenem kraju, van Aert kot prvi v vrsti bi lahko odvil že nekoliko prej, ne tik pred motorjem, Alaphilippe pa je bil prav tako premalo pozoren na dogajanje na cesti, ker je govoril po radiu - svetovni prvak po grdem trku z motorjem končal sezono in se obrisal pod nosom še za drugi spomenik v letošnji sezoni, čeprav je delovalo, kot da ima najboljše noge na belgijski kraljici klasik.

Mlajša tekmeca sta nadaljevala v svojem ritmu in se očitno dogovorila, da bo o zmagi odločil šprint, saj se na Oude Kwaremontu in Paterbergu nista napadala. Van Aert je v šprintu dobil van der Poela, ki je na papirju za odtenek hitrejši, pred sebe, a tudi to ni bilo dovolj, po izjemnem šprintu je Nizozemec ohranil nekaj centimetrov prednosti pred velikim tekmecem.

Po cilju sta se objela in oba potrdila, da je bil njun »spor« na Gent Wevelgemu preveč napihnjen. Tokrat je zmaga pripadla van der Poelu, jasno pa je, da bomo takšnih dvobojev v naslednjih sezonah spremljali še precej.

Roglič spet cilja na vrh, tudi Mohorič na Vuelto kot kapetan

Že prva težka etapa v Baskiji bo pokazala, kaj ima po dolgi in naporni sezoni Primož Roglič še v nogah in kako resna je njegova kandidatura, da ubrani rdečo majico zmagovalca na Vuelti.

Na virtualni novinarski konferenci je potrdil, da dirko s Tomom Dumoulinom začenjata kot kapetana, a da ne ve natančno, v kako dobri formi je, saj je pred dirko namesto na višinske priprave odšel domov in si nekoliko napolnil baterije. Morda mu bo svežina pomagala na začetku dirke, trasa je v prvi polovici precej težja kot v zadnjem tednu, zato bi se taktika utegnila izkazati za pravilno, vseeno pa je do cilja v Madridu dolgih 18 etap.

Tudi Matej Mohorič bo dobro formo, ki jo je potrdil s četrtim mestom na Liege - Bastogne - Liege, poizkušal vnovčiti na Vuelti, a ne v lovu na skupni seštevek. Mohorič bo kot eden od kapetanov Bahrain McLarna imel proste roke v lovu za etapnimi zmagami, že v prvem tednu je podčrtal drugo in peto etapo.

Tako se nam spet lahko zgodi, da bosta dva Slovenca krojila razplet španske pentlje, kar smo na španskih tleh spremljali že lani. Na štartni črti današnje prve etape bo tudi Grega Bole, ki pa bo imel v postavi Bahraina predvsem vlogo pomočnika.

Rubrika Hudičev jezik se na spletno strani bicikel.com vrača prihodnji torek.





Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ