Majhne razlike recept za odličen Giro, Pedersen zapira usta dvomljivcem

Majhne razlike recept za odličen Giro, Pedersen zapira usta dvomljivcem
13.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Na Giru smo zakorakali v drugi teden, prvih devet etap pa je prineslo toliko zanimivega, kot včasih ne dočakamo v celotni tritedenski dirki. Sezono tlakovcev je z zmago »otvoril« nekdanji svetovni prvak.

Dočakali smo prvo »super nedeljo« kolesarstva, o katerih se je precej govorilo, ko so pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) objavili spremenjeni koledar drugega dela sezone, ki jo je zdesetkal koronavirus.

V nedeljo smo tako spremljali zanimivo etapo na Giru, kjer je prišlo do sprememb v skupnem seštevku, tlakovano klasiko Gent - Wevelgem, ki je ponudila fantastično zadnjo uro dirkanja in opomnik, zakaj so severne klasike vsako leto tako popularne v kolesarskem svetu, za piko na i pa sta se odvijali še dirki Paris - Tours in bližje slovenskim očem dirka po Furlaniji, kjer so nastopale slovenske ekipe.

O vsem tem govori pet izbranih stvari v tokratni rubriki Hudičev jezik, ki so zaznamovale minuli teden v kolesarskem svetu.

V Italiji 14 kolesarjev v manj kot dveh minutah

Odstopa Gerainta Thomasa in Simona Yatesa sta Giro prikrajšala za dva od glavnih favoritov za zmagovalni oder v Milanu, a dirka zaradi tega ni nič manj zanimiva. Še več, ustvaril se je vakuum, ki bi ga morali zasedati kolesarji Ineosa in z močno ekipo skrbeti za red na dirki, a te potrebe v britanskem moštvu brez kapetana nimajo več.

Rezultat je bil, da se je tudi v na papirju ne preveč težkih etapah dirkalo na polno, Vincenzo Nibali je napadal celo v šprinterski etapi, ob vsaki priložnosti si favoriti za visoka mesta izmenjujejo udarce, pravih razlik pa še vedno ni.

Prvega Joaa Almeido, ki presenetljivo, a zaenkrat zelo suvereno nosi rožnato majico, in 14. Ilnurja Zakarina še vedno ločita manj kot dve minuti. Danes je pred kolesarji zelo zahteven zaključek etape, v zadnjih 40 kilometrih jih čaka serija kratkih, a zelo strmih vzponov z naklonom do 24 odstotkov, kjer slab dan lahko zelo drago plačaš. In ker je koronavirus v zraku, z njim pa tudi negotovost, smo lahko prepričani, da prevelikega taktiziranja ne bo.

Nenazadnje ni nihče, niti direktor dirke Mauro Vegni, prepričan, da bo Giro res prispel v Milano …

Mads Pedersen je zvezdnik tlakovanih klasik

Marsikdo je bil presenečen nad lanskim naslovom svetovnega prvaka Madsa Pedersena v Yorkshiru, a je Danec že nekajkrat na severnih klasikah dokazal, da je vsaj konkurenčen najboljšim, nenazadnje je dirko po Flandriji že končal na 3. mestu, pa šteje šele 24 let.

Minulo nedeljo je na Gent Wevelgemu prikazal predstavo za čisto desetko, brez pomoči sotekmovalcev v zaključku je moral ob napadih pametno izbirati kolesa, ki jim je sledil, dolgi napadi tekmecev ga niso premamili in kilometer do cilja je izbral popoln trenutek, da se je preselil k trojici v ospredju.

Ko je začel s šprintom, je bilo dvomov o zmagovalcu hitro konec, Pedersen pa je utišal vse, ki so mu očitali, da ni zrel za mavrične črte na svojem dresu in teh ni bilo tako malo. Danec je bil prikrajšan za sezono klasik v dresu svetovnega prvaka, a očitno mu tudi jesenski termin, v katerem sta dež in mraz v Flandriji vedno le za ovinkom, zelo ustreza.

Zdaj o Pedersenu ne moremo več govoriti kot o presenečenju ali tihem favoritu, uvršča se v sam vrh zvezdnikov na enodnevnih dirkah.

Van der Poel in van Aert s Saganovim sindromom

Najbrž sta bila v nedeljo Mathieu van der Poel in Wout van Aert vnovič najmočnejša kolesarja na dirki, a sta trpela za Saganovim sindromom velikega favorita, ki mu nihče ne želi pomagati pri narekovanju tempa in ga pripeljati v zaključni šprint, kjer bi tako ali tako po vsej verjetnosti zmagala.

Deloma sta za to kriva tudi sama, osredotočala sta se le drug na drugega, kar je razbesnelo van Aerta: »Na dirki je bil kolesar, ki ga ni zanimala njegova zmaga, tam je bil le za to, da jaz ne bi zmagal in to je bil Mathieu.« Van Aert je lahko jezen, a bo moral skupaj z nizozemskim kolegom poiskati način, kako odgovoriti na nenehne napade tekmecev.

Saganu je to v najboljših letih kariere uspelo, kljub temu, da je cel peloton dirkal proti njemu, je v žep pospravil zmagi na Ronde in v severnem peklu. Van der Poela in van Aerta pot do obljubljene dežele severnih klasik še čaka, za zgled pa si lahko vzameta lansko predstavo Nizozemca na Amstel Goldu, kjer je odmislil taktiko in le poganjal na polno.

Ne bo se izšlo vedno, večkrat kot sicer pa zagotovo.

Gent Wevelgem navdušil …

Mesec dni od sredine marca do sredine aprila je za marsikaterega kolesarskega navdušenca najboljši del sezone, enodnevne klasike si v Belgiji in Franciji sledijo druga za drugo, dirkanje pa je ponavadi brezkompromisno.

Vse to je ponudil tudi Gent Wevelgem, ki tudi z jesenskim terminom ni izgubil svojega čara. Belgija je bila v nedeljo eden redkih kotičkov Evrope, kjer ni lilo kot iz škafa, so pa za dramo poskrbeli kolesarji, ki niso hranili nabojev.

V zadnji uri dirkanja so se napadi vrstili eden za drugim, od nevarnega poizkusa Stefana Kunga pa do končne akcije Alberta Bettiola, Mattea Trentina, Yvesa Lampaerta in Madsa Pedersena, ki se je izkazala za uspešno in je razveselila nekdanjega svetovnega prvaka. Predvsem pa je Gent Wevelgem služil kot opomnik, kaj smo zamudili spomladi. Le upamo lahko, da bo naslednja sezona potekala vsaj kolikor toliko normalno in bomo dobili polno sezono klasik.

… Pariz - Roubaix pa poskrbel za slabo voljo

Francoske oblasti so zaradi širjenja koronavirusa sprejele nove, strožje ukrepe in ASO je imel zvezane roke, s severno klasiko v oktobru pa tako ne bo nič. Odpoved Pariz - Roubaixa je razočarala marsikoga, a hkrati niti ni tako zelo presenetljiva, razmere v Franciji so precej alarmantne, v primeru dirke pa bi se kljub vsem prepovedim ob cesti zagotovo zbrale množice gledalcev.

Koronavirusu pa zaenkrat kljubujejo prireditelji dirke po Flandriji, ki so odločeni, da bodo dirko v nedeljo izpeljali. Gledalcem so prepovedali dostop do vseh tlakovanih vzponov in štartnega ter ciljnega prostora, dirko bodo ob cesti lahko spremljali le na ravninskih delih. Zanimivo bo videti, kako striktno se bodo v Flandriji prepovedi držali in kako bo izgledala belgijska Planica brez množice gledalcev ob cesti.

Konec sezone za slovenske klube

Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic in KK Kranj so nastopile na Giru del Friuli VG, ki je potekal od četrtka do nedelje tik za slovensko-italijansko mejo. Na zadnji UCI (2.2) dirki sezone so imeli mešan uspeh, Ljubljančane je navdušil Tilen Finkšt s četrtim mestom v drugi etapi, Novomeščane pa Jani Brajkovič s šestim mestom v kraljevski etapi in osmim mestom v skupni razvrstitvi.

Zelo okrnjena sezona je tako za slovenske klube večinoma končana, v naslednjih tednih pa bo čas za razmislek, kako naprej. V s koronavirusom zaznamovanih časih pot ne bo lahka.

Rubrika Hudičev jezik bo nazaj na spletni strani bicikel.com spet prihodnji torek.





Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ